Avem, fără îndoială, un județ bogat în frumuseți, în locuri și monumente care merită văzute! Avem peșteri, avem multe muzee, am avut personalități care au scris istorie și așa mai departe. În esență, avem cu ce să ne primim oaspeții! Drept urmare, în ultimii ani, numărul vizitatorilor care au trecut pragul obiectivelor turistice aflate în subordinea Muzeului Județean Gorj a crescut. În 2015, peste 63.000 de vizitatori au vizitat secțiile și obiectivele Muzeului Județean, autoritățile sperând ca anul acesta numărul să fie și mai mare. Turiști pot achiziționa, la prețuri modice, diverse suveniruri.
Mii de turiști au vizitat și vara aceasta Peștera Polovragi, obiectiv turistic de mare importanță din Gorj. Alte câteva mii de români și străini au trecut pragurile muzeelor și caselor memoriale. De aici, dar și de la celelalte obiective din subordinea Muzeului Județean Gorj, turiștii pot achiziționa o gamă variată de suveniruri: plachete, magneți, cărți poștale, brelocuri, monede, căni, pliante, ii, brăcire, cataloage etc.
„Și anul acesta, cel mai probabil, tot Peștera Polovragi va fi cel mai vizitat obiectiv turistic, dar și muzeele și case memoriale. Turiștii sunt întâmpinați cu numeroase suveniruri, care se vând foarte bine, au prețuri bune și sunt căutate atât de românii care vin, cât și de străini.
Am diversificat gama de suveniruri, pentru ca aceia care aleg Gorjul să poată cumpăra câte un mic dar pentru cei dragi. Este frumos să dăruiești un mic suvenir din locurile pe care le-ai vizitat! Chiar săptămâna trecută am achiziționat noi suveniruri și le-am primit luni: plăcuțe, magneți și căsuțe care redau Casa Memorială Brâncuși.
Ele sunt realizate de un artizan din Târgu-Jiu. Mai avem coifuri din antichitate și monede sub formă de brelocuri, care se vând foarte bine”, a spus Dumitru Hortopan, directorul muzeului Județean Gorj.
Încasări record anul trecut
Anul trecut, pentru a atrage noi vizitatori, conducerea Muzeului a decis achiziționarea de bunuri culturale mobile și imobile, cum ar fi două porți de la Bălănești, un tablou semnat de Mișu Pop, dar și piese etnografice, în special din material textil: covoare, scoarțe, costume, batiste, fețe de masă, marame etc.
Veniturile Muzeului din 2015 au fost de 2,3 miliarde de lei vechi și au provenit din taxe de vizitare, închirieri de săli, activități de consignație și din prestări servicii (cercetări arheologice), potrivit lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.
„În 2015, numărul persoanelor, din țară și din străinătate care au vizitat secțiile și obiectivele Muzeului Județean Gorj a fost de trecut de 63.862. Cele mai populare obiective s-au dovedit a fi Peștera Polovragi și Casa-muzeu Constantin Brâncuși.
Cele mai vizitate obiective au fost, ca și în anii precedenți, Peștera Polovragi – 35.000 de vizitatori, Casa-muzeu Constantin Brâncuși – 8.980 de vizitatori, Secția de Istorie – 6.458 de vizitatori și Muzeul de Artă – 5.300 de vizitatori. Am avut și vizitatori din afara României, în special din Europa, dar și de pe alte continente”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.