Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un spectacol de muzică folk și de poezie va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un loc încărcat de istorie, Poiana lui Mihai de la Schela.

schela

Un foc de tabără va avea loc sâmbătă, de la ora 22:00, după care, de la miezul nopții se va desfășura un spectacol de muzică folk și poezie, susținut de unii dintre cei mai apreciați folkiști din țară: Emeric Imre, Adi Beznă, Ovidiu Mihăilescu, Stefan Gheraksiev, Andrei Maftei, Sorin Mingheat, Florin Camen, Dan Vană și alții.

În continuare, cei prezenți vor putea să urmărească filmele „Mihai Viteazu“ și „Nemuritorii“, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

84 de ani de la ridicarea monumentului

Manifestarea va continua duminică, 14 august, la ora 12:00 având loc acțiuni evocatoare închinate Voievodului Mihai şi aniversării a 84 de ani de la ridicarea monumentului  din Poiana lui Mihai, după care va urma un spectacol de muzică şi poezie patriotică dedicat evenimentului.

Ultimul popas făcut de Mihai Viteazul înainte de a trece în Transilvania

Poiana lui Mihai se află la granița dintre judeţele Gorj şi Hunedoara. Aici s-a oprit Mihai Viteazul în toamna anului 1600 pentru ultima dată înainte de a trece în Transilvania şi apoi a merge la Viena.

„În toamna anului 1600, Mihai Viteazul era într-o situaţie fără ieşire după ce în acelaşi an fusese voievodul tuturor românilor. După ce pierduse Transilvania şi Moldova, dar şi o parte a Ţării Româneşti, voievodul era la limita rezistenţei. Retras în Oltenia şi părăsit chiar de Buzeşti, Mihai va decide să ceară ajutorul împăratului habsburgic.

Aşa că în toamna anului 1600 el trece în Ardeal prin zona Schela-Sâmbotin, singura practicabilă la vremea aceea. Însoţit de puţini colaboratori, Mihai coboară spre Petroşani, iar de aici în Ţara Haţegului, ferindu-se a fi reperat de gărzile generalului Basta, stăpân peste toată Transilvania la vremea aceea“, a notat istoricul Cornel Șomâcu.

Legenda calului lui Mihai Viteazul

Legenda spune că la Schela a murit calul lui Mihai Viteazul, ca un semn că animalul a prevestit pericolul care-l păştea pe domnitor.

„Acolo, calul marelui voievod a murit pe loc, dar Mihai Viteazul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa peste doar opt luni. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932“, a mai menționat Cornel Șomâcu.

Monumentul de la Schela a fost realizat de Societatea Culturală „Cultul Eroilor”

În primăvara lui 1932, Societatea Culturală „Cultul Eroilor” din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat marelui voievod Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului. În august 1932, monumentul a fost realizat și era adus la Târgu Jiu, după care a fost montat în Poiana lui Mihai la începutul lunii septembrie.

În urmă cu mai mulți ani, vulturul din bronz a fost furat și nu a mai fost recuperat până acum. În locul lui a fost amplasat altul dintr-un material care nu ar putea să atragă interesul hoților.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.