Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cunoscutul regizor Horațiu Mihaiu, care a pus în scenă la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu piesa non-verbală „Sărutul“, prezentată în premieră duminica trecută, în debutul Festivalului Național de Teatru „Zilele Elvira Godeanu“, a vorbit despre importanța Ansamblului monumental „Calea Eroilor“. Omul de teatru a avut câteva recomandări pentru autoritățile locale cu privire la valorificarea potențialului enorm al operelor și al lui Brâncuși. Horațiu Mihaiu a spus chiar că locuitorii orașului ar putea să-și asigure existența ca urmare a turiștilor veniți să-l cunoască pe Brâncuși.

Horațiu Mihaiu a mărturisit că a văzut pentru prima dată ansamblul de la Târgu Jiu la vârsta de 11 ani, iar parcurile erau neîngrijite: „Eu am văzut pentru prima dată ansamblul lui Brâncuși de la Târgu Jiu în anul 1964, la vârsta de 11 ani. Curgea Jiul pe lângă Masa Tăcerii, parcul era plin de câini și era mizerie“.

Regizorul clujean este un admirator al marelui sculptor Constantin Brâncuși, mai ales că Horațiu Mihaiu are și pregătirea de arhitect, profesie în care a și activat o bună perioadă de timp.

Omul de teatru spune că operele de la Târgu Jiu au o valoare inestimabilă și că a fost emoționat pentru că a lucrat foarte aproape de aceste lucrări: „Operele sunt relativ bine puse în valoare. Important este să nu fie date cu grafitti. Cred că este bine că se interzic anumite lucruri, cum ar fi atingerea sculpturilor. Este un ansamblu de o valoare inestimabilă. Locuiți într-un oraș în care de dimineața și până seara îl aveți pe Brâncuși lângă dumneavoastră. Sunt emoționat de fiecare dată când ies din teatru și dau ochii cu splendida lucrare la care fac referire. Nici nu știam că este așa de aproape“.

„Este păcat să nu trăiți de pe urma acestor lucrări“

Horațiu Mihaiu consideră că orașul ar putea avea mult mai mult de câștigat de pe urma turismului, dacă își va promova mai mult capodoperele pe care Brâncuși le-a lăsat orașului: „Am vizitat și muzeul de artă. Este un muzeu foarte bun, așa micuț cum este. Sunt câteva lucrări foarte valoroase. Pentru Târgu Jiu mi-aș fi dorit ca Brâncuși să fie un brand mai puternic, iar cultura să fie primul lucru la care să se gândească autoritățile. Este păcat să locuiți într-un oraș binecuvântat cu aceste lucrări și să nu le folosiți ca brand, pentru că v-ar aduce enorm de mulți turiști și s-ar dezvolta foarte mult. Când aveți asemenea „bijuterii“ mondiale este păcat să nu trăiți de pe urma acestor lucrări. Orice lucrare din piatră pe care s-a așezat Brâncuși merită luată în considerație“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.