Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Filarmonica de Stat Sibiu marchează Ziua Europei printr-un concert extraordinar cu Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Acesta va avea loc joi, 11 mai, de la ora 19.00, sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal. Din partea Guvernului României, va participa Teodora Elena Preoteasa, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, care va fi întâmpinată de echipa Filarmonicii și va transmite mesajul domnului prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă de pe scena Sălii Thalia.

“Dacă materialul sonor de la începutul simfoniei face trimitere la geneza lumii, este ușor de înțeles de ce relaționăm atât de natural și cu finalul lucrării, care reprezintă geneza unui concept – cel al Uniunii Europene”, a explicat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, înaintea celei de a IV-a ediții a Summitului Muzical European.

„Mulți s-au inspirat din Beethoven în general și din această simfonie în mod special…”

“Simfonia a IX-a de Beethoven este un eveniment în sine! Toată lumea ‘pedalează’ pe ideea părții a IV-a, imnul european, ceea ce este un lucru binecunoscut și bine implementat în conștiința omenească, dar simfonia în sine – vorbim de primele trei părți, în afara finalului – este o simfonie colosală în care fiecare dintre cele trei părți este o capodoperă și aproape fiecare este o simfonie în sine.

În special mă refer la Adagio-ul părții a III-a, înaintea părții a IV-a. Partea a IV-a, care conține acea celebră temă devenită, între timp, imn european, este o lucrare tot așa extrem de greu de definit, o formă compozită foarte ieșită din canoanele unei lucrări de tip clasic.

De fapt, acest tip de formă muzicală n-a mai fost după aceea reconstituită sau refăcută de nici un alt compozitor. Mulți s-au inspirat din Beethoven în general și din această simfonie în mod special, dar ea n-a mai putut fi reprodusă măcar ca demers general niciodată, de vreun alt compozitor.

Așadar, această simfonie este un eveniment pentru oricine, oriunde și oricând!”, a apreciat maestrul Cristian Mandeal, unul dintre cei mai apreciați dirijori români contemporani, cu o carieră de peste patru decenii.

Evenimentul este organizat cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu, în parteneriat cu formațiile muzicale ale radioului public și Rotary Club Sibiu Cibinium, beneficiază de participarea Corului Academic Radio dirijat de Ciprian Țuțu și a soliștilor Diana Țugui – soprană, Antonela Bârnat – mezzo-soprană, Florin Guzgă – tenor, Balla Sándor – bariton.

Biletele sunt puse în vânzare online pe www.iabilet.ro și la casa de bilete a Filarmonicii, la prețul de 100 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.