Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

 

Trovant Muzeu arta (O muza)O serie de trovanți de diferite forme și dimensiuni se găsesc în mai multe locuri din Târgu Jiu. Aceste piese au fost descoperite chiar de către marele sculptor Constantin Brâncuși în timpul peregrinărilor sale din perioada 1937-1938 cât timp a stat la Târgu Jiu pentru a realiza Ansamblul monumental „Calea Eroilor“.

„Cinci mese din pietre de moară şi o colecţie de trovanţi (aşa cum se poate vedea în chiar filmul realizat de artist) pe care le-a amplasat în grădina Casei „Barbu Gănescu”. Pietrele de moară le-a găsit în curtea casei respective, iar trovanţii i-a adus, cel mai probabil, de pe Valea Blahniţei, din zona localităţii Săcelu“, arată cercetătorul Sorin Buliga, de la Centrul „Constantin Brâncuși“.

Acesta a reușit să deslușească traseul acestor piese în care Brâncuși a văzut ceva care l-a atras și a decis să le aducă la Târgu Jiu. În urmă cu peste trei decenii, trovanții au fost mutați din curtea Casei Gănescu la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, unde se dorea amenajarea unei secții de artă.

„Piesele au rămas pe loc până în anul 1984, după care a urmat perioada „periplului trovanţilor” (între anii 1984 şi 1993, pe care am reconstituit-o cu ajutorul a doi specialişti binecunoscuţi în sfera culturii gorjene: Dr. Vasile Marinoiu şi Dr. Ion Mocioi), care s-a împletit cu o perioadă de transformare în istoria Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”.

Astfel, în anul 1982 s-a pus problema organizării unei secţii de artă a muzeului în clădirea în care actualmente funcţionează Colegiul Economic 《Virgil Madgearu》, iar în anul 1984 au fost transferate piesele litice de la Casa 《Barbu Gănescu》în noua locaţie. Din nefericire, acest act de transfer de la Casa Gănescu la Secţia de artă s-a realizat fără să existe un inventar al obiectelor respective (însoţit, eventual, de un act de primire-predare al acestora)“, arată Sorin Buliga.

Casa Ganescu vest

Piesele au fost mutate dintr-o parte în alta

Cele mai multe piese s-au pierdut după Revoluție, când s-a amenajat actuala Secție de Artă a Muzeului Județean, iar trovanții au fost mutați din nou. „Se deschide apoi capitolul dramatic al 《degringoladei trovanţilor》.

În anul 1993, Secţia de artă se mută într-un nou sediu, în fosta casă de oaspeţi a lui Nicolae Ceauşescu din Grădina publică a oraşului. După acest an, mesele de piatră şi câţiva trovanţi au fost transportate înapoi la Casa Gănescu (dar nu se ştie cu precizie când, cel mai probabil în perioada 1994-1995, de către un serviciu al Primăriei Târgu-Jiu).

Graba cu care s-a efectuat această operaţie a dus la ignorarea pentru moment a recuperării tuturor meselor şi trovanţilor, unele piese rămânând acolo un timp mai îndelungat, iar o parte din ele dispărând definitiv. Opt sau nouă trovanţi au fost aduşi (în 1994 sau 1995) şi poziţionaţi de-o parte şi alta a aleii de la intrarea în noul sediu al Secţiei de artă din Parcul Central Târgu-Jiu.

La Colegiul Economic mai există un singur trovant, de dimensiuni relativ mari, fixat pe o piatră de moară. Principalul factor răspunzător de degringolada pieselor respective constă în faptul că acestea nu au fost înregistrate într-un inventar oficial, evaluate şi monitorizate şi nici nu au fost incluse în patrimoniul Municipiului Târgu-Jiu.

Lipsa unor documente şi faptul că nu a existat nicio persoană desemnată oficial în cadrul unei instituţii (administrative sau de cultură) care să răspundă de aceste obiecte a permis ca ele să fie distruse, pierdute sau înstrăinate cu bună ştiinţă“, menționează brâncușologul Sorin Buliga într-o lucrare.Trovant polimorf (ciuperca)

 

Jumătate dintre piese s-au pierdut

„Bolovanii“ lui Brâncuși se găsesc acum în trei locuri: şase trovanţi sferoidali, patru trovanţi polimorfi şi opt pietre de moară în curtea Casei „Barbu Gănescu”; cinci trovanţi polimorfi pe aleea Muzeului de Artă şi doar un trovant poziţionat pe o piatră de moară în faţa Colegiului Economic „Virgil Madgearu”. Potrivit lui Sorin Buliga, cam jumătate din piese s-au pierdut de-a lungul timpului.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.