Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Nicolae Dobrotă, în vârstă de 30 de ani, persoană cu handicap, care suferă de Parkinson, se va căsători religios peste două săptămâni cu Isabela Maria, bolnavă și ea de parapareză spastică.

12528689_1142444322447419_243443218_o

Cei doi au trecut peste toate barierele, unele dintre ele venite din partea celor din jur și a mentalităților acestora, și au reușit să își clădească o familie frumoasă. Cei doi au și un copilaș, care este perfect sănătos și iubit de cei doi părinți. Voința de care au dat dovadă cei doi tineri este remarcabilă. Nicolae lucrează ca informatician în cadrul Centrului de zi „Christian“, pentru persoanele cu dizabilităţi, acolo unde și-a întâlnit și soția. „Ne-am cunoscut întâmplător. Soţul meu lucrează la Centrul de zi pentru persoane cu dizabilităţi, iar eu am frecventat centrul respectiv şi aşa ne-am întâlnit“, ne spune Isabela. Aceasta are şi ea o problemă de sănătate. Ea suferă de parapareză spastică şi se deplasează cu greutate. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reuşit să trecem peste toate şi să formăm o familie, să avem o locuinţă şi un copil, care este cea mai mare realizare a noastră. Nu există realizare mai mare pentru nişte oameni căsătoriţi decât să aibă un copil“, a mai spus Isabela.

„A fost dragoste la prima vedere“

Nicolae susţine că şi-a dat seama imediat ce a văzut-o pe Isabela că vrea să se căsătorească cu aceasta și să-şi întemeieze o familie: „A fost dragoste la prima vedere. Mi-a plăcut de cum am văzut-o şi m-am gândit că ea este persoana alături de care îmi pot forma un cămin. În perioada respectivă mă simţeam singur. I-am cunoscut ulterior sufletul şi mi-am dat seama că am avut dreptate“.

A adus pe lume un copil frumos și sănătos

A urmat sarcina și copilul mult dorit de cei doi părinți. Isabela nu a avut o sarcină uşoară din cauza problemelor de sănătate de care suferă, însă a reușit să aducă pe lume un copil frumos și sănătos. „Am fost foarte atentă în timpul sarcinii. Lună de lună am mers la control şi îmi făceam analizele medicale. Având o deficienţă fizică, mi-a fost teamă ca şi copilul meu să nu aibă vreo problemă asemănătoare cu a mea sau a soţului meu. Astfel, am făcut multe controale şi analize medicale. Am avut dureri foarte mari, pentru că sarcina îmi apăsa pe bazin şi aveam dureri. Toate aceste probleme au apărut din cauza problemelor mele de sănătate“, a mai spus Isabela, în vârstă de 29 de ani.

Își cresc singuri copilașul

Isabela și Nicolae sunt părinți și își cresc copilașul cu mare dragoste. „Sunt foarte fericită pentru că nu am avut probleme de sănătate cu el până acum. Este un copil vioi şi foarte vesel. Îl creştem singuri, fără ajutor din partea părinţilor. Au mai existat reticienţe din partea unor persoane, care se temeau că se va naşte cu probleme sau că nu ne vom putea descurca cu un copil. Mulţumesc lui Dumnezeu că bebeluşul este sănătos. Iubirea faţă de partenerul tău sau iubirea faţă de părinţi nu se compară cu iubirea faţă de propriul copil“, a explicat Isabela.

Au locuit într-o cămăruţă

Nicolae şi Isabela au stat o perioadă în chirie în mai multe locuinţe. Până la urmă, Primăria Târgu Jiu le-a pus la dispoziţie o locuinţă ANL, așa cum prevede legea pentru persoanele cu handicap. „Cel mai greu a fost găsirea unei locuinţe. La început am stat în chirie şi ne-am mutat de mai multe ori. Am stat în zona centrală şi chiria s-a mărit foarte mult şi am fost nevoiţi să ne mutăm într-o garsonieră confort II, cu o cămăruţă foarte mică. Am stat trei luni acolo şi am reuşit să ne găsim un apartament în apropiere, iar, în final, ni s-a pus la dispoziţie de către Primăria Târgu Jiu o locuinţă ANL“, a mai spus Isabela.

„Am avut şansa de la Dumnezeu să trăiesc“

Nicolae Dobrotă este singurul tânăr din țară care suferă chiar de la naştere de Parkinson, boală care apare, în mod obişnuit, la vârste înaintate. Diagnosticul a fost stabilit abia în urmă cu patru ani, după ce tânărul a mers din spital în spital pentru că medicii nu reușeau să stabilească boala de care suferă. A avut o copilărie foarte dificilă. În primele săptămâni de viață, Nicolae nu a avut acte de identitate, pentru că nimeni nu credea că o să supraviețuiască. „În momentul naşterii a avut loc o blocare, iar medicul nu a ştiut cum să reacţioneze şi am rămas aproximativ un minut blocat în uter. Până la urmă, din câte mi-a povestit mama mea, o asistentă cu experienţă a intrat în sala de operaţie şi a luat un instrument cu care m-a tras de picioruşe. Am avut craniul gelatinos până la vârsta de trei ani. Am purtat o cască. Copilăria a fost foarte grea, doarece până la vârsta de patru ani şi jumătate nu am stat în picioare, iar la cinci ani am început să stau în fund, iar la şase ani mi-au dat primii dinţi. În primele şase săptămâni de viaţă nu am avut acte, pentru că toate lumea spunea că nu o să trăiesc. Am avut şansa de la Dumnezeu să trăiesc. Am reuşit să merg de la vârsta de şapte ani. Am fost mereu la tratamente de recuperare“.

Tremur incontrolabil al mâinilor şi capului

Boala de care suferă Nicolae se manifestă printr-un tremur incontrolabil al mâinilor şi capului. În aceste condiţii, tânărul nu poate să scrie, să bea apă cu un pahar, să mănânce supă sau să conducă. „Părinţii au fost cu mine la toate centrele universitare din toată ţara. La Bucureşti, la vârsta de 14 ani, am fost diagnosticat cu sindrom extrapiramidal sechelar, dar în urma unui control mai amănunţit la un alt spital din Bucureşti mi s-a spus că sufăr de Parkinson. Am mers, apoi, la Târgu Mureş, la unul dintre cei mai buni neurologi din ţară, care confirmat diagnosticul de Parkinson. Boala se manifestă prin tremuratul membrele superioare şi a capului. Din această cauză nu pot să fac lucruri mărunte, cum ar fi să beau un pahar cu apă sau să mănânc ciorbă. Mai am anumite stări de linişte şi boala nu se manifestă aşa de rău“, a povestit Nicolae Dobrotă.

A absolvit Facultatea de Matematică-Informatică

Tânărul a dorit să meargă la școală și să se integreze, în ciuda problemelor de sănătate de care suferă. „Nu am putut să urmez o şcoală normală, cu toate că, din punct de vedere intelectual, aş fi putut să fac faţă. Nu am putut să mă integrez. Am făcut primele clase la Şcoala Specială, după care am urmat o şcoală profesională tot în cadrul aceleiaşi unităţi. Am urmat, apoi, liceul şi am susţinut examenul de bacalaureat pe care l-am luat cu brio. În urma examenului, m-am înscris la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte pe care am absolvit-o și, apoi, m-am înscris la master la informatică aplicată“, a spus Nicolae Dobrotă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.