Singurul muzeu din țară dedicat presei se află în localitatea Jimbolia, din județul Timiș, fiind vorba despre Muzeul Presei „Sever Bocu”. După cum o spune și numele acestui muzeu, cei care vor merge să-l descopere vor putea vedea aici ziare, reviste, almanahuri, calendare, dar și publicații cu caracter oficial. Totodată, acest muzeu acoperă o vastă arie de domenii și tematici, printre care: istorie, cultură, artă, medicină sau literatură.
Acest muzeu a fost inaugurat pe data de 14 septembrie 2007 și a primit numele lui Sever Bocu, bănățeanul care în anul 1917 scotea la Kiev ziarul „România Mare”, un ziar pentru prizonierii de război români din lagăre.
Colecția de ziare a Fundației poetului Petre Stoica este cea care a fost punctul de plecare pentru acest muzeu. Practic această colecție era formată din peste 15.000 de volume în limbile română, germană, importante manuscrise aparținând autorilor români, tablouri, gravuri, obiecte casnice.
În momentul de față Muzeul Presei „Sever Bocu” deține aproximativ o sută de mii de ziare, almanahuri, calendare sau cărți de vizită, printre care: „Albina românească” – 1837, prima publicație de limbă română din Moldova și cea mai veche din colecția muzeului, „Albina” – Viena, 1867, „Curier de ambe sexe” – 1837, „Higiena și școala” – Timișoara, 1867 sau „Dreptatea” – Timișoara, 1894. Tot aici se pot vedea publicații din București, precum: „Resboiul”, „Timpul”, „Curentul”, „Moftul Român” sau „Universul”.
De asemenea, diaspora este reprezentantă prin intermediul publicațiilor din colecția muzeului, existând periodice în limbi ca: sârbă, italiană, turcă, ebraică, bulgară, croată, engleză sau franceză.
„Colecția muzeului presei poate reprezenta un loc unde generațiile se întâlnesc…”
Una dintre cele mai sonore și importante cărți de vizită este cea a lui Mihai Eminescu din vremea când acesta era redactor la ziarul „Timpul”
„Colecția muzeului presei poate reprezenta un loc unde generațiile se întâlnesc prin mijlocirea ziarelor, publicul putând fi parte a unei realități pe care o descoperă printre filele publicațiilor, creându-se în acest fel o punte între generația prezentă și generațiile trecute. Însă trebuie făcută mențiunea că amprenta pe care și-o lasă prezentul asupra presei tipărite, dar nu în exclusivitate, va deveni o realitate pe care generația viitoare o va putea accesa” precizează reprezentanții acestui muzeu.
Publicațiile au fost colecționate în mare parte de poetul Petre Stoica, după ce a aflat că în Aachen, Germania, există un muzeu la presei.