Anca Aurora Tămîși are 17 ani și este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu. Liceana a obținut cel mai important premiu dintre elevii gorjeni care au participat la olimpiadele școlare. Ea a câștigat premiul II la Olimpiada de canto, la secția muzică vocală tradițională românească. (Foto: Adrian Udrea)
Reporter: Cum a fost la olimpiadă? Ai avut emoții?
Anca Aurora Tămâș: Am avut mari emoții. S-a desfășurat la Liceul „Dinu Lipatti“ din București. Au participat candidați din toată țara, care au fost foarte bine pregătiți. Am participat pentru a doua oară. Anul trecut am obținut același premiu.
Rep.: Ce ai pregătit pentru olimpiadă?
A.A.T.: Concursul a constat în patru piese: baladă sau doină, un cântec de ascultare, un cântec ritmat și un obicei, unde eu am prezentat un bocet. Eu sunt din județul Mehedinți, la interferența cu Gorjul, și am prezentat un bocet specific zonei noastre. Bocetul a fost cules de doamna Angelica Stoican și l-am preluat de la dumneaei. Anul acesta a fost mai greu pentru că am avut de interpretat bocetul, care este mai complicat și e nevoie de precizie.
„Îmi plac melodiile specifice zonei mele”
Rep.: Cum ai început să cânți?
A.A.T.: Cânt de când mă știu. În familia mea nu cântă nimeni. Am început să când la serbările de la școală. Pentru că-i place muzica autentică, mama mea m-a dus la Clubul Copiilor din Baia de Aramă, la doamna profesoară Georgeta Enache. M-am înscris în Grupul Folcloric „Liliacul”, condus de doamna Elena Mirimiș Trancă, după care am venit la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Târgu-Jiu.
Rep.: Cum a fost saltul pe care l-ai făcut la Liceul de Muzică și Arte Plastice? S-a simțit o evoluție în cariera ta?
A.A.T.: Am evoluat foarte mult. Deja, din primul an s-a simțit o evoluție.
Rep.: Ce cântece îți place să interpretezi?
A.A.T.: Îmi plac melodiile specifice zonei mele, pentru că de acolo sunt, dar îmi rezonez cu melodiile specifice tuturor zonele folclorice din țară. Îmi place tot ceea ce ține de folclor: costumele, etnografia.
O îndrăgește pe Niculina Stoican
Rep.: Cine sunt interpreți preferați?
A.A.T.: Cel mai mult îmi place de Niculina Stoican, pentru că este dintr-un sat din apropiere, dar îmi plac și interpreții din alte zone, cum ar fi: Andreea și Nicoleta Voica, din Banat, și cântăreții mai vechi din Maramureș.
Rep.: Ce îți dorești să faci după ce termini liceul?
A.A.T.: Îmi doresc să continui studiile muzicale la Timișoara sau Craiova. Urmează să mă decid.
Cântă la nunți de la 12 ani
Rep.: Ai reușit să intri în circuitul artistic? Ești solicitată să cânți la diferite evenimente?
A.A.T.: De la 12 ani cânt la nunți sau botezuri, evenimente din viața omului.
Rep.: Ai început să-ți câștigi singură banii. Pentru ce-i folosești? Îți ajuți și familia?
A.A.T.: Mi-am cumpărat ce am avut nevoie pentru eveniment și viața de zi cu zi. În acest an, am participat la patru sau cinci evenimente. Reușesc să mă întrețin singură și îmi ajut părinții dacă au nevoie.