Portretul lui Constantin Brâncuși, de mari dimensiuni, realizat în tehnica „string-art“ de către tinerii artiști din grupul „Cufir“ din Timișoara, este expus într-o cunoscută galerie bucureșteană. Lucrarea poate fi vizitată, iar tinerii speră să fie vândută pe o sumă cât mai mare, care va fi donată în contul de subscripție publică pentru susținerea achiziționării „Cumințeniei pământului“.
Rareș Mateescu, unul dintre cei patru artiști care au lucrat la realizarea portretului, ne-a spus că lucrarea se află expusă în Galeriile Artmark:
„Lucrarea se află în prezent la Galeriile Artmark de la Palatul Cesianu. Nu s-a găsit încă proprietarul. Am decis să prelungim termenul până la care poate fi cumpărată lucrarea în ideea obținerii unei sume mai mari, pentru că întreaga subscripție pentru «Cumințenia pământului» s-a amânat. Întreaga sumă obținută pentru portretul lui Constantin Brâncuși în tehnica string art va fi donată în contul de subscripție publică. Lucrarea este expusă și poate fi vizitată. Deocamdată nu știm când lucrarea va fi achiziționată“.
7000 de cuie și 20 de kilometri de ață
În urmă cu trei săptămâni, lucrarea a fost finalizată și prezentată pentru prima dată la Poarta Sărutului. Portretul are o înălțime de doi metri, iar la realizarea acestuia s-au folosit 7.000 de cuie și aproximativ 20 de kilometri de ață, cam cât este distanța dintre Târgu Jiu și Hobița.
„Unul câte unul, cuiele destinate inițiativei noastre, odată bătute pe bucata de lemn au găsit un țel comun, acela de a uni sfoara destinată tabloului lui Brâncuși. Este cea mai mare lucrare făcută de noi până acum. Opera noastră are o înălțime de doi metri și lățimea de 1,30 metri. Ne-a luat destul de mult timp ca să o realizăm, dar vorba marelui sculptor: «Lucrurile nu sunt greu de făcut, trebuie să te pui în starea de a le face», așa spunea Brâncuși și avea mare dreptate!”, a spus Rareș Mateescu, la dezvelirea operei.
Tinerii artiști au reușit să strângă până acum donații de aproximativ 9.000 de lei pe platforma „Creștem Idei”. Cine a dorit a putut să cumpere pentru 10 lei un cui care urma să fie bătut pe placa din lemn. Numele celor care au donat a fost imprimat pe spatele lucrării.