Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Roxana Negovan
Roxana Negovan
Elena Roxana Negovan este o tânără de 18 ani, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, care practică voluntariatul de la începutul liceului. Frumoasa elevă spune că voluntariatul nu este doar o simplă participare la activități, ci reprezintă mult mai mult de atât: „înseamnă puterea de a schimba lumea câte puțin, provocări și realizări, dar și un sentiment de fericire inegalabil.”, susține tânăra. Roxana Negovan a participat la proiecte „Erasmus+”, proiecte finanțate de Uniunea Europeană care promovează acțiuni de mobilitate pentru tineri și voluntari, și a ajuns în mai multe țări Europene, trăind experiențe minunate alături de alți cercetași. Tânăra își dorește să continue activitățile de voluntariat care o ajută să de dezvolte pe plan personal, să cunoască oameni și culturi noi și să lege prietenii. Chiar dacă s-a dedicat acțiunilor de voluntariat în ultimii trei ani, Roxana a reușit să rămână printre elevii eminenți ai colegiului de prestigiu și să petreacă și ceva timp și pe crestele munților, făcând performanță în alpinism, o altă mare pasiune a sa. Deși riscuri sunt multe atunci când vorbim de acest sport extrem, cu un echipament adecvat și pregătire fizică, tânăra a reușit să evite accidentările și să obțină și premii, cel mai frumos premiu fiind cel din partea Uniunii Naționale a Studenților din România, obținut în cadrul evenimentului „Gala de 10”, de la Palatul Parlamentului. Roxana Negovan se declară indecisă când vine vorba de planurile de viitor, dar spune că voluntariatul se va afla pe lista ei, cu siguranță.

„Alpinismul este un sport ce presupune mult curaj și forță…”

 Reporter: Care sunt trăsăturile tale de caracter? Consideri că mai ai de lucrat la ceva anume?

Roxana Negovan: Principala mea trăsătură de caracter este curiozitatea. De asemenea, sunt o persoană plină de entuziasm și nu îmi place să fac lucrurile doar pe jumătate. Uneori, sunt nesigură și indecisă, dar sper să remediez aceste două trăsături.

Reporter: Ce pasiuni ai și cum le-ai dobândit?

Roxana Negovan: Îmi place să citesc încă de când eram mică, iubesc mult animalele, practic voluntariatul de la începutul liceului și particip la concursuri montane.

Reporter: Alpinismul este un sport ce presupune mult curaj și forță; cât timp ți-a luat să scapi de frica de a te cățăra pe munți?

„Cel mai frumos premiu pe care l-am primit a fost din partea Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR)…”

Roxana Negovan: Recunosc, la început mi-a fost frică, dar cu cât înaintam reușeam să am mai multă încredere în mine. Pe această cale, vreau să mulțumesc clubului montan „White Wolf ”, fără de care, nu reușeam să aflu ce înseamnă alpinismul cu adevărat.

Reporter: Ce premii ți-a adus această pasiune?

Roxana Negovan
Roxana Negovan

Roxana Negovan: Cel mai frumos premiu pe care l-am primit a fost din partea Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR), în cadrul evenimentului „Gala de 10” desfășurată la Palatul Parlamentului din București.

Reporter: Ai suferit accidentări în timpul concursurilor montane la care ai participat?

Roxana Negovan: Din fericire, până acum nu și sper să nu se întâmple nici pe viitor. Atunci când se merge pe munte, trebuie să dispunem de un echipament adecvat care reduce riscul de accidentări.

„A fi voluntar nu înseamnă doar simpla participare la activități, înseamnă puterea de a schimba lumea câte puțin…”

Reporter: Vorbește-mi, pe larg, despre activitățile desfășurate ca voluntar.

Roxana Negovan: Mi-am început activitatea de voluntar la Biblioteca Județeană „Christian Tell” , unde am învață ce înseamnă să faci voluntariat. Apoi, am descoperit „Organizația Națională Cercetașii României”, filiala „Ecaterina Teodoroiu” Tg- Jiu. Cercetașii înseamnă, în primul rând, o familie. Activitățile la care am luat parte au fost diverse, de la camp-uri (Școala de Iarnă, Vâlcea; BQ sau București Quest, Școala de alpinism), la competiții ( Trofeul „Cupa Izvoarelor”) și până la activități desfășurate în comunitate (Festivalul Luminii, Ordinul Cadoului Fermecat).

Reporter: De ce ai ales să practici voluntariatul?

Roxana Negovan: A fi voluntar nu înseamnă doar simpla participare la activități, înseamnă puterea de a schimba lumea câte puțin, provocări și realizări, dar și un sentiment de fericire inegalabil. Cred ca acesta este motivul pentru care am ales sa fiu voluntar devotat.

„Proiectele Erasmus+ promovează acțiuni de mobilitate pentru tineri și voluntari, finanțate de Uniunea Europeană.”

Reporter: Spune-mi despre proiectele Erasmus+ la care ai participat și ce presupun acestea.

Roxana NegovanRoxana Negovan: Proiectele Erasmus+ promovează acțiuni de mobilitate pentru tineri și voluntari, finanțate de Uniunea Europeană. Până în prezent, mulțumită „Scout Society”, asociație care se ocupă cu acest de tip de proiecte, am luat parte la patru experiențe Erasmus+ în Croația, Slovenia, România și Spania, fiecare având câte o temă diferită de discuție. Principalele teme abordate sunt cele întâlnite în viața de zi cu zi (rasismul, discriminarea, migrare, planificare vieții profesionale etc.). Astfel, ajungi să cunoști persoane de culturi diferite, să lucrezi cu ei într-o echipă și să înveți într-un mod non-formal.

„Trebuie să aibă curaj să facă ce le place…”

Reporter: În ce perioadă din viața ta ți-ai creat cele mai frumoase amintiri?

Roxana Negovan: Pe tot parcursul liceului datorită voluntariatului am avut parte de experiențe minunate. Prima amintire la care mă gândesc atunci când povestesc despre munca de voluntar este cea de la competiția „Cupa Izvoarelor”, unde am obținut locul întâi împreună cu patrula din care făceam parte.

Reporter: Care sunt planurile tale pentru viitor?

Roxana NegovanRoxana Negovan: Planurile mele de viitor încă nu sunt hotărâte, după cum am spus, sunt o persoană indecisă, dar cu siguranță voi continua cu voluntariatul și la facultate.

Reporter: Ai câteva cuvinte să le adresezi tinerilor din ziua de astăzi? Lucruri pe care ți-ai fi dorit să le știi mai devreme?

Roxana Negovan: Trebuie să aibă curaj să facă ce le place. Să fie ambițioși, cu multă încredere și să nu fie dezamăgiți de eșecuri. Mi-aș fi dorit să știu mai devreme că totul se poate realiza dacă îți dorești cu adevărat.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.