Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Iosif Keker a fost cel mai important pictor pe care județul Gorj l-a dat umanității, fiind un artist de o reală complexitate. Pictură murală, gravură, desen, peisaj, portret, natură statică-pe toate le-a „stăpânit” maestrul Keber, născut la Târgu-Jiu, în 1897. An de an este comemorat de autoritățile din Gorj, iar în curând Casa Muzeu Keber va fi restaurată grație unei finanțări obținute de Consiliul Județean Gorj. Povestea de viață a pictorului Iosif Keber ați citit-o pe site-ul nostru. Astăzi vă prezentăm o altă „față” a artistului: Iosif Keber, colecționarul!

   

Artist desăvârșit, Iosif Keber a lucrat grafică, desene, pictură de șevalet, astfel că peste 500 de lucrări sunt în muzee din Târgu-Jiu, Craiova, Galați, Constanța și în colecții private. A mai realizat cu o măistrie mereu lăudată ilustrații de carte, icoane, fresce, restaurări de monumente, a lucrat la 23 de biserici  din România și la Biserica ortodoxă română din Ierusalim. A avut peste 50 de expoziții personale și de grup etc. Talentul artisic i-a fost descoperit la vârsta fragedă de 15 ani când a câştigat medalia de aur la Expoziţia generală din Iaşi. A urmat cursurile Şcolii de Arte frumoase din Bucureşti având profesori extraordinari. Student eminent, Iosif Keber a obţinut în anii de studii 22 de premii. După Brâncuşi, Keber este primul artist gorjean care a reuşit să frecventeze cursurile Şcolii de Arte frumoase din Bucureşti, absolvindu-le cu rezultate deosebite. A fost un maestru al iconografiei, avea un remarcabil simţ al decorativului şi o temeinică pregătire. Constantin Brâncuşi, care l-a cunoscut în anii 1937 – 1938, l-a socotit înnoitor al picturii murale româneşti, „un ­Puvis de Chevannes al nostru”. Descoperind secretul longevităţii zugrăvelilor pe tencuiala crudă, a făcut din arta frescei o preocupare inegalabilă, decorând, din 1923 şi până la adânci bătrâneţi, câteva zeci de biserici şi monumente. Locuința sa din Târgu Jiu este Muzeul/Biblioteca de Artă/Casa memorială „Iosif Keber”. Proiectată în stil neoromânesc de Iulius Doppelreiter, ea adăposteşte sute de lucrări şi şi albume de pictură donate de artist. Iosif Keber a dovedit că „arta este pedagogul cel mai iscusit în materie de frumos”. Ca un omagiu adus pictorului, o stradă din municipiul Târgu-Jiu poartă numele „Iosif Keber”, iar anual este organizată Tabăra Națională de Pictură care poartă numele artistului.

A colecționat zeci de mii de cărți poștale

 Conform dorinței sale testamentare, casa de pe strada 11 Iunie a intrat în patrimoniul județului, devenind bibliotecă de artă și muzeu memorial. A lăsa întreaga sa avere orașului Târgu-Jiu. De-a lungul vieții, pictorul strânsese 6.099 cărți dintre care 3.400 de cărți de artă editate în marile capitale ale Europei, iar restul lucrări de istorie, geografie, religie, beletristică, muzică, medicină, agricultură etc. Pasiunea de colecționar a pictorului Iosif Keber ne este adusă la cunoștință de profesorul Iliana Romanescu, care a scris un articol pentru „Almanahul Gorjului-mică enciclopedie” (1999): „colecția sa de cărți poștale ilustrate cuprinde cca. 10.000 majoritatea reprezentând reproduceri ale unor tablouri pictate de artiști faimoși, aparținând diverselor stiluri și curente. (…) a strâns cu sârguință orice carton ilustrat, colorat, alb-negru…”. Cărțile poștale colecționate de Iosif Keber au o excepțională valoare documentară, oferind informații cu privire la perioada 1898-1989. Peisaje, portrete, imagini din orașe ale lumii, scene de luptă, religioase, animale și păsări, grafice, port popular, diverse etc sunt categoriile în care însuși Keber a împărțit cărțile poștale colecționate. „Le-a colecționat pentru a le folosi ca sursă de inspirație, ca mijloc de documentare. (…) Ilustratele de epocă i-au încântat mereu ochiul și i-au încălzit inima. Păstrate cu grijă, între foi îngălbenite de vreme, ele reprezintă o adevărată bancă de date cu privire la o epocă de 100 de ani”, scris Iliana Romanescu. În decembrie 2016, la Biblioteca de Artă „Keber” a avut loc o expoziție cu o parte din cărțile poștale colecționate de artist.

Distribuie:

4 Comments

  • Pictorul Iosif Keber, un colecționar mai puțin cunoscut. A deținut o impresionantă colecție de ilustrate - Gorj 24, 10 august 2017 @ 0:32 Reply

    […] Pictorul Iosif Keber, un colecționar mai puțin cunoscut. A deținut o impresionantă colecție de … […]

  • Anghel Iancu Costel,pictor bisericesc, 29 septembrie 2017 @ 9:47 Reply

    La etaj dupa ce parcurgeai un culuar lung ajungeai in spatele casei unde avea zeci de picturi ale pictorilor din vremea sa.Avea Petrascu,Dumitrescu ,Sirato si altiiNu baga pe oricine acolo,eu fiind printre ultimii ucenici avea incredere.Le cumparase din Bucuresti ,din targul de la capul tranvaiului 5,Targul Cucului i se spunea.

  • Anghel Iancu Costel,pictor bisericesc, 9 octombrie 2017 @ 8:47 Reply

    Gresit ca a pictat 20 de biserici.A pictat din nou si restaurat peste 72 de biserici.

  • Anghel Iancu Costel, 19 aprilie 2020 @ 11:18 Reply

    Desenele din Sfanta EVANGHELIE sunt facute de maestrul meu.Icoanele dela biserica romaneasca de la Ierusalim sunt facute tot de Isif Keber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.