Sute de colindători din Gorj, dar și din Baia de Aramă, au participat astăzi la Alaiul Obiceiurilor de Iarnă. Manifestarea cultural-artistică a avut loc la Târgu-Jiu, în Piața Prefecturii. Cele mai așteptate momente au fost cel al Pițărăilor mascați din Cloșani și al Ansamblului de la Polovragi, care a venit în Piața Prefecturii cu „Ursul” și „Capra”, dar și alte obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, vechi de sute de ani.
Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, evenimentul a readus în atenţia cetăţenilor prezenţi în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu obiceiuri păstrate de sute de ani în comunele judeţului. La ediția din acest an au participat formațiile de obiceiuri din: Cloșani, Tismana, Telești, Bălcești, Polovragi, Școala Populară de Artă, Bărbătești, Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Liceul de Arte Târgu-Jiu, Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Grădinița Târgu-Jiu, Baia de Aramă, județul Mehedinți.
În total, au participat circa 400 colindători. Membrii Ansamblului Folcloric „Cheile Oltețului”, din comuna Polovragi, iubesc tradiția populară și fac tot posibilul să mențină vii obiceiurile de acum sute de ani. Doar o mică parte a Ansamblului Polovragi a venit astăzi în Piața Prefecturii, ei fiind însoțiți de primarul Gheorghiță Epure, care face parte din grup de zeci de ani.
„Colindul apropie oamenii și transmite mesajul Nașterii lui Iisus și al Mântuirii. Fac parte din Ansamblul Polovragi de foarte mulți ani. Avem ocupații diverse, agricultori, economiști, oieri, ingineri. Avem și tineri și bătrâni, cu toții facem parte din Ansamblul de la Polovragi care are 100 de membri, instrumentiști, dansatori, cântăreți. Ne mândrim cu obiceiurile și tradițiile de pe meleagurile Polovragiului de poveste! Ducem tradiția mai departe”, spune Gheorghiță Epure, primarul din Polovragi.
„Ursul” din Polovragi are șapte decenii de viață
Ion Ciucă este un fiu al comunei Polovragi și a împlinit 70 de ani de ceva vreme. An de an, dacă sănătatea îi permite, nea Ion îmbracă costumul de urs și merge alături de Ansamblul Polovragi unde este nevoie! De data aceasta, a venit la Târgu-Jiu să le arate orășenilor cum se joacă ursul la Polovragi! Jocul ursului a fost unul dintre momentele cele mai așteptate de către publicul.
„Joc rolul ursului de la 30 de ani, iar acum am trecut de 70 de ani ca vârstă! Am un costum vechi, l-am schimbat pe cel vechi. Din moși strămoși se duceau cu ursul la Polovragi. Sunt în Ansamblul Polovragi de peste 30 de ani și n-aș putea altfel. Tinerii nu prea mai păstrează tradițiile, nu mai este ce a fost. Am fost o viață agricultor, viticultor, am animale”, a spus Ion Ciucă din Polovragi.
În vremea sărbătorilor de iarnă, la Polovragi se păstrează destul de multe tradiții, iar membrii ansamblului au făcut cunoscute aceste obiceiuri și peste hotare.
„Mai sunt copii care învață cu noi la ansamblu, care iubesc tradițiile populare gorjenești. Am fost și peste hotare cu acest ansamblu și străinilor le-au plăcut mult tradițiile noastre, mai ales cele de Crăciun și Anul Nou”, a spus Gheorghe Ștefănescu din Polovragi. „De mic am fost în formația de fluerași a ansamblului. (…) Avem tradiții care nu trebuie să se piardă. Sunt mândru pentru că mă trag din vechii daci, avem obicieiuri frumoase!”, a afirmat Nicolae Bușe.
Pițărăii mascați de la Cloșani au cucerit publicul
Satul Cloșani din comuna Padeș este vestit grație pițărăilor mascați. „Obicei unic în Oltenia — pițărăii cu măști, noi îi spunem unic fiindcă l-am păstrat exact cum este el din străbuni, dar pe tot plaiul Cloșanilor, partea de munte a Mehedințiului se păstrează acest obicei de pițărăi, mersul la colindat în ajunul Crăciunului cu măști. Fiecare tânăr din familie își confecționează masca atunci când vrea să se costumeze.
„Avem două feluri de măști, de moși și de babe, se perpetuează astfel oarecum ideea de cuplu care la țară întotdeauna a fost mai bine definită. Moșul se îmbracă în costum popular bărbătesc, poartă un cojoc din piele de oaie și acea mască din piele de oaie împodobită cu ciucuri, ațe colorate și este vopsită. Costumul de babă pe care îl poartă tot băieții este format din costumul popular de femeie, acea maramă din borangic, iar masca e din pânză. Masca și-o face fiecare acasă”, a spus instructorul și meșterul popular Carmen Sarcină din Cloșani.