Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În comuna Peștișani se află satul din care a plecat genialul Constantin Brâncuși – Hobița, localitate atestată documentar la 30 aprilie 1518. Date și informații despre comuna mai sus amintită găsim în lucrările istoricului Alexandru Ștefulescu, dar și în monografiile editate de-a lungul vremii. Acest sat reprezintă una dintre „bijuteriile” turistice ale Gorjului, iar cei care poposesc pe aceste meleaguri pot vizita aici Casa Memorială „Constantin Brâncuși”, bisericile vechi și pline de istorie, pot admira peisajele minunate, se pot relaxa la pensiunile din zonă, dar și la terenul de minigolf – afacere a unor localnici.

hobita ddd hobita ggâ

Datorită lui Constantin Brâncuși, satul Hobița din Peștișani, locul său de baștină, a devenit cunoscut în toată lumea! Monografiile reprezintă una dintre cele mai importante surse de informații despre comunele și satele Gorjului. Prima monografie a acestei comune a apărut în 1904, scrisă de învățătorul Gheorghe Popescu, iar în 2004, sub egida Asociației „Fiii Gorjului” a văzut lumina tiparului o altă lucrare despre comuna Peștișani, semnată de Matei Silvian.

În 2015 a apărut și „Monografia comunei Peștișani”-Editura Academica Brâncuși și semnată de: Vasile Arimia, Moise Bojincă și Constantin Codiță. „Primul document care s-a păstrat și în care este amintit satul Peștișani provine de la Vladislav al II-lea, datat 5 august 1451. (…) Și satul Hobița este atestat tot în secolul al XVI-lea, când Neagoe Basarab, prin actul din 30 aprilie 1518, confirmă unor săteni stăpânirea peste ocina din Chobița”, spun autorii ultimei monografii amintite mai sus.

hobita bis hobita ffdâ

Binecuvântarea lui Brâncuși
De-a lungul secolelor, satele comunei Peștișani au trecut prin schimbări sociale și chiar geografice. Evoluția lor este discutată în detaliu în monografiile acestei comune. Autorii ultimului volum notează faptul că „urmărind modul cum a evoluat situația în comuna Peștișani, putem afirma că autoritățile s-au străduit să facă din comuna lor o localitate bine gospodărită. (…) După al Doilea Război Mondial, în perioada 1954-1955, la Peștișani, s-a construit tronsonul de cale ferată Tismana – Târgu Jiu. Așa transportau lemnul din pădurile zonei. Micuța garnitură era folosită și de localnicii care aveau treabă la Târgu Jiu. În 1995, linia ferată a fost dezafectată. (…) La Peștișani a mai existat o fabrică de cherestea”, scriu autorii „Monografiei” din 2015.

Din satul Hobița, care se află la poalele munților Vâlcan, dintr-o atmosferă de poveste, au plecat în lume, spre desăvârșire, mai multe personalități! Părintele sculpturii moderne, genialul și inegalabilul Constantin Brâncuși este cea mai importantă personalitate din Hobița, care a pus Gorjul pe harta lumii moderne. Nașterea sa pe aceste meleaguri poate fi văzută ca o binecuvântare, căci, peste ani și ani, de când sculptorul a trecut în neființă, turiști din lumea întreagă vin la Hobița pentru a vedea satul în care Constantin Brâncuși s-a născut și a trăit până la 11 ani. Anual, Casa Memorială este vizitată de mii de turiști curioși.

„La 11 ani, Constantin Brâncuși a plecat la Târgu-Jiu, angajându-se ucenic la un boiangiu, apoi a mers la Slatina și Craiova. Aici a intrat ca băiat de prăvălie la cârciuma lui Ion Zamfirescu – aici meșterește o vioară, căci experiența de acasă, din Hobița, acolo unde consătenii săi modelau lemnul și lutul pentru nevoile gospodărești, îl influențase!”, se spune în „Monografia comunei Peștișani” (2025).

Despre Constantin Brâncuși și Casa Memorială de la Hobița găsiți mai multe informații accesând: http://cult-ura.ro/casa-muzeuconstantin-brancusi-hobita

brancusi-300x300 casa-brancus-300x225

Festivalul „RomânIA autentică” de la Hobița, eveniment unic în România
În vara anului trecut, la Hobița a fost organizată prima ediție a unui festival autentic, al cărui principal scop a fost promovarea tradițiilor autentice gorjenești. În perioada 24 – 25 iunie 2016 a avut loc Festivalul „RomânIA Autentică”, care s-a desfășurat pe platoul Poiana Mare din satul Hobiţa.

Festivalul „RomânIA Autentică” a fost organizat de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, împreună cu Asociaţia Tradiţii de pe Valea Bistriţei-Peştişani, Autoritatea Naţională pentru Turism, Consiliul Judeţean Gorj, dar şi Primăria Peştişani. Ce a însemnat prima ediție a acestei manifestări culturale aici: http://cult-ura.ro/mii-de-gorjeni-au-imbracat-ia-traditionala-la-festivalul-romania-autentica

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.