Muzeul Bronzului, pe care o asociație vrea să-l amenajeze într-o clădire în care a funcționat o școală din localitatea Topești, din Tismana, va fi conceput de târgujianul Alexandru Hortopan, student la arhitectură la Timișoara, care are, deja, în portofoliu, câteva proiecte importante.
Muzeul va fi amenajat într-o școală dezafectată. Alexandru Hortopan a precizat că imobilul se află într-o stare avansată de degradare și devenise, în ultimul timp, grajd:
„Propunerea a venit din partea lui Antonio Tomoniu, reprezentantul unei organizații neguvernamentale din Tismana. Inițial, am dorit să realizăm muzeul chiar lângă situl arheologic care datează din epoca bronzului, dar din considerente legale cu privire la proprietatea terenului nu s-a putut face chiar în locul respectiv.
Primăria Tismana a fost receptivă și ne-a oferit o fostă școală care stă să pice. Este o clădire veche, de la 1940, care devenise grajd pentru cai. S-a votat în consiliul local înființarea muzeului și punerea la dispoziție a spațiului, pe baza unei schițe pe care am realizat-o. O să lucrăm la această schiță în perioada imediat următoare, pentru a avea niște imagini mai concludente”.
Muzeu funcțional
Tânărul arhitect a precizat că muzeul va fi diferit, pentru că va cuprinde spații de expunere, ateliere pentru realizarea de produse tradiționale și chiar un cinema:
„Vrem ca toată școală să fie refuncționalizată și să devină o atracție pentru comunitate. Dorim să fie un loc activ, nu doar un muzeu. Este vorba de un muzeu în care să se producă obiecte tradiționale, suveniruri și alte obiecte. Vrem să amenajăm spații care să vină în completarea educației tinerilor: cinema, sală multifuncțională, spațiu de expoziție în care va fi reprodus situl arheologic. Prin imprimate 3D o să refacem oameni și modul în care trăiau în epoca bronzului”.
Alexandru Hortopan a precizat că proiectul va fi pus în practică cu fonduri europene.
1 Comment