Spectacolul „Cântec pentru Maria Apostol” a avut loc pe 5 august, la Căminul Cultural din satul Bâlta al comunei Runcu, localitatea de baștină a marii artiste. Spectacolul „Cântec pentru Maria Apostol” a fost organizat de adolescentul de Ionuț Pârvan, cu sprijinul câtorva oameni de suflet. Sala Căminului cultural a fost arhiplină, localnici și nu numai participând la eveniment și aplaudând cu bucurie minunații artiști ce au urcat pe scenă.
„Măiastra Runcului”, regretata Maria Apostol, a fost omagiată și anul acesta, grație inițiativei lui Ionuț Pârvan, un tânăr de 18 ani, care și-a propus să nu lase tradiția de la sat să moară! Ionuț Pârvan iubește muzica populară, lumea satului cu obiceiurile ei și, mai ales, cântecul și pe cea care a fost „Privighetoarea Gorjului”- Maria Apostol! Astfel, în seara zilei de 5 august, pe scena Căminului Cultural din satul Bâlta, a avut loc un impresionant spectacol folcloric. Evenimentul a fost prezentat de interpreta Cătălina Onea și de Ionuț Pârvan, iar publicul spectator a fost cucerit de cântecele interpreților Alina Parnescu, Petronela Bîrsilă, Roxana Croitoru, Adelina Tomulescu, Carlos Borș, Bianca Săpunaru, Mădălina Anuța, Mara Vătavu, Aida Drăghia, Cornelia Orleanu, Antonia Stoian, Luminița Bâlteanu etc.Scena a fost aranjată în așa fel încât în spatele artiștilor, mai multe bătrâne din sat au alcătuit o șezătoare, ca pe vremuri, torcând lână de pe caiere și fredonând versurile melodiilor Mariei Apostol.
„A fost un omagiu adus Mariei Apostol.A fost un moment deosebit, pentru că bunul Dumnezeu ne-a ajutat și am putut să organizăm cea de-a treia ediție a acestui spectacol omagial. Intrarea a fost gratuită, iar publicul a răspuns prompt și s-a prezentat în număr foarte mare. Ne-am distrat, am jucat hore, a ieșit un eveniment foarte frumos! A fost o seară frumoasă, foarte frumoasă! Le mulțumesc tuturor”, a spus Ionuț Pârvan, inițiatorul ideii. Acesta a fost sprijinit de Primăria Runcu, Ion Apostol și Ion Bădică. „Am cântat alături de alți tineri și copii talentați pe scena Căminului Cultural de la Bâlta! A fost o seară extraordinar de frumoasă, publicul foarte numeros și aplauzele lor ne-au bucurat. Fără cuvinte! A fost prima ediție la care am participat și cu siguranță o să mai particip și la alte ediții din viitor. Felicit organizatorii și mulțumesc tuturor”, a spus interpreta Adelina Tomulescu din Rovinari, câștigătoare a multor premii importante la festivaluri și concursuri de gen.
Petronela Bîrsilă a cucerit publicul cu pseudoinstrumentele sale
Pe scenă a urcat și cunoscuta Petronela Bîrsilă din Motru, care a cântat la mai multe pseudoinstrumente, smulgând ropote de aplauze neîntrerupte. Petronela are 15 ani și are în palmares peste 33 de trofee, premii I la festivaluri din țară și din străinătate, fiind una dintre marile speranțe ale naiului din Gorj. „Numele mari au lipsit, dar tânăra generație care vine din urmă a demonstrat că va spune multe pe drumul cântecului popular. Au fost copii laureați ai multor premii la concursurile din țară și din afară. Prestația lor a mers la sufletul publicului aflat în sală, iar aplauzele au răsplătit efortul tuturor participanților la acest spectacol organizat de minunatul tânar student Ionuț Pârvan. O apariție frumoasă a fost Petronela Bîrsilă care a cântat la sticlă, cuc și alte pseudoinstrumnete. (…) O apariție deosebită a fost şi Roxana Croitoru care prin chip, prezență scenică şi voce a reuşit să o readucă pe Măiastra Runcului pe scenă, pornind horele în sală, dar şi la şezătoarea de pe podium. O seară memorabilă la care chiar şi Maria a coborât din ceruri! Mulțumiri şi felicitări tuturor”, a spus Dorel Dobre, împătimit al folclorului, dar și poet din Bumbești Pițc.
Slujbă și parastas pentru sufletul Mariei Apostol
Duminică, 6 august, în zi de mare sărbătoarea creștinească, la biserica din satul Bâlta a avut loc și o slujbă religioasă de pomenire a Mariei Apostol. De asemenea, un parastas a fost făcut tot în memoria Mariei Apostol.
Vrea să devină preot
Ionuț Pârvan este student în primul an la Facultatea de Teologie din Craiova și își dorește să devină preot. „Pentru mine, numele Mariei Apostol înseamnă acasă, deoarece ea a fost născută în Runcu, comuna în care locuiesc și eu. Oriunde mă duc, mă laud că din pământul în care am crescut, a răsărit o mare floare a muzicii populare gorjenești. Maria Apostol mai înseamnă o parte din mine, deoarece eu simt că ceva mă leagă de personalitatea dânsei, deși nu știu exact ce este (…) M-am gândit să aducem oamenilor aminte de personalitatea Mariei Apostol printr-un spectacol de zile mari, cum se mai spune pe la noi!”, a spus Ionuț Pârvan. De câțiva ani, Ionuț Pârvan a descoperit că are talent și poate să cânte muzică populară. „De mic copil cânt la biserică și multă lume îmi zicea că am voce, așa că încurajat fiind am început să cânt muzică populară. Pentru mine, muzica populară înseamnă o alinare a sufletului în momentele grele ale vieții și pe de altă parte mai înseamnă și frumosul lumii acesteia exprimat în cuvinte. Nu am studii muzicale”, spune adolescentul.