Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Etnologul Pompiliu Ciolacu va expune joi, 27 ianaurie, începând cu ora 17:00, în sala „Florin Isuf”, de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Expoziția poartă numele de „Icoana de vatră în credința populară” și are la bază pasiunea pentru icoanele pe vatră a lui Pompiliu Ciolacu, pasiune descoperită la vârsta de 17 ani.

„Chiar dacă spune că este un efort să găsească astfel de obiecte vechi și mai ales oameni care să încurajeze astfel de tradiții, Ciolacu nu a renunțat la aceste obiecte de cult. A avut la nivel național numeroase expoziții, dar a câștigat și foarte multe premii la concursurile la care a participat împreună cu elevii de la Palatul Copiilor din Târgu Jiu. Etnologul a avut și expoziții internaționale în Polonia, Cehia și Franța, fiind trimis de Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Satului, Muzeul Țăranului Român, Ministerul Turismului și CJCPCT Gorj.” au transmis reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Pompiliu Ciolacu este unul dintre puținii meșteri care mai fac icoane de vatră.

Etnolog în cadrul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu spunea că la Măceșu, unde a copilărit, a avut şansa să cunoască îndeaproape tradiţiile şi obiceiurile satului, care, pe atunci, încă se mai păstrau în forma lor arhaică.  A descoperit aici pasiunea pentru un obiect de cult al cărui destin s-a împletit cu cel al multor generaţii. Icoana este aproape de om de la naştere şi până la moarte. Iată ce scria în cartea sa „Icoana de vatră în sudul Carpaților Meridionali”:

„Icoanele scrijelate, numite şi icoane de vatră, erau acele icoane care se confecţionau de obicei din lemn de esenţă tare (stejar şi fag). După ce li se trasa conturul pe bucată de lemn, erau scrijelate cu dalta, custura sau cuiul încins. Erau uşor de confecţionat, dar erau şi cele mai expuse la deteriorare, deoarece stăteau lângă vatra focului şi se afumau, ba chiar se şi carbonizau uneori”

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.