Vernisajul expozițiilor „Monede chinezești- O istorie de 3.000 de ani” și „Frumusețile Chinei”, găzduite de Muzeul Județean Gorj în perioada 12 octombrie – 12 noiembrie, au fost vernisate joi după amiaza, în prezența mai multor oficiali ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la București, dar și a reprezentanților administrației locale din Gorj. La vernisaj au luat parte și elevi ai Liceului de Artă din Târgu-Jiu, oameni de cultură, profesori și artiști din Gorj.
Expoziția „Monede chinezești – O istorie de 3000 de ani” conține 51 de panouri ce ilustrează îndelungata istorie a monedelor chinezești, din Neolitic, atunci când erau folosite cochiliile cowry, până în secolul XX. Acest ansamblu expozițional se vrea o evocare a schimbărilor istorice, economice, sociale și culturale ce au avut loc în China de-a lungul timpului. Se pot identifica trei etape principale în evoluția monedelor chinezești. Replici ale acestora sunt prezentate cronologic în expoziția de la Muzeul Județean Gorj, de la monede antice, la monede chinezești de la sfârșitul dinastiei Qing până în timpurile moderne etc. De asemenea, expoziția de fotografie „Frumusețile Chinei” este o expoziție ce cuprinde 60 de imagini de o calitate extraordinară ce surprind peisaje, obiceiuri tradiționale, orașe, precum și instantanee ale vieții cotidiene din China. Nu lipsesc imagini cu simbolurile Chinei, precum: Marele Zid Chinezesc, Ursul Panda, Armata de Teracotă, ceaiul verde.
„China are o istorie milenară”
Din delegația Ambasadei Chinei la București, prezenți la evenimentul de joi de la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj, au fost prezenți Yan Jianwu, consilierul cultural al Ambasadei Chinei din București, Jin Hongyue, directorul Centrului Cultural Chinez din București și Tan Mi, secretar al Centrului Cultural Chinez din București. „Expozițiile pe care le vernisăm sunt rezultatul unor eforturi comune între Ambasada Republicii Chineze, a Consiliului Județean Gorj și a Muzeului Județean Gorj. Nu este prima expoziție în colaborare cu o ambasadă, căci am mai colaborat cu Ambasadele Mexicului, Poloniei și SUA!”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Gorj. „Vreau să mulțumesc Muzeului Județean Gorj pentru realizarea acestei expoziții. China are o istorie foarte bogată, milenară și sper ac prin această expoziție vă putem ajuta să faceți un mic pas în cunoașterea civilizației țării noastre. Schimburile culturale sunt o punte pentru stabilirea unor relații strânse și sperăm că prin colaborările noastre cu Muzeul să contribuim la cunoașterea dintre popoarele noastre”, a spus Yan Jianwu, consilierul cultural al Ambasadei Chinei din București, aflat în România, ca diplomat, de 25 de ani. După vernisaj, reprezentanții Chinei au vizitat Muzeul Județean, fiind foarte încântați de exponate.
Promisiuni ale unor viitoare colaborări
Oficialii chinezi au vorbit despre viitoare relații de colaborare între autoritățile din Gorj și cele din Republica Chineză. „Sunt în România de 25 de ani și am mai fost în Târgu-Jiu, acum foarte multă vreme. Mă bucur să văd ce progrese s-au făcut de atunci. Sperăm că prin aceste colaborări, care vor fi și pe viitor, să ne cunoaștem mai bine, ca popoare, civilizații, istorie și tradiții. La București avem un Centru Cultural Chinezesc, iar la Beijing avem un Centrul Cultural Românesc! Iată, cât de bine funcționează relația de colaborare, reciprocitate. În ultimii ani între China și România s-au realizat multe proiecte culturale de colaborare. Am organizat câte un festival de filme chinezești și românești. Am mai organizat și o mare expoziție de patrimoniu cultural-Comorile Chinei. (…)”, Yan Jianwu, consilierul cultural al Ambasadei Chinei din București. „Bine ați revenit în Gorj! Este o bucurie fără margini să vă avem oaspeți, căci deja relația dintre cele două popoare este de notorietate și a generat o deschidere mult mai mare către schimburile culturale. Vreau să vă felicit pentru această expoziție, iar în ceea ce privește colaborarea noastră viitoare, vom manifesta aceeași deschidere. În urmă cu puțină vreme am avut onoarea să participă la Ziua Republicii Chineze, venită din partea domnului ambasador. Tot mai mulți oficiali din China au vizitat în ultima vreme municipiul Târgu-Jiu. Împreună putem face lucruri minunate și să continuăm legăturile dintre cele două popoare”, a spus Ciprian Florescu, prefectul de Gorj. „În luna mai, domnul ambasador a fost la București și iată că deja canalele culturale încep să funcționeze. Am mai discutat și despre proiecte economice, Ambasada Chinei și noi am venit cu prezentări și ale pachetelor noastre culturale. Am încredere că toate proiectele vor fi duse la bun sfârșit. Sper să întărim relația culturală, căci nu vă ascund faptul că îmi doresc mulți turiști din China în Târgu-Jiu”, a afirmat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic susținut de balerina Liliana Tăbuș.