Conacul în stil brâncovenesc „Cornea Brăiloiu“ este cea mai veche construcție civilă din municipiul Târgu Jiu, cartierul Vădeni. Casa, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost restaurată și se află în administrarea Mitropoliei Olteniei.
Conacul este construit în ultimii ani ai secolului al XVII-lea, în aceeași perioadă în care Constantin Brâncoveanu ridicase palatul de la Potlogi. A fost construită de marele ban al Craiovei, Cornea Brăiloiu, între 1699-1710, iar o parte din meșterii care au înălțat conacul pe beciuri mai vechi au lucrat și pe șantierul de la Potlogi.
Casa a aparținut banului Olteniei, Cornea Brăiloiu, până la moartea sa în anul 1705, după care a revenit urmașilor săi, Dositei și lui Vasile. La jumătatea secolului al XVIII-lea, conacul ajunge în proprietare lui Geanoglu, ginerele Stancăi Obedeanu, fiica lui Dositei Brăiloiu.
În anul 1803, casa este vândută lui Hagi Moscu, iar în anul 1860 este cumpărată de Dimitrie Pleniceanu, în proprietatea căruia se află până în anul 1925 când este donată Eforiei Școalelor. În următoarea perioadă se desfășoară ample lucrări de reparații, care au dus la transformarea acesteia.
Orfelinat și casă de oaspeți pentru PCR
Direcția Monumentelor Istorice a început, în anul 1975, ample lucrări de restaurare, care au fost oprite după doi ani ca urmare a desființării instituției. Clădirea a fost folosită ca orfelinat, sediu al Muzeului Județean, apoi casă de oaspeți a PCR.
Casa se degradează, iar în anul 1988, lucrările de restaurare sunt reluate de către autoritățile locale, cu ajutorul Muzeului Județean Gorj, însă sunt stopate după numai un an, atunci când conacul era aproape refăcut. Casa a trecut, apoi, în administrația mai multor unități: ICSAP, o unitate de alimentație publică, OJT Gorj, Inspectoratul pentru Cultură Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu și, în final, Mitropoliei Olteniei.
Casa a ajuns o ruină, pentru că s-a furat lemnăria, acoperișul, țigla și chiar cărămizi din ziduri. Aceste materiale de mare valoare istorică, spun cercetătorii, puteau fi văzute la casele sau în gospodăriile din cartierul din apropiere. Până la urmă, Ministerul Culturii alocă sumele necesare restaurării. Conacul este acum restaurat și aici urmează să fie mutat sediul Protoieria Târgu-Jiu Nord.
Biserica din cadrul Ansamblului Cornea Brăiloiu
Tot din cadrul ansamblului casei Cornea Brăiloiu face parte și biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care este construită în anul 1694. Zugrăveala a fost făcută la inițiativa fiului banului Cornea Brăiloiu, Dositei monahul, în 1733 de către pictorii Ranite Grigore, Vasile și Ioan.
Biserica avea cameră pentru pândari, cu sobă, aflată între pronaos. De asemenea, din turnul clopotniță se supraveghea, pentru a se feri de jefuitori. Cavoul din curtea bisericii aparține familiei boierului Dumitru Pleniceanu, cel care a restaurat conacul în 1907, donându-l ulterior Bisericii.