Revista de cultură „Spicon“ a fost lansată, ieri, pe piața publicistică din Gorj. Revista este editată de către Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Alexandru Doru Șerban“.
Revista „Spicon“ va avea apariție trimestrială. Denumirea revistei provine de la termenul folosit de Brâncuși, „spirala conică“, în arta sa. Denumirea a fost descoperită de profesorul Ion Mocioi, prin alăturarea primelor trei litere de la cele două cuvinte.
Victor Troacă, președintele Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Alexandru Doru Șerban“, a spus că în revistă se vor regăsi atât scriitori tineri, precum și cei care bat la porțile afirmării:
„Această revistă de cultură este rodul muncii Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Alexandru Doru Șerban“, care activează de mai mulți ani în domeniul culturii. Apreciem că suntem mult mai maturi în ceea ce facem și am hotărât împreună să realizăm această revistă.
Este o revistă de artă, de istorie culturală, de istorie locală și națională și de literatură pe care dorim s-o lansăm în spațiul public și sperăm să aibă trecere și căutare la cei care sunt aplecați asupra acestui fenomen. Revista va fi deschisă atât membrilor asociației, precum și tuturor celor care doresc să se manifeste în domeniul culturii. Sperăm să fie o acțiune pozitivă pe care o facem pentru municipiul Târgu Jiu, pentru cultura gorjeană, dar nu numai.
Revista va fi deschisă românilor de pretutindeni. Revista cuprinde o arie diversificată de materiale publicistice: reportaj, cercetare istorică, poezie, artă. Editorialul este scris de profesorul Ion Mocioi care a acceptat să cedeze denumirea Spicon asociației noastre, dat fiind faptul că această denumire aparținea unei edituri a domniei sale“.
„Ne dorim să contribuim la ridicarea culturii scrise în Gorj“
Viorel Surdoiu, redactorul șef al revistei „Spicon“, a precizat că atenția publicației va fi îndreptată către tineri și profesori:
„Noutatea în piața culturală de astăzi o reprezintă cumva aplecarea către curentul poetic tânăr, contemporan, alături, de cei consacrați, și am căutat o îmbinare sub cupola culturii a literaturii, artei și istoriei culturale, cele trei domenii care alcătuiesc cultura ca principiul existențial al omenirii.
Încercăm să ne îndreptăm către tinerii care scriu și fac primii pași în domeniul literaturii, către profesorii care au capacitatea de analiza, sintetiza și produce creații care să fie un îndemn pentru elevii cărora le predau materiile respective.
Nu facem concurență nimănui, ci ne dorim, alături de ceilalți să contribuim la ridicarea culturii scrise în Gorj. O să căutăm să avem și parteneri aflați în străinătate, din rândul românilor aflați este graniță, sau scriitori străini care vor fi traduși de către gorjeni“.
1 Comment