Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Dacă ajungeți în comuna Crasna, la Mănăstirea cu același nume, nu ezitați să vizitați și cel mai nou lăcaș de cult de tip mănăstiresc din Gorj: „Icoana” de la Cărpiniș. Sfânta Mănăstire Icoana este așezată într-un cadru cu adevărat mirific, la poalele munților Parâng.

img_9955 img_9963

Mănăstirea Icoana, din județul Gorj, își sărbătorește an de an hramul pe 24 iunie, de praznicul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Această mănăstire este cea mai nouă din Gorj, construcția lăcașului de cult din cărămidă fiind încheiată în 2014.

Este aşezată în zona pitorească din nordul judeţului Gorj, la poalele muntelui Parâng și a fost înființată în anul 1996 la iniţiativa Comitetului de binefacere „Icoana” din Bucureşti, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca mănăstire de maici cu viaţă de obşte.

Terenul a provenit din moştenirea părintească a familiei preotului Ioan Popescu, care l-a donat BOR. Viaţa monahală din noua mănăstire a început chiar cu lucrările de construcţie a chiliilor în vara anului 1997. Apoi a fost adusă şi biserica din lemn căreia i s-a dat hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, iar în anul 2008 a început ridicarea bisericii celei mari.

img_9965 img_9969

„Primul locaș de rugăciune în jurul căruia s-a adunat obștea de maici a acestei mănăstiri a fost biserica de lemn din 1996. Biserica de lemn îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul a cărui naștere o sărbătorim pe 24 iunie. La data de 5 aprilie 2008 s-a pus piatra de temelie pentru începerea construirii unei noi biserici de zid cu hramul Sfinților Martiri Brâncoveni. img_9974

Arhitectura bisericii amintește de caracteristicile stilului brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos și pridvor în față. Pictura bisericii este în stil bizantin, realizată în tehnica al fresco. În 2014 s-au finalizat lucrările de construcție și pictură a bisericii”, se spune într-un material de prezentare a Mănăstirii Icoana de la Cărpiniș-Crasna, ce poate fi achiziționat de la măicuțe.

img_9973  img_9977

Ce spunea preotul Ioan Popescu despre mănăstire
 11Într-un interviu acordat publicației „Viața în Gorj”, preotul Ioan Popescu (fiul al Crasnei, dar stabilit în București n.red.) spunea că Mănăstirea Icoana din Cărpiniș este cea mai mare realizare a sa.

„Mânăstirea Icoana cred că e cea mai mare realizare a vieţii mele, nu atât în plan material, cât în plan spiritual, pentru că o mânăstire poate să aibă o istorie, este începutul unei istorii, care poate să dureze sute de ani.

Fiecare mânăstire din ţara noastră, perle ale ortodoxiei şi pe care le vizitează străinii şi unde românii îşi găsesc alinare şi linişte, ei bine, toate astea au început cu cineva şi eu sunt fericit, că Icoana de la Crasna a început cu mine. (…) În momentul când m-am gândit să fac Mânăstirea, tatăl meu nu mai trăia.

Mama şi sora mea au fost de acord. Cred că dacă ar fi trăit şi tata s-ar fi bucurat. Mama şi sora au rămas cumva integrate în Mânăstire, casa părintească fiind acolo. Ceilalţi 2 fraţi ai mei au gospodăriile lor tot în sat. Bucuria cea mai mare este faptul că acolo se fac slujbe, se face Sfânta Liturghie.

Nu se putea să mă inspire Dumnezeu mai bine, să dau o destinaţie mai bună pământului strămoşilor mei. Poate câte ceva din slujbele care se fac acolo trec, în contul sufletului tuturor stămoşilor mei, care cândva au moştenit acest pământ. (…) Aici, în Bucureşti, la biserica Icoanei unde eu funcţionez, am înfiinţat o organizaţie umanitară filantropică, care dezvoltă mai multe programe filantropice, care se adresează atât bătrânilor cât şi copiilor. Am deschis şi o filială în comuna natală din Gorj. În acestă filială, m-am gândit la înfiinţarea acestei mânăstiri.

Am donat din pământul pe care l-am moştenit, apoi am strâns bani, aici la Bucureşti, cu ajutorul Comitetului pentru Binefacere Icoana şi am început construirea unei bisericuţe din lemn, apoi chilii şi în jurul bisericuţei am făcut mai multe case, căsuţe din lemn, pentru ca să pot să organizez tabere de lucru, vara”, a spus părintele Popescu pentru „Viața în Gorj”.

[/no_list] (http://www.viataingorj.ro/gorjeni-de-5-stele/manastirea-icoana-cea-mai-mare-realizare-a-vietii-mele/).

img_9952 img_9956 img_9965 img_9977

Distribuie:

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.