Remus Săpun este un tânăr din Târgu Jiu care a reușit să-și dezvolte afacerea treptat, prin multă muncă și nopți nedormite. Cu toate că la început nimeni nu credea în ideea sa, cu susținerea familiei, dar și cu multă ambiție, a reușit să le demonstreze tuturor că atunci când îți dorești ceva se poate realiza. Din cadrul acestui interviu vom afla cum a reușit să-și dezvolte afacerea, cât de mult contează angajații pentru el, dar și cum este să ajuți pe cei de lângă tine.
Reporter: Înainte de toate aș vrea să ne zici câteva cuvinte despre tine, astfel încât cei care citesc acest interviu să te cunoască mai bine.
Remus Săpun: Sunt născut și crescut în Târgu Jiu, sunt un om ambițios, iar atunci când îmi propun ceva tot timpul reușesc. Sunt căsătorit, tată de băiat și sunt pasionat de mașini, plimbări și fotbal. Și tot legat de mine vă pot spune că sunt foarte vesel și sociabil, în ciuda afacerii pe care o conduc.
Reporter: Ai pus bazele unei afaceri care s-a dezvoltat de la an la an, și anume „Rem Funerare”. În ce constă această afacere și ce servicii oferă?
Remus Săpun: „Rem funerare” oferă servicii funerare complete, ceea ce înseamnă de la preluarea unei persoane decedate, pregătirea persoanei respective și până la organizarea funerarilor. În același timp, de aproximativ opt ani de zile oferim și servicii complete de repatriere funerară, iar aici intră întocmirea actelor în străinătate, dar si sigilarea și transportul persoanei decedate.
„La început nimeni nu a crezut în afacerea mea…”
Reporter: Aș vrea să te întreb cum ți-a venit această idee și care au fost primii pași pe care i-ai făcut în dezvoltarea acestei afaceri?
Remus Săpun: Ideea de a deschide o astfel de afacere am avut-o în clasa a XII-a, dar totul s-a concretizat abia în 2012, anul în care m-am căsătorit și tot anul în care m-am hotărât să mă apuc de ceva serios, fiind stâlpul familiei, cum se spune în popor. Ce pot să vă mai spun că atunci când m-am hotărât să deschid această afacere nu știam nici măcar 5 la sută din ce înseamnă această activitate. Mai țin minte și acum primul meu drum la Craiova, oraș în care am mers și am intrat în toate magazinele de profil pentru a culege informații sau numere de telefon, practic mă interesa orice ar putea să mă ajute. Tot atunci m-am întâlnit, fără să am ceva programat, cu proprietarul companiei funerare „President”, cea mai mare din Craiova, care mi-a dat toate informațiile necesare pentru a deschide această afacere.
Reporter: Ce au zis prietenii tăi, familia ta, când le-ai zis că vrei să deschizi o astfel de afacere. Cum au reacționat, ți-au dat vreo șansă de reușită în primă fază?
Remus Săpun: La început nimeni nu a crezut în această afacere sau în ideea mea, dar ambiția și faptul că am avut susținerea familiei m-a făcut să merg mai departe și să nu renunț.
Reporter: Știm că în România ca să dezvolți o afacere și să o aduci acolo unde îți propui trebuie să depășești, de multe ori, multe obstacole. Cât de greu ți-a fost să ajungi în punctul în care ești acum, peste ce obstacole ai fost nevoit să treci și cum ai reușit acest lucru?
Remus Săpun: Nimic nu este ușor. Totul trebuie făcut treptat. Pot să vă spun că fiecare profit a fost reinvestit și așa s-a dezvoltat afacerea. Pe de altă parte trăim într-o perioadă în care social media este la putere, așa că mi-a fost destul de ușor să-mi fac afacerea cunoscută.
„Punem pe primul loc seriozitatea, după care punctualitatea, bunul simț…”
Reporter: Am văzut că în cadrul firmei tale sunteți un colectiv unit. Cum reușești să ți oamenii uniți și cât de greu este să găsești forță de muncă în aceste domeniu de activitate. Cu ce te confrunți cel mai mult atunci când vrei să angajezi pe cineva?
Remus Săpun: Am angajați din perioada când am deschis firma, asta spune multe! Este o vorbă prin popor care spune: „pune-ți angajatii pe primul loc!”. Dacă ai grijă de angajați, aceștia vor avea grijă de clienți! Este un domeniu dificil, greu, cu multe emoții și astfel este dificil să găsești și angajați.
Reporter: Apropo de asta, ce criterii trebuie să îndeplinească o persoană, care vine să se angajeze la tine, ca să poată face parte din colectivul firmei „Rem funerare”?
Remus Săpun: Punem pe primul loc seriozitatea, după care punctualitatea, bunul simț. Totodată, să înțeleagă și să respecte durerea familiilor.
Reporter: Ai spus în urmă cu ceva timp că „cel mai mult rău îl pot face persoanele vii, persoanele decedate nu au ce să îți mai facă”. Ai avut oameni, prieteni, care te-au dezamăgit de-a lungul timpului și dacă da de ce te-au dezamăgit și cum ai trecut peste asta?
Remus Săpun: Încă îmi mențin părerea că oamenii morți nu pot să-ți facă nimic. Din pacate, am avut dezamagiri, este o chestie care se întâmplă des oamenilor care sunt dispuși să ofere tot.
„Dacă viața ta n-a fost ca-n filme, măcar înmormantarea să fie…”
Reporter: Că tot vorbim de oameni. Am văzut că primești tot felul de cadouri ciudate, care au legătură cu domeniul în care îți desfășori activitatea. Aș vrea să te întreb, nu care a fost cel mai ciudat cadou primit, ci care este gluma pe care o fac prietenii tăi apropiați cu privire la tine și la activitatea pe care o desfășori?
Remus Săpun: Aici putem sa vorbim foarte mult, cred că am putea sta o zi întreagă. Ce pot să-ți spun este că mulți prieteni de-ai mei au dat numărul meu de telefon ca fiind doctor, polițist sau de la gaze.
Reporter: Lucrezi de ceva timp în acest domeniu și ai văzut foarte multe lucruri. Aș vrea să ne zici un moment care te-a afectat cel mai mult și de care îți aduci aminte destul de des.
Remus Săpun: Toate evenimentele organizate de mine sunt triste. Dar ce m-a afectat cel mai mult și mă afectează în continuare sunt înmormântările de copii, un lucru groaznic.
Reporter: De mult am văzut prin Brașov o firmă cu același domeniu de activitate care avea afișat la intrare următorul motto: „Faci cum faci și tot la noi ajungi”. Care este motto-ul firmei tale?
Remus Săpun: Am două mottou-uri. Primul este simplu și serios: „Din respect pentru oameni!”, și mai am unul, că să ne mai destindem puțin: „Dacă viața ta n-a fost ca-n filme, măcar înmormantarea să fie!”
„Doar cei care au simțit lipsa știu cât de important este ajutorul primit la momentul potrivit…”
Reporter: Am văzut din postările tale că-ți place să ajuți oamenii și ai făcut multe acte caritabile până acum. De ce ai ales să faci asta și cât de mult contează ca cei care pot ajuta să facă acest lucru?
Remus Săpun: Nu îmi place să vorbesc despre asta. Tot ce am facut până acum am făcut pentru că așa am simțit și pentru că Dumnezeu m-a ajutat să pot face bine. Voi continua să fac bine, atât timp cât voi putea. Doar cei care au simțit lipsa anumitor lucruri știu cât de important este ajutorul primit la momentul potrivit
Reporter: Am ajuns la finalul interviului și aș vrea să te întreb ce te-a învățat pe tine, în ultimii ani, această afacere?
Remus Săpun: Viața este scurtă! Prețuiește oamenii de lângă tine! Fă ce te face fericit!