Peste 7.000 de cuie și 20 kilometri de ață vor forma o operă tribut marelui Constantin Brâncuși, dar și modalitatea prin care patru tineri artiști, maeștri în String Art, s-au gândit să contribuie la strângerea de fonduri necesare achiziționării „Cumințeniei Pământului”. Remus Rădvan din Târgu-Jiu, Rareș Mateescu din Deva, Andrei Mimiș din Severin și Gabriela Czifra din Timișoara sunt cei patru tineri care fac parte din Comunitatea Artistică Cufir și sunt specializați în tehnica „string art”. Practic, ei leagă ața în jurul a mii de cuie bătute într-o placă de lemn. Proiectul lor „Ciocîlteul lui Brâncuși” vrea să demonstreze că arta nu trebuie să ne înstrăineze, ci să ne unească! Târgujianul Remus Rădvan este omul pentru care limitele dezvoltării personale nu există.
Din dragoste de artă și de Brâncuși, cei patru tineri care fac parte din „Cufir” vor realiza o lucrare de mari dimensiuni și vor folosi 7.000 de cuie și 20 de kilometri de ață. Au gândit această acțiune inedită vreme de câteva săptămâni și au ajuns la concluzia că acesta este modul prin care se pot implica activ în campania națională pentru strângerea de fonduri pentru achiziționarea operei brâncușiene „Cumințenia Pământului”.
Pentru a obține finanțarea necesară, tinerii artiști au scos la licitație 1.876 de cuie, cifra simbolizând anul nașterii marelui artist. Cei patru încearcă să îi convingă pe români să doneze pentru operă și se folosesc de metafore pentru a le atinge sufletele:
„Vrem să fie o operă la care să contribuie toți românii, să arătăm că împreună putem reuși. Să fim împreună pe aceeași placă de lemn! Noi ne imaginăm românul ca pe un cui, metaforic vorbind. Fiecare individ sau cui este puternic, dar pe perioada campaniei pentru Cumințenia, românii au fost precum niște cuie disipate. Pe placa noastră, prin legarea cu ață, românii se unesc pentru un scop comun, pentru artă, pentru viitor.
Românii care vor să doneze pentru Cumințenie, pot dona, pot cumpăra un cui. Cine donează minim 10 lei, va avea numele său pus pe spatele plăcii de lemn, pentru 50 de lei va primi o vedere cu opera finală, pentru 400 de lei vor primi tablouri suvenir cu diferite opere ale lui Brâncuși. De asemenea, cele cinci ciocane pe care le vom folosi la baterea miilor de cuie, vor fi date celor care donează.
Opera finală va fi dezvăluită la Târgu-Jiu. O vom expune și la Craiova și la București, pentru ca românii să o vadă, să își facă poze cu ea și să doneze. La finalul campaniei, opera va fi scoasă la licitație și toți banii vor fi donați către Cumințenie”, a spus Remus Rădvan, târgujianul care coordonează proiectul tinerilor de la Cufir.
Donați! Să ne unim pentru Brâncuși
Opera tribut realizată de cei patru va fi scoasă la licitație, după ce va fi finalizată.
Pe 19 septembrie, artiștii o vor arăta lumii și vor lansa și un video care va cuprinde întregul proces de producție a operei, alături de o poveste care să transmită un mesaj de unitate românilor.
„Este important să ne gândim la trecut, dar este de două ori mai important să ne uităm la viitorul nostru! Am dorit să ne implicăm mai mult, decât de a face o simplă donaţie. Felul nostru de a ne implica este reprezentat de tehnica String Art.
Practic, batem cuie în plăci din lemn şi le legăm cu aţă creând imagini vizuale. Prin această tehnică ne-am propus să realizăm o operă tribut marelui Constantin Brâncuşi, de dimensiuni mari”, a mai declarat Remus Rădvan, coordonatorul proiectului. Puteți dona accesând http://crestemidei.ro/brancusi?locale=ro
Cine este Remus Rădvan? Un om care își depășește mereu limitele!
Acceptarea provocărilor și depășirea limitelor sunt modul prin care Remus Rădvan vede însăși viața. Deși are doar 25 de ani, târgujianul a acumulat experiențe diverse și a pus mereu pasiune în tot ce a întreprins. Are încredere în forțele sale, știe ce poate și are, de asemenea, puterea să îi inspire pe cei din jurul său.
Dorința sa de a realiza lucruri care altora le par imposibile este molipsitoare! După liceu, a plecat la Timișoara unde a absolvit Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest. Grație unei burse, Remus Rădvan a plecat la studii-un an de zile, în Danemarca. A aflat lucruri noi și și-a dorit foarte mult să aplice tot ce învățase acolo în România.
„În 2013, după întoarcerea din Danemarca, am făcut planul și l-am propus decanului FEAA. Am crezut în mine și am muncit alături de o echipă întreagă și am reușit să lansăm, așa cum am numit-o noi, o comunitate a studenților sau o voce a studenților pentru studenți.
Este o platformă pentru ca ideile studenților să prindă viață. Creative Minds, care acum se numește Minds HUB, este legătura dintre visurile studenților și punerea lor în practică”, a spus Remus Rădvan.
A fost nevoie de multă muncă și ambiție, de o echipă întreagă de studenți care își doreau să realizeze ceea ce părea foarte greu, dacă nu chiar imposibil. Au bătut la uși care uneori se deschideau greu sau alteori deloc, dar, după trei ani, la FEAA din cadrul Universității de Vest Timișoara a fost creat-grație inițiativei târgujianului Remus Rădvan- primul spațiu de tip co-working destinat educației colaborative din România.
„Este un loc în care tinerii cu idei sunt așteptați pentru a și le putea dezvolta. Minds Hub a fost realizat cu fonduri obținute exclusiv din donații și sponsorizări. În total, s-au strâns 85.000 de euro de la 30 de mari companii din Timișoara, care ne sunt partenere. Aceste mari companii au crezut în noi, în puterea și dorința noastră de a realiza ceea ce ne-am propus. Cred că lipsa încrederii tinerilor în propriile forțe este o problemă a societății din România. Tinerii n-au exemple, nu are cine să îi inspire, n-au încredere în ei. Mulțumesc acelora care ne-au susținut!”, a afirmat Remus Rădvan
Forbes l-a inclus pe Remus în topul „30 sub 30”
Anul acesta, în primăvară, mai exact, Remus Rădvan a fost inclus de Forbes în topul celor mai de succes 30 de tineri sub 30 de ani, din România. Includerea în top a fost urmarea reușitei proiectului Minds HUB de la FEAA din UVT.
Spațiul a devenit funcțional, fiind deschis studenților și companiilor, asigurând, de asemenea, o platformă activă de educație colaborativă pe axa angajator – viitor angajat – formator.
„Prin acest parteneriat ne propunem să creștem gradul de integrare a studenților în activitatea profesională, companiile urmând să beneficieze de acces la resurse umane cu abilități practice dezvoltate care să se așeze peste background-ul teoretic acumulat în universități”, spunea Remus Rădvan citat de Forbes România.
Din dragoste de țară!
Afirmă cu tărie că este naționalist, că își iubește țara și că atâta vreme cât a fost în Danemarca a promovat România cum a putut mai bine!
„În Danemarca am întâlnit români, pe unde am fost în Europa, românii sunt foarte apreciați, sunt respectați pentru că sunt foarte inteligenți. Eu sunt naționalist, îmi iubesc țara și în perioada din Danemarca am fost activ în Liga studenților Români din Străinătate.
Am organizat diverse chestii cu specific românesc, am fost invitat la mai multe licee și le-am vorbit elevilor despre România.
Am promovat țara noastră și frumusețile ei acolo, cultura și oamenii săi de valoare. Am participat la competiții de start-up acolo, am convins conducerea International Business Academy (IBA), unde eram, să ne finanțeze echipa, din care mai făcea parte un român, și am și câștigat patru dintre cele 11 competiții la care am fost.
Am fost prin mai multe țări europene. Ce am învățat în Danemarca am pus în practică aici, acasă, în România”, a afirmat Remus Rădvan.
Va studia doi ani în Londra
Peste aproape zece zile, Remus Rădvan va pleca în Anglia, căci a fost admis la un master în domeniul afacerilor la University College London. Vreme de cel puțin doi ani, Remus Rădvan va fi la Londra.
„Cochetam cu ideea de ceva vreme! Mă duc în Anglia ca să devin antreprenor, ca să adaug o nouă etapă educației și formării mele profesionale. Au fost aplicații interesante la admitere: nu a fost teorie, CV-ul a fost examenul principal, apoi au fost interviurile cu profesorii de acolo, care sunt antreprenori cu experiență. A trebuit să îi conving, mai ales că am fost șapte studenți pe loc.
Masterul îl voi face part-time și voi studia doar două zile pe săptămână, căci vreau să dezvolt un start-up acolo. Este un master foarte aplicat, asta mi-a plăcut. Nu știu pe ce va fi start-up din Londra încă. Sunt sigur că va fi o perioadă din viața mea foarte interesantă. Voi pleca pe 16 septembrie în Anglia”, a declarat antreprenorul.