Cea de a XV-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură „Constantin Brâncuși” s-a încheiat astăzi, 31 august, la Târgu-Jiu, în prezența ambasadorului Indiei în România, a autorităților și a artiștilor și invitaților prezenți la manifestare. Patrimoniul cultural al municipiului s-a îmbogățit cu șase noi sculpturi pe care artiștii participanți le-au donat. Grație acestui simpozion, municipiul Târgu-Jiu a câștigat și noi prieteni și ambasadori, căci artiștii vor promova în peregrinările lor prin lume ansamblul lui Brâncuși și frumusețile Gorjului.
Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Institutul Cultural Român, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, a organizat în perioada 1 – 31 august „Atelierele Brâncuși”, program cu o vechime de 15 ani, care are ca obiectiv promovarea operei marelui sculptor în țară și în lume.
Pe 1 august a debutat Simpozionul Internațional de Sculptură de la Târgu Jiu. Evenimentul face parte din strategia Institutul Cultural Român (ICR), prin care se aduce în atenția opiniei publice naționale și internaționale un eveniment major: 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Institutul Cultural Român au încheiat un parteneriat în vederea derulării comune a unui program de activități care a început în februarie cu Colocviile „Brâncuși”.
Au sculptat în andezit
La Simpozionul de sculptură au participat șase sculptori: Antonis Myrodias — Grecia, Chiu Tai-Yang — Taiwan, Katt Latika — India, Nicolae Fleissig — Franța, Panaite Chifu și Vlad Ciobanu — România, care a fost și curatorul simpozionului. Materialul cu care au lucrat artiștii a fost andezitul, oferit de un sponsor din Bistrița Năsăud.
Pavel Șușară, critic și istoric de artă, a vorbit despre operele realizate de artiști: „(…) Prin capacitatea de a comunica prin limbaje comune, prin felul în care înțeleg viața, vedem că avem trei atitudini late: avem un punct de inițiere a unui discurs care privește lumea cuantic, din microcosmosul materiei-vorbim de artista din India. Forma este căutată în interior, ea o redefinește înlăuntrul andezitului.
Coperta cealaltă o asigură Panaite Chifu, are perspectiva macrouniversului intuit, cosmos constituit după Big Bang, avem un discurs despre aspirația umană, capacitatea privirii și aceea de autocunoștere.
Avem construcțiile sculpturale ale lui Vlad Ciobanu, cel din Franța și cel din Taiwan, care sunt despre ieșirea spre lumină. Mai avem o propoziție clasică-aici vorbim despre opera grecului. (…) Prin aceste episoade artistice, peisajul imediat capătă o altă valoare. Dacă am cuantifica economic fiecare sculptură de acest tip ar costa 100-150.000 de euro la o evaluare primară”.
Noi prieteni. Noi ambasadori
Artiștii din Franța, Grecia, India și Taiwan au declarat că vor promova de acum încolo Gorjul în țările lor. Latika Katt din India a promis că, în viitorul apropiat, va aduce la Târgu-Jiu un grup de studenți la sculptură pentru a vedea cu ochii lor minunatele opere ale lui Constantin Brâncuși.
„Această acțiune, crește de la an la an și ajunge la un nivel de recunoaștere internațională. Patrimoniul cultural al municipiului se îmbogățește cu lucrări de mare valoare. Cei șase artiști și-au lăsat amprenta în piatra de andezit, iar Târgu-Jiul a câștigat șase ambasadori care vor merge în colțurile lor de lume și vor vorbi despre Târgu-Jiu și Brâncuși. Vreau să mulțumesc ICR, care a contribuit financiar la organizarea atelierelor Brâncuși de anul acesta. Doresc să mulțumesc sponsorilor acestor manifestări”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
„Dorința noastră este de a da o nouă dimensiune culturală și spirituală a orașului care adăpostește operele lui Constantin Brâncuși, cele mai importante opere, trebuie spus. Avem alături de noi pe excelența sa, ambasadorul Indiei. Aici s-a scris o poveste care vorbește despre miracolul Brâncuși.
Martorii sau cei care au realizat această poveste sunt cei șase sculptori, dar și pictorii de la Tabăra de pictură și vreau să le mulțumesc tuturor pentru bucuria pe care au trăit-o și au pus-o în operele lor!”, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Brâncuși. Cele șase opere de artă care vor rămâne la Târgu-Jiu sunt foarte diferite una de alta, a menționat curatorul evenimentului, Vlad Ciobanu.
„Am beneficiat de ospitalitatea instituțională, dar și a sponsorilor. (…) În măsura în care lucrurile reușesc este meritul tuturor celor care ne aflăm aici. După cum vedeți, noi, cei care am participat suntem bucuroși că lucrările sunt foarte diferite una de cealaltă. Sunt absolut diferite și exprimă mentalități și spații culturale diferite. Acest simpozion este o zonă de interferență culturală. Am obținut ambasadori care să ne vorbească de bine”, a spus Vlad Ciobanu, curatorul Simpozionului.