Acum mai bine de 120 de ani, negustorul și omul politic Vasile Roșca a cumpărat de la Milcu Teodor și Barbu Rebedea un imobil și teren pe strada Victoriei. La scurt timp, negustorul Roșca a construit pe terenul cumpărat o impunătoare casă ! Și astăzi există, din fericire, această casă, care a scăpat de „furia” demolărilor din era comunistă. Vreme de mai bine de un secol, la parterul acestei case au funcționat diverse magazine/afaceri/activități comerciale.
Negustorul și influentul om politic Vasile Roșca, născut în Lelești, a făcut o avere impresionantă din negustorie și activitatea hotelieră. În perioada 1910-1919 a făcut parte din Camera de Comerț și industrie a Gorjului, înregistrat ca negustor de textile, hotelier și bogasier (Negustor de articole de manufactură, în special de pânzeturi fine pentru căptușeli de haine n.red.). A făcut parte chiar și din Consiliul Local al urbei. Legat de casa de pe strada Victoriei, de la nr. 14, trebuie spus că, încă din primii ani ai secolului XX, a avut montată instalația de curent electric.
De-a lungul anilor, negustorul a adus diverse modificări clădirii, astfel încât, la un moment dat, casa avea 13 dormitoare, coridoare lungi, partea din spate fiind destinată serviciilor hoteliere. „Întreg imobilul era înscris în documentele vremii ca Hotel Roșca și tot astfel îl numește și Alexandru Ștefulescu în Istoria Târgu-Jiului. În 1919, Vasile Roșca vinde casa fiicei sale Angela, căsătorită cu magistratul Mihail Foișoreanu. Câtă vreme a mai trăit, Roșca s-a folosit de imobil și i-a păstrat destinația de hotel. (…) Ca elemente arhitectonice deosebite amintim balconul din fier forjat, care mai păstrează o inscripție cu anul construcției și un fronton deasupra acoperișului, care are monograma constructorului-VR. Atunci când magistratul Foișoreanu a activat la Gorj a locuit aici, iar când a fost promovat la Curtea de Apel Craiova, el și familia s-au mutat”, scrie magistratul Ion Duguleanu în volumul din 2010 al vastei opere „Târgu-Jiu. Case. Oameni Destine”.
Cine a fost magistratul Mihail Foișoreanu
Mihail Foișoreanu s-a născut la București, aflăm din volumul mai sus amintit. A absolvit Facultatea de Drept în 1907 și a intrat curând în magistratură. „A început prin a fi portărel la Tribunalul Tulcea în 1908, iar apoi cap de portărei la Tribunalul Gorj, iar în 1914 a fost numit judecător la Judecătoria de Ocol Peșteana de Sus, pe care a condus-o până în 1920. Atunci a fost promovat ca judecător de ședință la Tribunalul Gorj, iar în 1922 a fost înaintat pe funcția de președinte ale Secției II. (…) În 1928 a fost numit la Craiova, la Curtea de Apel”, scrie magistratul Ion Duguleanu.
A luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat cu Ordinul Coroana României în grad de cavaler. S-a numărat printre cei care au contribuit la construirea școlii primare din Peșteana de Sus, a fost un jurist de excepție. membru al Societății Române de geografie și a călătorit mult.
1 Comment