Poetul Laurian Stănchescu l-a omagiat pe Constantin Brâncuși, la 141 de ani de la nașterea sculptorului, printr-un eveniment pe înțelesul tuturor: de la Poarta Sărutului și până la Masa Tăcerii, o sută de candele aprinse au format „drumul luminii”. Cu toate că Laurian Stănchescu plănuise un eveniment amplu, seara a fost una plină de emoție. „Lumină de Înălțare pentru Brâncuși! Am aprins candele de Înălțare spirituală între Masa Tăcerii și Poarta Sărutului. Doamne, binecuvântează această Cale brâncușiană!”, a spus poetul Laurian Stănchescu.
Poetul Laurian Stănchescu, președinte al Fundației „Ideea Contemporană”, plănuise să organizeze evenimentul omagial pe 19 februarie, de Ziua Brâncuși, însă condițiile meteo l-au forțat să amâne. Astfel, în această seară, 20 februarie, în Parcul Central din municipiul Târgu-Jiu, a avut loc o manifestare emoționantă. O „linie de foc” a unit Poarta Sărutului cu Masa Tăcerii și a reamintit celor prezenți că geniul lui Brâncuși trebuie respectat cu smerenie!
„Lucrurile se fac cu măreție! (…) Aici a venit puțină lume, cum spuneți dumneavoastră, dar eu spun: au venit cei aleși! Căci, dacă vă amintiți, și Brâncuși, în 1938, nu a stat să vadă Ansamblul la inaugurare. Se purtaseră urât cu el. Probabil autoritățile au avut multă treabă în această seară. (…)
Acum doi ani, eram acolo, la Poarta Sărutului, și am întâlnit doi japonezi, cuplu. S-au apropiat de Poartă cu smerenie, era ceva sacru pentru ei această operă! Așa trebuie să fie și pentru noi! (…) Brâncuși a ascultat, în ultimii doi ani de viață, bocete gorjenești. Dorința sa s-a împlinit și a fost înmormântat gorjenește.
Într-un articol din presa franceză a apărut următoarea frază: Dorința lui Brâncuși a fost împlinită, iar la groapă s-a dat fiertură nobilă de grâu! Francezii nu știau să spună colivă! Memorabil! Am celebrat Ziua Brâncuși cu o linie de foc. La Târgu-Jiu l-am omagiat cu un drum de foc, ce am plănuit am împlinit”, a declarat Laurian Stănchescu.
Distincții culturale
Laurian Stănchescu, președintele Fundației „Ideea Contemporană”, a oferit, luni seara, „Distincții Culturale Constantin Brâncuși” mai multor reprezentanți ai mass-mediei din Gorj. „Ziariștii sunt eroi anonimi de care ar trebui să avem grijă. (…) Am zis să acord Distincții Culturale pentru Pandurul, Tv Sud, Impact în Gorj, Radio Infinit. Am vrut să fi dat mai multe. Am o distincție culturală pentru Luis Popa, de la Revista Cult-ura, pentru Cristi Milea și Gigi Ciuncanu, jurnaliști. Este o recunoaștere a mea față de dumneavoastră”, a spus poetul Laurian Stănchescu.
„Acțiunea mi se pare foarte frumoasă, alții și-ar dori să îl aibă, dar Brâncuși este al nostru, magnificele sale opere sunt aici! Păcat că este puțină lume. Din păcate nu prea știm să îl respectăm pe Brâncuși, îl ignorăm. Cred că astfel de acțiuni ar trebui organizate mai des. Alte țări își doresc să aibă un asemenea artist la ei! Numele lui Constantin Brâncuși ar trebui să devină un brand la Gorj, dar și în România, să atragem turiști cu Brâncuși, mai ales pe plan local”, a afirmat Luis Popa, inițiatorul proiectului www.cult-ura.ro
La evenimentul poetului au participat și doi craioveni, veniți special la Târgu-Jiu pentru omagierea Titanului de la Hobița. „Am venit la Târgu-Jiu pentru cinstirea unui erou al neamului românesc. Este foarte mult de discutat despre faptul că nu a venit lume la această manifestare. Păcat! Am venit de la Craiova”, a spus Doru Catană din județul Dolj.
„Fac parte dintr-un grup nou creat, Grupul «Patriot». Valorile neamului nu sunt suficient promovate și este nevoie de o mult mai bună promovare. Este foarte trist să văd că la această manifestare omagială nu a venit nimeni din partea autorităților locale”, a spus Costi Bobârcea din Craiova.
A propus „Ziua Brâncuși”
La date de 2 februarie 2015, scriitorul Laurian Stănchescu, președintele Fundației „Ideea Contemporană”, a solicitat oamenilor politici să declare „Ziua Națională Constantin Brâncuși”, pe data de 19 februarie.
„Vă cer în numele memoriei lui Constantin Brâncuși să declarați ziua de 19 februarie «Ziua Națională Constantin Brâncuși». Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD, PC, UNPR, PNL, PP-DD și independenți. În expunerea de motive, inițiatorii susțineau că declararea datei de 19 februarie drept «Ziua Brâncuși» — sărbătoare națională legală lucrătoare, ar reprezenta «o reparație morală față de refuzul și umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru»”.