Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Profesorul Ionuț Catrina este un împătimit al numismaticii.  La doar 36 de ani, dascălul de Limba și literatura română deține o serie impresionantă de bancnote și monede, mai exact numărul lor ajungând la 9.000. Absolvent de Litere și cu o mare dragoste pentru istorie, Ionuț Catrina își împarte viața între școală și colecția sa impresionantă, care provoacă invidia oricărui iubitor de numismatică. 

Carismatic, bine pregătit profesional și un colecționar pasionat de istorie-cam așa ar putea fi descris profesorul Ionuț Catrina, de la Colegiul Auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu. Povestea sa ați aflat-o grației unei emisiuni „Cult-ura în imagini”, de acum câteva luni. Dorința de a colecționa bancnote și monede a apărut ca o urmare firească a pasiunii sale pentru istorie, care l-a cucerit iremediabil încă din vremea copilăriei. De-a lungul ultimilor șapte ani, Ionuț Catrina a colecționat mii de monede și bancnote din diverse țări și emisii monetare. Cele mai vechi bancnote din colecţia profesorului sunt asignatele franţuzești de valori diferite: 5, 15, 50 sols, 5 livre (1791 – 1792), 2.400 de reis (1799, Portugalia), 2 kreuzer, perioada 1849 – 1860 (Austria – localitatea Trebnitz), forinţi și krajczarra ungurești (1849 – 1852), 5 lei – 12 juniu 1877, România, 1 Monme – 1869 epoca Meiji – Anul II, Prefectura Aichi, Japonia. Când vine vorba despre monede, Catrina spune că deține piese destul de vechi, din zone diferite ale globului, despre care ar putea discuta ore bune!

Anul acesta a reușit să adauge vastei sale colecții mai multe monede aniversare emise de BNR: „Pasionat fiind de istorie, dorinţa de a colecta mostre ale trecutului a apărut firesc. Monedele BNR și povestea lor: una este emisă cu ocazia aniversării a 150 de la prima emisiune monetară românească (1867, cu Carol I pe revers). Alta e cu ocazia aniversării centenarului bătăliilor de la Oituz, Mărăști, Mărășești, cu Ferdinand pe revers). O a treia e cu ocazia aniversării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ultima e cu Ecaterina Teodoroiu, eroina noastră. (…) Am piese (monede și bancnote) ce conţin efigii ale regilor sau reginelor. Fie că vorbim de România sau Europa, piesele cu portretul unui monarh au ceva aparte. Cel mai interesant de studiat este evoluţia monedelor și bancnotelor britanice, regina în exerciţiu fiind cel mai longeviv monarh al Regatului Unit. Este o plăcere să vezi evoluţia fizionomiei sale pe monede și bancnote. Slavă Domnului, s-a ajuns – la monedele englezești – la al V-lea portret. Legat de o poveste simpatică… Am primit, anul trecut, o monedă de 5 pounds, Argint, emisă de Jersey (posesiune a coroanei) cu ocazia aniversării celui mai longeviv monarh din Regat. Mi-a fost dăruită de o prietenă stabilită în Marea Britanie. Bucuria a fost imensă, fiind prima piesă de 5 pounds din colecţie!”, a spus Ionuț Catrina.

Colecționarul are și o listă „de dorințe” sau piese valoroase pe care și le dorește nespus! Pe această listă regăsesc bancnote românești din 1877, piese Infinex-ocupația românească în Transnistria și altele.

 

Emisiunea „Cult-ura în imagini” și povestea pe larg a colecționarului Ionuț Catrina:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.