Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Simpozionul internaţional de pictură de la Rânca va avea loc în cadrul Atelierelor Brâncuși, în perioada 21 august – 3 septembrie. Ca și în cazul Taberei Internaționale de Sculptură, organizatorii sunt Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Primăria şi Consiliul Local Târgu-Jiu, în parteneriat cu Filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România şi Institutul Cultural Român.


Pe 1 august a debutat Simpozionul Internaţional de Sculptură de la Târgu Jiu, acest simpozion constituindu-se în prima dintre cele două secțiuni ale Atelierelor Brâncuși, urmând ca a doua, Tabăra Internațională de Pictură de la Rânca, să aibă loc spre finalul lunii august. Simpozionul de pictură care va avea loc în zona montană Rânca este, drept urmare a celor spuse mai sus, o secțiune a „Atelierelor Brâncuşi”. Toate aceste manifestări artistice și culturale au ca obiectiv promovarea operei lui Constantin Brâncuşi și a artelor vizuale contemporane, în țară și în lume. În acest an vor participa şapte pictori profesionişti: Suzana Fântânariu, Ileana Ştefănescu, Mirela Trăistaru (România), Dorin Creţu (Franţa), Ibrahim Ghazala (Egipt), Katarina Djordjevic (Serbia), Elisabeth Ochsenfeld (Germania).

Curatorul simpozionului este lect.univ. dr. Vasile Fuiorea, pictor profesionist, preşedintele Filialei Gorj a U. A. P. din România. La fel ca și în anii trecuți, lucrările celor șase pictori participanți  vor îmbogăți colecția de artă contemporană a municipiului Târgu-Jiu, alături de sculpturile în andezit realizate de artiștii de la tabăra de sculptură. Tablourile vor fi expuse cu ocazia diferitelor manifestări culturale desfășurate de Primăria Târgu-Jiu, atât la nivel local și național, cât și internațional. Cei șase pictori vor transmite prin act de donație Primăriei Târgu-Jiu drepturile de autor, inclusiv cesiunea exclusivă a drepturilor patrimoniale de autor asupra lucrărilor, pe toată durata existenţei acestor opere şi pe toate teritoriile. În 2016, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuși” şi Institutul Cultural Român au încheiat un parteneriat în vederea derulării comune a unui program de activităţi care a început în februarie cu Colocviile „Brâncuşi”. Programul se continuă cu „Atelierele Brâncuși”.

Iată ce spun criticii, de exemplu, despre artista Suzana Fântânariu, care a mai expus la Târgu-Jiu: „Prin întreaga sa operă, participări la numeroase expoziţii în ţară şi străinătate, câştigarea a numeroase premii şi distincţii, activitatea universitară şi publicistică, Suzana Fântânariu a demonstrat cu prisosinţă că un artist adevărat își slujește, prin opera sa, țara!”. Și la tabăra de pictură, la fel ca și în cazul celei de sculptură, participă artiști consacrați, cu o reputație recunoscută pe plan internațional.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.