Familia preotului paroh de la Biserica „Sfântul Nicolae“, din municipiul Târgu Jiu, deține o mândrețe de plantație de mur în satul Vălari, din comuna Stănești. Plantația se întinde pe o suprafață de aproape un hectar de teren.
Povestea a început în urmă cu trei ani, când într-o vacanță la Băile Govora, preotul Adrian Porei și soția sa au văzut o plantația de mur. „În urmă cu trei ani am fost într-o stațiune și, pentru că ne plictiseam puțin, am ajuns cu soția într-o plantație, și ne-am «îmbolnăvit» în sensul pozitiv, pentru că murele erau coapte și am prins drag de ele. Ne-am oprit asupra unui soi pe care l-am văzut. Este important să vezi fructul înainte. A fost mult de muncă, pentru că terenul se află într-o zonă de munte și era plin cu rădăcini, astfel că a fost nevoie să fie scarificat, dar ne ajută clima, pentru că e puțin mai umedă, iar plantele s-au adaptat foarte bine la această zonă“, ne povestește părintele Adrian Porei.
A început plantația cu 350 de puieți de mur
Adrian Porei a început plantația cu 350 de muri. „Pentru început am achiziționat 350 de plante, după care, în anul următor am cumpărat țeavă și, cu ajutorul familiei, am reușit să realizăm plantație”, ne spune Adrian Porei.
Preotul ne mărturisește că moștenește pasiunea pentru agricultură de la tatăl său: „Eu mă ocup mai mult de plantație. Îmi place. Cred că-l moștenesc pe tatăl meu care a fost inginer agronom. Cred că de la el am pasiunea aceasta“.
În această perioadă, familia preotului se bucură de roadele muncii. Fructele au început să se coacă și sunt gata de cules. Prietenii și rudele părintelui i-au sărit în ajutor, pentru a culege fructele. „Se culeg ușor și este frumos. La început a fost greu. Sunt tentante. Le-ai mânca cu privirea. Murele sunt foarte mari“, ne-a spus Maria Fîcea, soacra părintelui Porei.
Anul trecut, roadele au fost afectate de de grindină, dar acum, părintele și-a luat măsuri de protecție: „Este prima producție, pentru că anul trecut, chiar în perioada de coacere, a fost o bătut grindina cumplit și am rămas fără nimic. În acest fel, am înțeles că o cultură fără să-i dai tot ce-i trebuie nu are rost. Atunci, am cumpărat plasă din Italia și am făcut acest sistem antigrindină cu forțe proprii. Investiția a meritat pentru că și în acest an a căzut grindina“, precizează Adrian Porei.
Producția estimată în acest an se ridică la aproximativ trei tone.
Mure ecologice
Părintele Porei ne lămurește că nu a folosit niciun îngrășământ chimic: „O plantație fără apă și gunoi de grajd, protecție împotriva intemperiilor, și dragoste nu poate exista, pentru că există o anumită comunicare între cel care îngrijește o plantație și planta în sine. Nu folosim nimic chimic, ci doar gunoi de grajd, pricepere, apă și ajutor divin“.
Murele sunt vândute pe Facebook
Există o cerere foarte mare de mure. Prietenii și comenzile venite pe Facebook asigură desfacerea pentru întreaga producție. Murele sunt livrate direct la domiciliul clienților: „Murele sunt vândute la domiciliu de către membrii familiei, cu ajutorul rețelelor de socializare: „Livrăm și la domiciliu. Avem o pagină de Facebook unde primim comenzi. În acest mod am reușit să ne vindem toată marfa. Facebook-ul este o metodă mai ieftină. Am vândut la rude, la cunoștințe și încercăm să vindem și la retaileri, dar ei oferă un preț mai mic. Cred că ar trebui să plătească și munca omului“.
4 Comments