Belgiană la origini, pianista extrem de dăruită Rachelle Nika Petrescu a iubit nespus orașul Târgu-Jiu, în care s-a mutat definitiv după ce și-a unit destinul cu al avocatului Nika Petrescu, fiul unor oameni importanți din secolul trecut. „Excelentă pianistă, Rachelle Nika Petrescu interpreta cu plăcere și pasiune bucăți din repertoriul internațional fie pentru cunoscuți, fie în concerte cu scop filantropic la Teatrul Milescu”, scrie magistratul Ion Duguleanu într-un din volumele „Târgu-Jiu. Case. Destine. Oameni”.
Pianista din Belgia a venit în Gorj după ce s-a căsătorit cu avocatul Nika Petrescu, fiul Mariei și al lui Marin Petrescu, oameni de seamă din urbea de pe Jiu. Marin Petrescu, căci se cuvine să începem cu el, a fost ales consilier în cadrul administrației locale, în repetate rânduri. În lucrările recensământului din 1899 apare ca fiind negustor de băuturi alcoolice, iar mai târziu a devenit proprietarul unei tipografii. Fiul său Nicolae Nika Petrescu s-a născut în 1882, la Târgu-Jiu, orașul în care familia locuia din 1898. Tânărul Nika Petrescu a urmat școala primară și gimnazială la Târgu-Jiu, apoi Școala Superioară de Comerț la Craiova, după care a urmat cursuri de filozofie și litere în Franța, apoi Facultatea de Drept de la Louval din Belgia. Aici și-a cunoscut soția. Nika Petrescu a devenit doctor în drept, a profesat ac avocat în Târgu-Jiu, a fost proprietar al unei tipografii și ziarist, editând două ziare. A fost, de asemenea, corespondent al unor ziare din străinătate. O perioadă a fost atașat comercial al României în SUA, scrie magistratul Ion Duguleanu în volumul din 2014 al operei „Târgu-Jiu. Case. Oameni. Destine”.
Pianista descrisă de doctorul Constantin Lupescu
În volumul mai sus amintit, Ion Duguleanu scrie că s-a folosit în capitolul despre pianista Rachelle Nika Petrescu de volumul memorialistic al doctorului Constantin Lupescu, intitulat „Biografii sentimentale”. Rachelle era născută în 1883 în localitatea belgiană Moubeck, fiind fiica unui doctor. A primit o educație aleasă, studii profunde de literatură și muzică. L-a cunoscut pe Nika Petrescu în timp ce acesta era funcționar la Legația României din Bruxelles și s-au căsătorit, belgiana acceptând să vină la Târgu-JIu. „În acest colț îndepărtat, Rachelle Petrescu a devenit una dintre personalitățile culturale ale orașului, unanim apreciată și stimată. Pianista Rachelle Nika Petrescu a fost excelentă și interpreta cu pasiune și plăcere bucăți din repertoriul internațional fie pentru cunoscuți, fie în concerte cu scop filantropic la Teatrul Milescu”, scria Ion Duguleanu.
În 1945 i s-a oferit posibilitatea repatrierii în Belgia, însă Rachelle Nika Petrescu a refuzat: „Demnă și profund atașată de valorile gorjenilor, doamna a refuzat spunând că nu va pleca din țara care a adoptat-o și care a devenit apoi propria-i țară pentru că simte și gândește românește și aici sunt toți cei care au apreciat-o pentru tot ce a făcut”, mai scrie Ion Duguleanu. Pianista a rămas la Târgu-Jiu și după decesul soțului, a dat lecții de muzică și de limba franceză multor elevi.