Horia Braia este un tânăr arhitect târgujian, școlit la București, dar care locuiește și creează la Constanța. Talentatul tânăr lucrează în prezent la un amplu proiect de renovare al unei construcții care datează din 1938 și este situată în Eforie Nord. Imobilul a fost reședința de vară a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, iar fațada sa va fi schimbată de târgujian. Pe lista „lucrurilor de făcut”, Horia Braia a trecut proiectarea unui stadion și spune că își va îndeplini, într-o bună zi, și acest vis! Povestea sa, mai jos.
Reporter: Ce ne puteți spune despre dvs?
Horia Braia: Încep prin a spune că sunt un suporter al principiului de a învăța ceva nou în fiecare zi și de a avea o activitate profesională zilnică, indiferent cât de mică ar fi ea, important este să fie continuă și susținută. Sunt născut în 1988 și am crescut la Târgu-Jiu, educația primară formată la Școala Generală nr. 8 „Constantin Săvoiu”, ulterior am urmat cursurile Liceului „Virgil Madgearu”. Am avut norocul de a crește într-o familie normală, completă, cu părinți care mi-au asigurat accesul la o educație corespunzătoare, m-au învățat să apreciez aspectele frumoase ale vieții și să îmi formez, cât mai bine, un sistem de valori. Aceasta este una dintre cauzele pentru care am amintiri destul de plăcute referitoare la copilăria petrecută la Târgu-Jiu.
Rep.: Când v-ați decis să studiați arhitectura și cât de grea a fost admiterea? Este una dintre facultățile la care admiterea nu este niciodată ușoară!
H.B.: Începând din clasa a IX-a am avut primele intenții de a studia arhitectura, iar din clasa a XI-a am început meditațiile săptămânale la București, în weekend-uri. Admiterea la arhitectură, în cadrul Universității „Ion Mincu” București, are câteva componente mai dificile față de majoritatea facultăților, dar nimic special față de temele pe care le abordasem deja în cadrul meditațiilor.
Rep.: De când locuiți în Constanța? Cum este departe de casă?
H.B.: Nu sunt căsătorit încă și locuiesc în Constanța de aproape un an de zile. Faptul că sunt departe de casă nu mă afectează! În ultimii 10 ani, am locuit în București, unde, de asemenea, am o proprietate și unde revin deseori. Sunt obișnuit să trăiesc independent de nevoia de a fi lângă familie. În Târgu-Jiu nu m-aș întoarce, ca oraș nu cred că poate fi în prezent un suport de dezvoltare pentru tinerii bine pregătiți. Mă întorc doar în vizită, la părinții mei, care încă locuiesc acolo.
Rep.: Ce înseamnă să fii arhitect în România?
H.B.: Nu este aproape nimic asemănător cu percepția pe care o au majoritatea oamenilor față de această profesie! Arhitectura ca artă, în România, înseamnă cel mult 10% din faza unui proiect, respectiv faza conceptului inițial al construcției sau amenajării teritoriale. În rest, reprezintă doar o muncă, mai ales privind obținerea de avize, acorduri, autorizații și conformarea cu normative, legi și proceduri.
Rep.: V-ați gândit vreodată să plecați din țară?
H.B.: Da, cred că orice arhitect, urbanist, designer din România, s-a gândit la un moment dat la această variantă!
Rep.: Ce fel de colaborări aveţi? Aţi avut şi colaborări mai puţin uzuale?
H.B.: În primul rând, cu instituțiile statului: Primărie, Consiliul Județean, ISU, Cultură și Patrimoniu, Ministere, regii autonome, operatori de utilități publice (alimentare cu apă, energie electrică, gaze naturale). La nivel de proiectare este nevoie de legături cu ingineri structuriști, de instalații, constructori, persoane specializate și avizate să întocmească diverse documentații: scenarii situații de urgență, avize mediu, persoane calificate din cadrul companiilor de utitlități, pentru întocmire acorduri tehnice de racordare etc.
Rep.: Cum lucraţi? Cam care e parcursul unui proiect, de la primul telefon din partea clientului şi până la final?
H.B.: Indiferent de natura proiectului (faza D.T.A.C, P.U.D, P.U.Z. etc.), inițial este necesară realizarea cadastrului, ridicării topografice, intabulării, pe amplasamentul studiat. Ulterior se eliberează un certificat de urbanism, pe baza căruia se întocmește documentația tehnică. Pasul următor este depunerea documentațiilor la instituțiile menționate mai sus, pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism. În cele din urmă, toată documentația este depusă la primărie, pentru autorizare sau aviz favorabil. De asemenea, mai există necesitatea de a participa la urmărirea șantierului sau a fazelor determinante din proiect, recepția intermediară și cea finală a lucrărilor.
Rep.: Care a fost cel mai important proiect de până acum?
H.B.: Ca proiect realizat menționez proiectul de renovare al unei construcții ce datează din anul 1938, din Eforie Nord, care a găzduit printre altele, și reședința de vară a lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Construcția va avea o funcțiune de locuință individuală, în suprafață de aproximativ 700 mp, cu o curte de 2.200 mp. Proiectul a constat în amenajarea exterioară și interioară a casei, recompartimentarea etajului și a anexei, cât și proiectarea gardului de împrejmuire a proprietății. Este estimat pentru finalizare în luna august. Nu este un proiect de la care am avut cele mai mari satisfacții financiare, însă îmi prezintă interes datorită istoriei clădirii, stilului arhitectural, iar amplasamentul este unul de excepție, pe malul Mării Negre! La nivel de urbanism, menționez proiectul de planificare și proiectare a inițiativei de dezvoltare a rezervației naturale „Cheile Dobrogei”, județul Constanța, prin parcelarea teritoriului cuprins între localitățile Cheia și Casian, prin inserție de funcțiuni multiple: locuire individuală, comerț, educație, sănătate, cazare (cămine bătrâni), agrement, loisir. Responsabilitățile au constat în proiectarea planului de parcelar, proiectarea tipurilor de construcții ce urmează a fi dispuse în cadrul proiectului (locuințe individuale P+1, unități locative destinate persoanelor vârstnice P, teren golf, aerodrom). Proiectul nu s-a concretizat și a rămas doar la nivel de concept.
Rep.: Ce v-ar plăcea să proiectaţi şi încă n-aţi făcut-o?
H.B.: Un stadion de fotbal! De regulă, nu se execută de un singur proiectant, dar aș vrea să particip măcar la faza de concept.
Rep.: Ce ne puteți spune despre http://www.rhmexpert.ro/?
H.B.: Este o firma personală, cu activități de arhitectură și urbanism, cât și servicii de consultanță pe domeniile urbanismului și amenajării teritoriului. Este înființată în anul 2008, cu activitatea începând de la finalul anului 2014. Din luna octombrie 2015, sediul firmei este mutat în Constanța, unde în prezent derulez o serie de proiecte de arhitectură: locuințe colective, cu regim de înălțime P+3+M , dispusă în aproprierea Lacului Siutghiol, amenajarea unei zone dispuse în localitatea Ovidiu, pe malul Lacului Siutghiol, cu destinație de locuire, agrement și loisir, proeictarea unei hale de producție pentru produse de patiserie, în localitatea Palazu, cât și câteva poriecte de amenajare interioară a unor spații.
Rep.: Ce planuri de viitor aveți?
H.B.: Îmi doresc să ajung la un nivel la care să îmi pot alege oamenii pentru care proiectez, să investesc banii câștigați din proiectare în alte domenii, cum ar fi alimentația publică sau industria hotelieră!
Rep.: Sfaturi pentru tineri?
H.B.: Hmm, despre sfaturi pentru tineri, prefer să nu dau, deoarece, de asemenea, și eu sunt încă destul de tânăr în meserie; dar dacă ar fi totuși un aspect important care pe mine m-a ajutat în viață, este acela menționat la început: să aibă o activitate continuă de lucru zi de zi, indiferent cât de puțin, în domeniul în care profesează, care le aduce bani!