Un teren în suprafață de 1000 metri pătrați, din comuna Bustuchin, este cultivat cu cea mai scumpă plantă din lume . Este vorba de șofran, un condiment foarte apreciat în străinătate, care se comercializează cu 8.000 de euro.
Terenul cultivat cu șofran face parte din Cooperativa Agricolă „Valea Amaradiei – Catalunia”, care numără acum 44 de membri, și a fost înființată de spaniolul Aparicio Guzman.
„Șofranul se culege doar dimineața, când este soare. S-a plantat la jumătate lunii august și a înflorit în luna octombrie. Am avut prima recoltă, dar cantitatea este mai mică, de peste 200 de grame. Ne așteptăm ca în următorii ani producția să crească“, a spus primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea.
Acesta mai precizează că șofranul nu este o plantă pretențioasă și s-a adaptat foarte bine la clima din România:
„Este o plantă extraordinară. Nu cere apă. Nu a fost irigată deloc, dar terenul trebuie să fie puțin în pantă să nu băltească. Oamenii sunt foarte încântați și chiar se gândesc că va fi o sursă de venit pentru ei. Se folosește condiment în alimentație și în industria farmaceutică“.
Un hectar cultivat cu șofran
Aparicio Guzman vrea să ajungă la o suprafață de un hectar cultivată cu șofran și să obțină o producție de două kilograme:
„E prima producție din toată România. Am făcut un experiment și am văzut că a fost bine și că planta a rezistat la clima de aici. La Bustuchin, temperatura a ajuns și la minus 25 și planta a rezistat. Am început să cultivăm o producție mai mare. E singura cultură de șofran din România.
La anul, sper să scoatem o cantitate de un kilogram uscat. Prețul la care se vinde în Spania este de 8.000 de euro kilogramul și în Europa ajunge și la 14.000 de euro, iar în SUA ajunge la 25.000 de dolari. Este un condiment care se folosește la hoteluri de cinci stele și restaurante de lux. La anul sperăm să ajungem la două kilograme de șofran vândut. A fost plantat de un specialist din Spania. Ne dorim să ajungem la o suprafață de un hectar“.
Producția de mure este deja vândută
Cei mai mulți dintre cei care fac parte din cooperativă au cultivat o specie de mur, care este foarte căutată în străinătate. Spaniolul spune că toată producția de mure de anul viitor este deja contractată și va ajunge în Europa. Aparicio Guzman își dorește ca numărul membrilor din asociație să crească și să ajungă la aproximativ 150. Astfel, localnici din Bustuchin, Roșia de Amaradia și Arcani au terenuri cultivate cu mur. Cea mai mare suprafață o deține Aparicio Guzman, pe un teren un de a funcționat o fabrică de cărămidă dezafectată.
„3.000 de butași de mure s-au cultivat pe o suprafață de două hectare. Murul este mai pretențios, pentru că trebuie vândut repede sau congelat. Fiecare a venit în cadrul cooperativei cu o anumită suprafață de teren, pe care o cultivă și o muncește singur. Cooperativa le-a pus la dispoziție materialul săditor“, a spus Ion Ciocea.
1 Comment