Joi, 22 noiembrie, la sala Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”, a avut loc un recital inedit, de pian și vioară, cu oaspeți din Timișoara: pianista Aida Marc și violonistul Teofil Buteică. Organizarea spectacolului și prezentarea au fost asigurate de pianista Ramona Niculete, nu de mult, profesoară la Liceul Ion Vidu din Timișoara și hotărâtă să revină pe plaiurile natale.
Pianista Aida Marc a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, la Timişoara. A absovit Liceul de Artă Ion Vidu, unde a studiat cu profesorul Robert Stupak. A continuat apoi studiile de pian la Academia de Muzică G. Dima din Cluj-Napoca, iar mai tarziu ȋn Statele Unite, la The University of Alabama, unde a obţinut diploma de Doctor ȋn Arte Muzicale.
Primele succese le-a repurtat în studenţie, cȃnd a obţinut, la Bucureşti, Premiul II la concursul Mihail Jora, Premiul Radio –TV, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese romȃneşti şi Premiul Oraşului Bucureşti.
În domeniul cameral, pianista a repurtat succese ȋn Germania, alături de orchestra de cameră din Bad Wildbad si Pforzheim şi alături de cvartetul Capstone din SUA.
Talentul pianistei este recunoscut şi peste ocean, ȋn Statele Unite, unde obţine o bursă de studii la Chicago, la DePaul University, iar apoi la The University of Alabama, ȋn Tuscaloosa. La această din urmă instituţie, a cȃştigat Concursul de Concerte, iar ca şi parte din premiu, a fost solistă a orchestrei Huxford Symphony Orchestra, interpretȃnd concertul nr. 2 de Franz Liszt.
Este angajată la The School of Music and Opera Theater Department”, din Tuscaloosa, si la Stillman College-Fine Arts Department, pe post de pianist acompaniator. Din aceasta postură de colaborator apropiat al cântăreţilor, acompaniind la concursul anual al tinerilor National Association of Teaching (NATS) din Tuscaloosa, SUA, pianista obtine Premiul ex equo de cel mai bun pianist acompaniator.
Ȋn domeniul cameral, pianista a repurtat succese ȋn Germania, alături de orchestra de cameră din Bad Wildbad si Pforzheim şi alături de cvartetul Capstone din SUA.
De asemenea, alături de soţul ei, violonistul Teofil Buteică, susţine anual recitaluri de sonate atât in ţară cât şi în străinătate. Legată de oraşul natal, ȋn prezent, Aida Marc ocupă postul de lector universitar la Facultatea de Muzică si profesor asociat la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”, Timişoara. Violonistul Teofil Buteică începe studiul viorii la vȃrsta de 6 ani, la Timişoara. A absolvit Liceul de Artă Ion Vidu, unde a studiat cu profesorul Francisc Finta, discipol al maestrului timişorean Josef Brandeisz. A continuat apoi studiile de vioară la Facultatea de Muzică, din cadrul Universităţii de Vest, la clasa profesor Octavian Nicolaevici, acesta provenind dintr-o filieră enesciană, fiind studentul lui Vasile Filip, finul şi discipolul lui Enescu.
S-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de personalităţi musicale, precum: Modest Iftinchi, Octavian Raţiu, Victoria Başta, Luminiţa Burcă, Ioan Fernbach, Florin Paul.
Pasiunea pentru muzica de cameră a lui Teofil Buteică, stimulată de personalitatea muzicologului Doru Murgu
Pasiunea pentru muzica de cameră a lui Teofil Buteică, stimulată de personalitatea muzicologului Doru Murgu, este concretizată ȋn cariera violinistului prin ocuparea postului de profesor la catedra de Vioară si muzică de cameră din cadrul Liceului de Artă” Ion Vidu”, Timişoara.
Din anul 2012, ȋmpreună cu pianista Aida Marc, formează un duo cameral, participȃnd ȋmpreună la Festivalul Naţional al Muzicii de Cameră din Timişoara, ediţiile X si XI şi susţinȃnd periodic recitaluri camerale în ţară şi străinătate. Programul a cuprins piese inedite, de mare sensibilitate: Divertismentul nr. 3 de Sabin Păuța este o „poveste” americană a compozitorului; Balada de George Enescu, scrisă la 14 ani cu influențe romantic brahmsiene, se impune prin sensibilitate; Impromptu concertant scris tot în anii tinereții, dar, de această dată, în timpul studenției, la Paris, redă modernitatea impresionistă, în termeni enescieni; Sonata pentru vioară, în Fa major, op.8, nr.1 de Edvard Grieg este o evocare a romantismului norvegian, o lume a dansului, un peisaj descriptiv. Aida Marc și Teofil Buteică fac dovada unei abordări sensibile, profunde, de înaltă ținută profesională.
În finalul recitalului, Aida Marc a interpretat, alături de Ramona Niculete, la patru mâini, trei piese de mare popularitate: Morning mood de Edvard Grieg, Dans ungar nr.5 de Johannes Brahms și Mersul trenului de Yoshinao Nakada. Tânăra profesoară Ramona Niculete s-a dovedit o bună organizatoare, dar și o talentată interpretă.
A fost o seară minunată, în care oaspeții noștri ne-au convins că ”de n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica” (Emil Cioran).
Prof. dr.Mihaela Sanda Popescu