Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Proiectul privind restaurarea Mausoleului „Ecaterina Teodoroiu“ din Piața Prefecturii din Târgu Jiu va fi întocmit de o echipă mixtă formată din specialiștii din mai multe domenii.

Primăria Târgu Jiu a atribuit contractul de întocmire a proiectului de restaurare și va achita o sumă de 50.000 de lei pentru realizarea acestuia. După ce se va întocmi proiectul de restarare, executarea lucrărilor propriu-zise va fi scoasă la licitație.

Autoritățile vor încerca să obțină fonduri pentru realizarea lucrărilor de reabilitare prin Planul Național de Restaurare. În cazul în care nu se va reuși obținerea fondurilor necesare de la nivel central, autoritățile iau în clacul alocarea de fondul din bugetul local. „Avem sprijinul Consiliului Județean, pentru că președintele Cosmin Popescu a luat în calcul alocarea directă a banilor, dacă nu se vor aloca din fondurile prevăzute în Planul Național de Restaurare“, a spus viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Pentru prima de la realizarea monumentului funerar se va ajunge până la cripta în care se află rămășițele eroinei de la Jiu.

Mausoleul este realizat de Milița Pătrașcu

Mausoleul sub care Ecaterina Teodoroiu îşi doarme somnul de veci este realizat, în anul 1936, de artista Miliţa Pătraşcu, o ucenică a lui Brâncuşi, şi este din travertin italian, cu dimensiunile 2,90 pe 1,60 metri şi înălţimea de 2,10 metri. Are forma unui sarcofag şi este aşezat pe un postament cu trei trepte. Sunt realizate în basorelief scene din viaţa şi activitatea militară a Ecaterinei.

Pe faţada dinspre miazăzi apare un tablou care prezintă copilăria eroinei, în satul său natal Vădeni, iar pe latura opusă apare Ecaterina Teodoroiu salutată de cercetaşii din rândurile cărora a făcut parte.
Celelalte două faţade o prezintă pe Eroina de la Jiu în război: pornind la atac şi la sfârşitul vieţii, când este purtată pe braţe de soldaţi spre locul de odihnă. Cele patru colţuri ale sarcofagului sunt „străjuite” de femei îmbrăcate în costum naţional, care ţin în mâini câte o cunună de lauri pentru faptele Cătălinei.

Eroina de la Jiu a murit pe 22 august 1917 în timpul bătăliei de la Varniţa şi Muncelu. A fost împuşcată de două ori în piept. După patru ani, autorităţile au decis realizarea unui monument în cinstea Ecaterinei Teodoroiu şi mutarea osemintelor la Târgu Jiu. La data de 9 iunie 1921, cu ocazia sărbătoririi centenarului „Tudor Vladimirescu” au fost aduse la Târgu-Jiu rămăşiţele pământeşti ale Eroinei de la Jiu. La festivitatea a participat şi Octavian Goga, poet şi om politic, care a însoţit cortegiul funerar de la gară până la primărie

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.