Ziua Culturii Naționale, care marchează nașterea poetului național Mihai Eminescu, a fost sărbătorită, ieri, în județul Gorj, printr-o serie de manifestări care s-au desfășurat la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu. Cu această ocazie a avut loc și deschiderea oficială a Programului cultural „2018 – Centenarul Marii Uniri în Gorj- Cei 100 de ani de acasă”.
Manifestările au debutat cu intonarea Imnului Național de către interpreta Yasmine Polacek, după care au urmat alocuțiunile invitaților.
Secretarul de stat Paul-Claudiu Cotîrleț, din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a anunțat instituțiile din Gorj care vor beneficia de fonduri pentru a sărbători cum se cuvine Centenarul Marii Unirii:
„Țin să vă felicit pentru cele 56 de proiecte pe care județul le-a înaintat Ministerului Culturii și Identității Naționale, proiecte care vor celebra așa cum se cuvine Centenarul Marii Uniri din acest an. Au fost aprobate proiecte ale următoarele instituții: Primăriile Bengești Ciocadia, Târgu Jiu, Peștișani, Bumbești Pițic, Bălești, Cătunele, Negomir Crasna, Turcinești, Dănciulești, Alimpești, Săulești, Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean Gorj, Biblioteca Județeană. În total, au fost aprobate 47 de proiecte. Doar nouă nu au fost declarate eligibile“.
„Să ne redescoperim propria identitate națională”
Ciprian Florescu, prefectul de Gorj, a declarat că e nevoie ca toate segmentele culturii să primească susținerea necesară:
„Participăm la un moment deosebit. Nu ar fi fost o zi mai potrivită pentru a marca debutul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri mai ales mai ales că există o legătură strânsă între istorie și cultură, între lupta pentru dobândirea identității naționale și dezvoltarea culturii românești. Trebuie să depunem eforturi pentru a fructifica tezaurul cultural.
Din acest motiv trebuie să sprijinim cultura în toate formele ei. (…) În anul împlinii a 100 de ani de la Marea Unire trebuie cu toții să ne intensificăm eforturile pentru a cinsti așa cum se cuvine istoria, cu demnitate, prin proiecte culturale majore, pentru că, până la urmă, prin celebrarea centenarului nu se dorește altceva decât să ne redescoperim propria identitate națională“.
Simpozion brâncușian la Târgu Jiu
Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu, a anunțat că va avea loc un simpozion internațional pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor”: „
În acest moment, am în minte și în suflet idealul celor care prin sacrificiul lor a transmis din generație în generație ideea de unitate, dreptate și libertate pentru toți românii. Este, totodată, o onoare să conduc destinele orașului care a dat lumii pe cel mai mare sculptor al epocii moderne, Constantin Brâncuși, cel care ne-a lăsat ca moștenire cea mai importantă operă a sa, Ansamblul monumental „Calea Eroilor“, de la inaugurarea căruia se împlinesc în acest an, pe 27 octombrie, 80 de ani, prilej cu care va fi organizat la Târgu Jiu un însemnat simpozion internațional“.
Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, spus că se marchează două evenimente deosebite:
„Cumulăm două momente istorice și culturale de mare anvergură pentru neamul nostru. Suntem împreună reprezentanți ai unor instituții diferite, generații diferite a unor preocupări social, culturale și politice diferite. Din acest motiv nu pot să nu mă gândesc la 1918, anul care a însemnat pentru neamul românesc cam tot ce avem noi ca oferă în clipa de față:o diversitate de opinii unită într-un gând și un ideal unic, acela al înfăptuirii unității neamului românesc.
În continuare, debutul „Anului Centenar” a fost cu o serie de expoziții de artă populară și fotografie istorică, lansări de carte, momente artistice susținute de Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, precum și de o demonstrație de virtuozitate susținută de Cvartetul „Lyra Gorjului”. Nu a lipsit un recital de poezii „Mihai Eminescu”, susținut de actorii Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu
1 Comment