Revoluționarul Tudor Vladimirescu ar fi trăit o pasionantă poveste de dragoste cu domniţa Elena, soţia boierului Nicolae Glogoveanu, fiul celui care îl adăpostise pe pandur.
Tudor Vladimirescu şi-a petrecut o parte din tinereţe la Cula Glogoveanu, din localitatea Glogova. Aici, el s-ar fi îndrăgostit de soţia boierului Nicolae Glogoveanu, fiul lui Ioniţă, cel care a contribuit la zidirea etajului acestei clădiri reprezentative pentru Gorj. Elena era deosebit de frumoasă şi avea înclinaţii artistice. În odăile culei s-a consumat dragostea dintre cei doi, iar legenda care circulă spune că tatăl unuia dintre copiii Elenei ar fi fost domnul Tudor.
Maxincuţa, fiica lui Tudor Vladimirescu
În odăile culei Glogoveanu s-a consumat dragostea dintre cei doi, iar legenda care circulă spune că tatăl unuia dintre copiii Elenei ar fi fost domnul Tudor. „Tudor Vladimirescu avea aceeaşi vârstă cu Nicolae Glogoveanu, care a fost copilul lui Ioan sau Ioniţă Glogoveanu.
Acesta l-a adus pe Tudor Vladimirescu la casa lui din Craiova. Văzând că este un tip dezgheţat la minte, l-a pus să înveţe carte împreună cu Nicolae. A învăţat, astfel germana şi greaca, iar de la vârsta de 15-16 ani a devenit administratorul moşiei boierilor Glogoveni de la Glogova, dar şi de la Baia de Aramă. Relaţii au fost foarte bune între Tudor şi Nicolae, dar s-au stricat în ultima parte deoarece a fost un conflict de natură economică, dar şi erotică.
Istoricii au arătat că Tudor era îndrăgostit de soţia lui Nicolae, frumoasa Elena, fata banului Ghica. De altfel, se spune că Maxincuţa, cea mai mică dintre fetele Elenei, ar fi fost fiica lui Tudor Vladimirescu“ a povestit Ilie Paraschiv autorul monografiei comunei Glogova.
Domnița a murit în floarea vârstei
Soţia boierului a murit în floarea vârstei în urma unei boli. „Din descrierile pe care le-am întâlnit, Elena era o femeie deosebit de frumoasă şi inteligentă, cu talent muzical. Din nefericire s-a îmbolnăvit de plămâni, care era o boală foarte gravă în perioada respectivă. A mers să se trateze în Austria, dar a a murit şi a fost înmormântată acolo”, mai menționa Ilie Paraschiv.
Cula Glogoveanu a fost construită în două etape
Culă Glogoveanu a fost realizată în două etape: în prima etapă s-a zidit parterul, care a fost realizat în secolul al XVII-lea, iar etajul a fost construit în următorul secol de către Matei Glogoveanu, care era consilier imperial în perioada dominaţiei austro-ungare, şi de fiul acestuia, Ioniţă Glogoveanu. Legenda vorbeşte de existenţa unui tunel care făcea legătura între casă şi diverse locuri.