Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

muzeu alexandr stefulescuMuzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” organizează anul acesta o școală de vară despre lumea satului și universul țăranului. Aici vor fi prezenți profesori din marile centre universitare ale României, iar locurile disponibile se adresează atât pasionaților de etnografie, dar și specialiștilor în domeniu.

Ideea este pusă în practică după ce, anul trecut, un simpozion pe această temă a fost o reușită. „Anul acesta o să organizăm o școală de vară împreună cu reprezentanți ai unor instituții de prestigiu din țară, universități, institute de cercetare, o școală de vară care își va desfășura cursurile chiar sub acest auspiciu – «Țăranii și universul lor», pentru că lumea satului este aparte. Anul trecut am avut un simpozion pe care l-am intitulat «Sat și stat – de la realitate spirituală la conjunctură politico-socială ». Până la urmă, noi trebuie să vedem satul exact ceea ce este, respectiv cea mai veche formă de comunitate din punct de vedere social și să îl vedem ca o premisă a dezvoltării statale. Lumea satului conservă niște valori, sunt valori la care face referire toată istoria noastră, literatura, sunt studiate de etnologi, de antropologi, sociologi. Până la urmă, dacă vorbim despre lumea satului, ea reprezintă un univers și nu poate fi studiată decât interdisciplinar și nu pe paliere distincte”, a declarat Albinel Firescu, șeful Secției Etnografie și Artă din cadrul Muzeului Județean Gorj.

dsc_0083La evenimentul care se va derula pe parcursul a câteva zile sunt așteptate persoane din toată țara. „Școala de vară este deschisă tuturor participanților, celor care își doresc să afle despre lumea satului. Vor fi profesori universitari și cercetători de la institute. Suntem în discuții, încă, pentru că noi dorim ca această școală de vară să se desfășoare în luna septembrie, iar prezența unor persoane ține de disponibilitatea fiecărui profesor (…) Școala de vară presupune două sau trei zile de cursuri, urmând ca apoi să aibă loc o deplasare în teren și un studio la fața locului. Rămâne de ales dacă se va face în zona Valea Gilortului sau pe Valea Jaleșului”, a mai spus Albinel Firescu, șeful Secției Etnografie și Artă din cadrul Muzeului Județean Gorj.

Până în acest moment, un număr de șase cadre universitare au confirmat prezența, aceștia fiind din centre universitare ale unor orașe precum București, Craiova, Cluj Napoca și Timișoara.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.