O sculptură de Constantin Brâncuși, considerată pierdută și redescoperită recent, este expusă în premieră în România la Galeriile Artmark din Palatul Cesianu-Racoviță.
Lucrarea, intitulată „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”, a fost realizată de celebrul sculptor în perioada 1905-1906. Această operă, care nu a fost vreodată văzută și a fost considerată pierdută sau distrusă, a fost adjudecată anul trecut la o licitație internațională din Paris de un colecționar român, pentru suma de 377.000 de euro.
Evenimentul de dezvelire și prima întâlnire cu publicul din București a avut loc pe 17 februarie la Palatul Cesianu-Racoviță. În cadrul acestui eveniment, istoricul de artă Doina Lemny, specialist în opera sculptorului Constantin Brâncuși, a susținut o conferință în care a detaliat aspecte mai puțin cunoscute din biografia artistului și circumstanțele realizării acestei opere considerate pierdute.
“Portretul lui Achille Baldé”
„Portretul lui Achille Baldé” este una dintre ultimele lucrări impresionante ale lui Constantin Brâncuși, sculptată în manieră impresionistă sub influența maestrului său Auguste Rodin. Acest bust reprezintă un portret de bărbat cu o mustață impresionantă și a fost mult timp confundat cu „Portretul lui M.G.”. Cu toate acestea, este de fapt portretul lui Achille Baldé, chelnerul din cafeneaua în care Brâncuși a lucrat ca spălător de vase în primul an al sosirii sale la Paris.
Această sculptură este considerată o verigă importantă între lucrările timpurii ale lui Brâncuși și cele care vor urma, cum ar fi celebrele sale capodopere modernist-abstractizante. Este o operă de artă care merită să fie iubită și apreciată, așa cum spunea artistul însuși: „Sculpturile mele nu trebuie să fie respectate, ci iubite. Trebuie să-ți vină să te joci cu ele. Priviți sculpturile mele până le veți vedea.”