Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Echipa de robotică a Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ (CNET) din Târgu Jiu a ocupat locul patru la etapa regională a concursului „First Tech Challenge România“, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Timișoara.

Robotul care a fost botezat „Raptor“ a câștigat patru din cele cinci lupte, iar echipa liceenilor de la CNET s-a clasat pe locul IV din cele 18 formații participante. Ultima luptă a fost pierdută de robotul construit de liceenii gorjeni. Pe primul loc loc s-a clasat echipa XEO a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

La etapa regională a participat și echipa de robotică a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“.

„Am văzut ce mai avem de rezolvat la robot. A fost bine, dar noi ne dorim să  fie mai bine. Am avut anumite probleme de soft, de piese de schimb, pentru că se mai strică unele elemente componente. Au venit toate componentele, dar mai apar și situații neprevăzute“, a precizat Mihaela Runceanu, profesor de informatică și mentor al echipei alături de Alex Budin , un târgujian pasionat de robotică și IT care lucrează în Londra.

„Nu am avut timp suficient să ne antrenăm”

Mihaela Runceanu a mai precizat că mai este nevoie ca liceenii să se antreneze mai mult pentru competiția finală: „Am lucrat foarte mult la partea electrică, mecanic și de soft, dar nu am avut timp suficient să ne antrenăm. Avem nevoie de un teren mai mare. Mai avem de lucrat la partea de autonomă, atunci când robotul acționează în mod independent, fără să fie acționat de cineva sau controlat. Până la etapa finală de la București mai sunt trei săptămâni și o să rezolvăm micile deficiențe, pentru că orice lucru contează“.

Cum se desfășoară concursul

Concursul „First Tech Challenge România“ va avea loc în perioada 23-25 martie la Sala Polivalentă din București.

Liceenii şi mentorii lor au început să lucreze la noul robot în urmă cu trei luni și jumătate. „Raptor“ are de îndeplinit mai multe de sarcini, care diferă de la an la an, tema fiind cu totul alta. Robotul trebuie construit de la zero în fiecare an.

Competiția are două părți: una autonomă, în care robotul gândeşte singur şi nu trebuie controlat de nimeni. În această primă etapă, robotul trebuie să recunoască anumite culori pe care le au unele elemente de joc: roşu sau albastru. Partea a doua este cea teleghidată şi durează cam un minut şi jumătate. Echipa desemnează unul sau doi jucători care manevrează robotul. Într-o arenă de trei pe trei metri se află patru roboţi, care trebuie să pună relic-ul (n.r. – o jucărie) într-una din cele trei zone.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.