Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La doar 10 ani face senzație când începe să cânte din instrumentele sale preferate: naiul, cavalul sau fluierul. Fiind elevul maestrului Ștefan Popescu, Alexandru Cioiu a învățat să cânte și la pseudoinstrumente: pai, ocarină, solniță, cuc etc. La festivalurile concurs la care a participat, Alexandru Cioiu a impresionat mereu juriul și a câștigat premii importante. „Alexandru sau Pistruiatul cum îi place domnului Ștefan Popescu să îi spună, este produsul omului, profesorului doctor Ștefan Popescu! Talentul ți-l dă Dumnezeu, te naști cu el, însă dacă nu întâlnești omul care să fie un bun profesionist, un om cu suflet dedicat copiilor, acel talent rămâne acolo, iar nelucrat nu înseamnă nimic”, a spus mama talentatului copil.

     

Alexandru Cioiu și familia sa sunt originari din comuna Crușeț, dar în ciuda distanței, părinții își aduc mereu copilul la cursurile de la Școala Populară de Artă, acolo unde Alexandru învață să cânte la instrumente de suflat alături de maestrul Ștefan Popescu. „Alex este elev în clasa a IV-a la Școala Generală Crușeț, la clasa doamnei Claudia Pârvulescu. Este un elev bun, un copil energic, ambițios, îndrăzneț și foarte comunicativ și prietenos. Alex mai are o soră, Ana-Maria, în vârstă de 13 ani. Și ea studiază vioara la Școala Populară de la Târgu-Jiu, la clasa lui Narcis Iacob. Nimeni în familie nu are ca domeniu de activitate muzica, numai că eu am această dragoste pentru folclor  de când mă știu. Alex este exprimarea și a trăirilor mele. Pe viitor, Alex și noi ne dorim ca el să urmeze cursurile la Liceul de Artă din Târgu-Jiu”, a spus Elena Cioiu, mama talentatului copil.

Face muzică de doi ani

Alexandru face muzică și cursuri la SPA din 2015 sub directa îndrumare a maestrului Ștefan Popescu. A început întâi cu fluierul, apoi, în septembrie 2016, a luat naiul, în decembrie a luat cavalul! Acest instrument l-a captivat în mod neașteptat și a devenit instrumentul său favorit. „Pe 5 martie 2017 la Festivalul de la Stoina „Mărțișoare folclorice”, Alex a obținut premiul 1, intrând în concurs cu acest instrument pe care îl studia de aproximativ 3 luni. El mai cântă și la pdeudoinstrumente (pai – de exemplu), cântând la pai a  obținut premiul I la Festivalul de la Berlești din 2016 „Gheorghe Ciociu”; cântă la ocarină, solniță, cuc. Timpul liber îl dedică în întregime muzicii. Fiind atâtea instumente -mai nou învață să cânte și la saxofon-, Alex studiază 4 -5 ore zilnic acasă. La Școala Populară facem naveta în fiecare săptămână”, a mai spus Elena Cioiu din Crușeț.

Multe premii la activ

De-a lungul celor doi ani de când face muzică, Alex Cioiu a participat la mai multe festivaluri-concurs și a reușit să câștige diverse premii. Are la activ următoarele premii: premiul I la Festivalul folcloric regional „Cântecele și dansurile Amaradiei” de la Melinești -Dolj, pe 28 mai 2016- a cântat la fluier; Festivalul „Pe dunghita Jiului” de la Turceni, din 23 iulie 2016 premiul III (fluier), Festivalul „La poalele cetății” Țicleni a luat premiul II în 21 august 2016, Festivalul „Gheorghe Ciociu” 2016 premiul I a cântat la pai și fluier; Festivalul „Ion Diaconescu” Licurici premiul II (fluier). „Anul acesta a luat mai multe premiul I: „Mărțișoare folclorice” Stoina (caval,fluier); „Tinere talente” Rovinari (caval,fuier); pe 25 iunie a participat la două festivaluri „Sofia Draghici” Căpreni -premiul I (caval, fluier) și premiul II la Festivalul de la Rădinești – (caval, fluier, nai) etc. A participat și la „Voce de artist” din Craiova și a luat premiul I la folclor instrumental și I la doină instrumental”, a spus Elena Cioiu.

„Pistruiatul” are har!

Părinții copilului sunt oameni simpli, care spun că iubesc tradițiile acestui neam și își doresc ca ele să nu se piardă. Faptul că Alex are talent și har de la Dumnezeu a fost o bucurie imensă pentru ei și sunt dispuși să facă orice sacrificiu pentru ca băiețelul să devină din ce în ce mai bun. „Nu știm de unde are acest har, dar este deosebit. Știm cu siguranță însă un lucru, Alexandru sau Pistruiatul cum îi place domnului Ștefan Popescu să îi spună, este produsul omului, profesorului doctor Ștefan Popescu! Spunem asta căci talentul ți-l dă Dumnezeu, te naști cu el, însă dacă nu întâlnești omul care să fie un bun profesionist, un om cu suflet dedicat copiilor, acel talent rămâne acolo, iar nelucrat nu înseamnă nimic. Noi îi mulțumim lui Dumnezeu și domnului profesor!”, a declarat mama talentatului copil.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.