Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

palat-administrativ-300x223Cea mai grandioasă clădire din municipiul Târgu-Jiu, Palatul Administrativ, are o istorie impresionantă. Realizată de un celebru arhitect, Petre Antonescu, cel care a realizat inclusiv Arcul de Triumf, clădirea se află printre cele mai importante capodopere ale județului nostru. Ea găzduiește în momentul de față Prefectura și Consiliul Județean, însă puțini din cei care îi trec pragul zilnic îi cunosc impresionanta poveste.

Prințul Ferdinand, prezent la debutul construcției

La piatra de temelie a acestei clădiri a participat chiar Prințul Ferdinand, realizarea construcției fiind de șase ani. Clădirea a fost construită pentru a servi ca sediu al Primăriei Târgu-Jiu, capodopera fiind construită pe locul fostului Arest Preventiv – închisoarea oraşului – şi pe câteva terenuri particulare aflate în vecinătate. Principalul punct de atracție al acestei clădiri este Sala Maură, o încăpere realizată în stil hispano-maur, așa cum întâlnim la Castelul Peleș ori la alte clădiri din țară care sunt considerate veritabile comori ale arhitecturii. Lucrările de construcţie a clădirii au debutat la data de 22 august 1898. Istoricul Alexandru Ştefulescu făcea referire la acest eveniment în  lucrarea sa, „Istoria Târgu-Jiului”. Acesta consemna:  „La 22 august 1898 s-a pus peatra fundamentală a Palatului Municipal în prezenţa Alteţei Sale Prinţul Ferdinand, moştenitorul tronului”.

Pergament așezat la temelia clădirii

Data este atestată și de pergamentul așezat cu această ocazia la temelia clădirii. Pe acesta era scris: „Anul mântuirii una mie opt sute nouăzeci şi opt, luna lui august, în 22 zile, aşezatu-s-a peatra de temelie a palatului municipal al oraşului Tg-Jiului în al XXXIII-lea an al Domniei Majestăţii Sale Regelui Carol I şi a Majestăţii Sale Regina Elisabeta, al XXI-lea al independenţei României, al XVII-lea al Regatului Român, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principelui Ferdinand, în întâia vizită ce a binevoit a face oraşului Tg-Jiului (…). În prezenţa tuturor autorităţilor civile şi eclesiastice fiind prefect al judeţului I. Carabatescu, iar primar al oraşului Tg-Jiu, Titu D. Frumuşanu”.

sala mauraSala Maură, decorată cu motive hispano-maure

Tot în cursul anului 1898, când debutau lucrările de construcţie a actualului Palat Administrativ, a fost inaugurată statuia lui Tudor Vladimirescu. Ultimii ani ai secolului al XIX-lea au reprezentat o perioadă de dezvoltare impresionantă a orașului Târgu-Jiu.  Pereţii Sălii Maure sunt decoraţi cu motive hispano- maure, la mare modă în acele vremuri pentru sălile de ceremonii Astfel, „în 1894 s-au făcut primele trotuare cu asfalt pe strada Griviţa”, după acest moment fiind asfaltate toate trotuarele din zona centrală a municipiului. În anii 1894-1895 a fost realizat podul metalic peste râul Jiu şi Spitalul Judeţean, iar în anii 1896-1897 a fost pavată strada Victoriei cu piatră cubică.

Ceasul din turla clădirii, montat în anul 1904

Inaugurarea provizorie a Palatului Comunal al municipiului Târgu-Jiu a fost făcută la data de 9 mai 1900, însă lucrările au continuat și patru ani mai târziu. În 1904 a fost montat și orologiul care se află în turla impozantei clădiri. De-a lungul anilor, clădirea a suferit modificări. „Proiectantul clădirii, arhitectul Petre Antonescu, a prevăzut-o cu două corpuri laterale care, însă, acestea au fost dărâmate în anul 1969, când au început lucrările de construcţie ale noului sediu politico-administrativ al judeţului Gorj, reînfiinţat ca urmare a reformei administrative din anul 1968, reformă decisă de către autorităţile comuniste ale vremii”, reiese din anterioarele scrieri despre această clădire care astăzi se numește Palatul Administrativ.

Arhitectul celor mai frumoase clădiri din România

Petre Antonescu s-a născut la 29 iunie 1873 la Râmnicu Sărat şi a studiat arhitectura la Paris începând din anul 1893. Arhitect, restaurator de monumente istorice, membru al Academiei Române, Petre Antonescu a fost unul dintre cei mai renumiți arhitecți prima parte a secolului al XX-lea. Antonescu a proiectat, în stil neo-românesc, capodopere precum Palatul Creţulescu din Bucureşti, sediul primăriei municipiului Bucureşti, Arcul de Triumf din Bucureşti, Cazinoul din Sinaia, Cazinoul din Constanţa, Palatul de Justiţie din Brăila, dar și sediul Prefecturii judeţului Dolj din Craiova.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.