Prepararea medicamentelor în farmacie este o metodă pe cale de dispariție, cel puțin în județul nostru. De mulți ani, deținătorii de farmacii au renunțat la laboratoare, iar în Gorj au mai rămas foarte puțini specialiști care cunosc arta preparării produselor farmaceutice după necesitatea pacienților. Radu Căliman se află printre cei care păstrează tradiția, acesta fiind și printre puținele persoane calificate care au urmat și studii postuniversitare în domeniu, având rezidențiatul în farmacie generală. Deși realizarea tratamentelor în laborator presupune muncă și multă migală, gorjeanul nu vrea să renunțe la procedeu, mai ales că pacienții care nu găsesc tratament corespunzător pentru afecțiunile de care suferă speră ca specialistul să îi ajute pentru rezolvarea problemei.
Metoda presupune și cunoștințe solide, astfel că nu oricine se încumetă să realizeze medicamente în propria farmacie. Numărul celor care se mai ocupă cu această îndeletnicire este infim la nivelul județului Gorj.
„Peste 95 % din farmacii au renunțat la activitatea de laborator și au dat altă destinație spațiului. În ceea ce ne privește, noi nu am dorit să renunțăm, lucram foarte mult, iar această activitate are și rol social. Cred că în acest moment, în oraș, suntem singura farmacie care mai prepară pulberi, adică divizează o concentrație mare la o concentrație mică și, mai ales, pentru copii, pentru sugari, facem această activitate care nu este foarte rentabilă, dar ne oferă satisfacție personală.
Acolo unde nu există forme active pentru vârsta pacienților, noi divizăm la concentrația necesară. Aducem doza de medicament la concentrația necesară în funcție de greutatea lor corporală, inclusiv pentru bebeluși (…) Noi avem o tradiție în prepararea produselor farmaceutice, iar când vine vorba de astfel de rețete, pacienții sunt îndrumați către noi. Pacienții ajung la noi și din om în om pentru că deja se cunoaște că am păstrat această activitate de preparare a medicamentelor”, a declarat Radu Căliman, farmacist FarmaVita Târgu Jiu.
Iar preparatele sunt realizate în funcție de afecțiunile pacienților. Cele mai multe sunt realizate pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, dar farmacistul prepară și pentru alte boli.
„Cele mai multe preparate realizate de noi se adresează afecțiunilor dermatologice, însă preparăm și pentru alte afecțiuni cum ar fi ginecologice, reumatice, dar și altele care necesită forme terapeutice complexe (…)
O bună parte din aceste preparate farmaceutice sunt adaptări ale unor produse care se dau și fără rețetă, cum ar fi formele farmaceutice topice pentru durerile diverse de tip reumatic, produse pe care noi le-am îmbunătățit mult și le putem certifica eficacitatea.
Avantajul unui astfel de produs este că îl poți adapta la specificul pacientului, în anumite limite, dar și prețul. Este mult mai mic decât al produselor tipizate, deși acelea sunt făcute în serii mari.
De asemenea, produsele realizate în farmacie nu au conservanți, conțin substanțele active și un suport inert. Au o durată mai redusă, dar le facem în serii mici de câte ori este nevoie”, a mai precizat Radu Căliman, farmacist.
Farmacia aflată în municipiul Târgu Jiu, zona Paralelei 45, funcționează din anul 1984, fiind condusă de către Gabriela Căliman. Ulterior, după finalizarea studiilor în domeniul farmaceutic, fiul acesteia, Radu Căliman, s-a alăturat afacerii de familie.
„Mi-a plăcut și aveam aptitudini evidente pentru chimie și biologie, oarecum drumul a fost trasat. Probabil că puteam să practic și medicina, dacă nu alegeam acest drum. Nu mă văd făcând altceva. Practic această meseria de 17 ani, iar mama mea din anul 1975, deci are peste patru decenii de activitate”, a conchis farmacistul.
1 Comment