Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, Asociația Culturală „Veteres Milites” Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, cu sprijinul și implicarea Consiliului Județean Vâlcea și a Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, organizează în perioada 6-7 Octombrie 2022, la Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni, evenimentul „Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii”.
„Prin acest eveniment, spun organizatorii, ne dorim să readucem în atenția publicului vâlcean unul dintre cele mai importante momente din istoria spațiului românesc, anume, cucerirea Daciei de către armata romană condusă de Traian.”
Activitățile din cadrul evenimentului vor fi derulate de trupa de reenactment Veteres Milites din Sibiu, formată din studenți și absolvenți ai Departamentului de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Până în prezent, asociația a participat la o multitudine de evenimente naționale şi internaţionale: Festivalul Roman Apulum (2019, 2021, 2022), Deschiderea Muzeului Regiunii Porților de Fier (2020), Römer- und Germanentage (2019, Germania), Römerstadt Carnuntum (Austria, 2021, 2022).
„În cadrul evenimentului participanții vor asista la prezentarea echipamentelor militare utilizate de către luptătorii romani și daci, vor putea vedea tehnici de prelucrare și confecționare a obiectelor antice și vor lua parte la reconstituirea unor scene de luptă între războinicii daci și romani”, se arată în comunicatul transmis transmis de organizatori.
Demonstrațiile militare vor fi continuate cu introducerea în viața de zi cu zi a dacilor și romanilor, pornind de la descoperirile arheologice care s-au făcut în spațiul județului Vâlcea și nu numai.
Întregul eveniment va fi încadrat în repere științifice și documentare bine stabilite, fiind, în același timp, dinamic și accesibil tuturor categoriilor de vârstă. Componenta științifică a evenimentului va fi asigurată de domnul dr. Silviu I. Purece, cadru didactic de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, arheolog expert specializat în domeniul istoriei antice.
Despre ineditul proiect educațional de reconstituire istorică desfășurat la Vâlcea, prof. Daniela Mihaela Samoilă, Inspector Școlar pentru Istorie și Științe Socio-Umane, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, ne-a declarat că „astfel de evenimente sunt binevenite, fiind atractive pentru elevi și reprezintă o bună componentă educațională alternativă, complementară celei tradiționale.
Proiectul aduce în fața elevilor conceptul de istorie vie, reproduceri istorice ale ținutelor militare purtate de luptătorii daci și soldații romani, diverse obiecte și accesorii, tehnici de prelucrare și confecționare a acestora, dar și reconstituirea unor scene de luptă.”