Tânărul olimpic Mihnea Ștefan Popeangă are 17 ani, este în clasa a X-a, și este unul din elevii de performanță ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”. Mihnea Popeangă Ștefan își testează cunoștințele la olimpiade județene și naționale de Informatică, Geografie, Lingvistică și Științe ale Pământului. A obținut o medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică, un Premiu Special la Olimpiada Națională de Geografie, Mențiune la Olimpiada Județeană de Lingvistică și speră să obțină un rezultat bun și la Olimpiada Națională de Științe ale Pământului, ce va avea loc pe 18 aprilie. S-a remarcat printre colegii săi de clasă încă de mic, obținând numai calificative FB, iar acum își menține reputația datorită memoriei sale care îi permite să rețină lecțiile încă din momentul în care îi sunt predate. Modest din fire, preferă să lase rezultatele școlare să vorbească în numele lui. Mihnea spune despre el că este „o persoană prietenoasă, realistă, poate totuși puțin introvertită, onestă, motivată și ambițioasă cu o dorință continuă de cunoaștere.”, dar adaugă și că pesimismul său ar fi unul din defectele care îi răpesc din motivație.
Reporter: Se spune că ești un mic geniu al Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, câte sacrifcii trebuie să faci pentru a-ți păstra acest „titlu”?
Mihnea Ștefan Popeangă: Nu cred că mi se potrivește acest superlativ. Consider că am alți colegi mult mai buni la liceu ce mă depășesc sau mă pot depăși oricând. Nu cred că fac multe sacrificii. Dacă aș vedea timpul pe care îl petrec învățând suplimentar ca pe un timp pierdut sau sacrificat nu ar fi un lucru bun pentru că ar apărea o nuanță de forțare în munca pe care o depun și nu este așa. Este alegerea mea să mă pregătesc în plus și fac asta pentru că dacă m-aș limita doar la nivelul normal de la clasă aș bate pasul pe loc mai mult.
Reporter: Care sunt premiile obținute de tine anul acesta și care sunt premiile pentru care te pregătești?
Mihnea Ștefan P.: Anul acesta am obținut o medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică și un premiu special la Olimpiada Națională de Geografie. În acest moment, mă pregătesc pentru Olimpiada Națională de Științele Pământului unde voi pleca pe 18 aprilie și de unde sper să mă întorc cu un rezultat cât mai bun. Participările la aceste olimpiade naționale vin în urma obținerii a două premii I și un premiu II la fazele județene ale olimpiadelor. De asemenea, am obținut și o mențiune la faza județeană a Olimpiadei de Lingvistică.
Reporter: Cât de greu este să ții pasul cu toate materiile, având în vedere că și pregătirea pentru olimpiade îți cere destul de mult timp?
Mihnea Ș.P.: Nu este foarte greu să țin pasul cu restul materiilor având în vedere că îmi este destul de ușor să rețin majoritatea lucrurilor încă de când le aud în clasă. De asemenea, profesorii solicită doar lucrurile esențiale, în principiu, la materiile nespecifice profilului meu.
Rep.: Te-ai gândit la viitorul tău și la ce carieră ai vrea să urmezi?
M.Ș.P.: Nu m-am hotărât încă asupra carierei pe care vreau să o urmez. Cred că voi alege o facultate de inginerie sau de informatică. Totuși, mereu am fost tentat și m-ar pasiona cercetarea științifică în anumite domenii.
Reporter: De când te-ai remarcat printre colegii tăi și cine ți-a antrenat inteligența de-a lungul timpului?
M.Ș.P.: Cred că am început să mă remarc încă din clasele primare, unde eram printre singurii ce aveau doar FB la școală. Apoi, am început să merg la concursuri unde eram, de obicei, printre primii din școală. În gimnaziu, când au început olimpiadele, am început să mă remarc și la un nivel mai amplu. De-a lungul timpului, cred că un rol decisiv în formarea gândirii mele l-a avut mai întâi familia, inclusiv bunicii, iar mai apoi doamna învățătoare Liana Marcu și apoi profesorii din gimnaziu și cei de la liceu.
Rep.: Ce fel de metode folosești pentru a învăța lecțiile?
M.Ș.P.: Nu am o metodă particulară de a învăța lecțiile. Nu memorez cuvânt cu cuvânt lecțiile pentru că acela nu se poate numi „învățat”. Am un mare noroc că am capacitatea de a fi foarte atent la orele de la școală și astfel învăț majoritatea lucrurilor de acolo, iar acasă fac mai mult o recapitulare ce nu durează mai mult de 30 de minute – o oră pe materie.
Rep.: În ce mediu îți este cel mai ușor să înveți? Ai nevoie de liniște totală?
M.Ș.P.: Nu am cine știe ce pretenții la asta. Ca oricui, îmi place și îmi e mai ușor să învăț în liniște, dar mă pot adapta dacă este nevoie. În schimb, pot spune că cel mai bine învăț dimineața când sunt cel mai odihnit.
Rep.: Ai sacrificat multe de dragul școlii. Ai regrete? De ce?
M.Ș.P.: Nu am vreun regret până acum. Poate doar că nu am lucrat mai mult în trecut pentru anumite concursuri, dar cred că până la urmă a fost mai bine că și-au urmat lucrurile cursul natural.
Rep.: Ce fel de activități ai timpul tău liber?
M.Ș.P.: În timpul liber îmi place să citesc, să fac sport, să ies în oraș, să văd un serial sau un film nou și să ascult muzică. Am destul timp liber, câteodată chiar mă găsesc în postura de a sta degeaba și a nu ști ce să mai fac.
Rep.: Cât de importantă este tehnologia pentru tine? Ai avea aceleași cunoștințe pe care le ai acum dacă nu ai fi avut acces la internet, de exemplu?
M.Ș.P.: Cred că tehnologia este destul de importantă și pentru mine ca, de altfel, pentru majoritatea generației mele și nu numai. Despre mine pot spune că știu să mă folosesc de majoritatea avantajelor pe care tehnologia mi le conferă. Nu cred că aș fi avut aceleași cunoștințe fără internet. Este foarte ușor să găsești informația căutată pe internet comparativ cu a căuta-o într-o carte. Singura problemă e că nu știi mereu cât de mult te poți încrede în informațiile găsite pe internet.
Rep.: Care consideri că sunt defectele tale?
M.Ș.P.: Cred că un defect al meu este că îmi găsesc destul de greu motivația pentru că mă subestimez, câteodată, și prefer să nu mă apuc de anumite lucruri dacă am impresia că nu voi reuși să ajung la un nivel destul de înalt. Un alt defect este lipsa de spontaneitate, eu preferând să fiu mereu calculat în ceea ce fac.
Rep.: Care sunt persoanele sau personalitățile pe care le admiri?
M.Ș.P.: Nu prea am persoane particulare pe care le admir. Prefer să aleg din fiecare persoană ce consider eu că este bun. Am norocul să am parte de profesori de la care am ce învăța, nu doar legat de materia pe care ei o predau.
Rep.: Care este lucrul care ne lipsește în sistemul educațional?
M.Ș.P.: În sistemul educațional avem destule probleme, în viziunea mea. Sunt prea multe și ar fi inutil să le enumăr. O mare problemă ar fi că nu realizăm că nu este de ajuns să ne lăudăm cu olimpicii pe care îi avem, pentru că ei sunt doar o parte infimă dintre elevi. Nu ne concentrăm pe categoria de mijloc care duce, de fapt, greul sistemului și preferăm să ne mințim cu rezultatele aduse de diverși olimpici de la competiții internaționale. Așa se ajunge la procente foarte scăzute ale promovabilității la BAC și evaluarea națională.
Rep.: Ce sfat ți-a fost dat și ți-a prins bine?
M.Ș.P.: Un sfat ce mi-a prins bine este, de fapt, un citat pe care doamna dirigintă, Violeta Bărboi, mi l-a zis pe când eram elev în clasa a V-a și m-a ajutat mai departe, până în prezent. E vorba de citatul: „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!”.