Locuitorii municipiului Târgu Jiu vor avea inedita oportunitate de a admira o replică funcțională a ingeniosului aparat de zbor VUIA No. 1. 1906, aparat cu ajutorul căruia faimosul aviator român Traian Vuia a scris istorie.
Replica va fi expusă în centrul Târgu-Jiului, în Piața Prefecturii, vineri, pe 24 august, acest eveniment fiind inclus în cadrul manifestărilor de comemorare a 100 de ani de la ultimul zbor al eroului Căpitan Aviator Vasile Craiu.
Vizionarul Traian Vuia
Traian Vuia a fost primul om care a demonstrat că se poate zbura cu un aparat mai greu decât aerul. Chiar dacă înaintea lui au mai fost și alții care au avut astfel de experiențe, aparatele lor se foloseau de tracțiune cu alte vehicule, catapultare sau șine, așa cum au procedat cunoscuții frați Wright. Românul a fost singurul care nu a avut nevoie de artificii pentru a-și pune mașina de zbor în funcțiune reușind, la data de 18 martie 1906, să se desprindă de la sol, zburând pe o distanță de 12 metri, la aproximativ un metru altitudine.
Deși nu pare ceva extraordinar în zilele noastre, la vremea de atunci acest lucru era privit cu îndoială chiar și de mințile strălucite ale acelor timpuri. A reuși să construiești un aparat mai greu decât aerul, care să zboare decât ajutat de un motor puternic, era de domeniul științifico-fantasticului. Traian Vuia și-a propus să le demonstreze scepticilor de la acea vreme că ideea lui este realizabilă, iar „aeroplanul-automobil” ar putea decola prin forță proprie, dacă dispunea de un motor puternic, dar și ușor. Pentru că un asemenea motor nu exista, inginerul român l-a construit dintr-un motor „Serpollet”, ajutându-se de cunoștințele sale de mecanică și termodinamică. VUIA 1, așa cum și-a denumit mașina de zbor, a rămas în istorie parcurgând distanța de 12 m în zbor, Traian Vuia începând era aeronauticii moderne.