Medicul Narcis Filipescu este chirurg cardiovascular instruit în Franța, fiind acum șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Cardiologie „Clinicco” din Braşov, unitate medicală privată. Are la activ sute de operații, fiind unul dintre cei mai apreciați tineri medici cu specializarea chirurgie cardiovasculară din România. Narcis Filipescu, în vârstă de 39 de ani, s-a născut și a trăit o mare parte din viața sa în Gorj, mai exact la Țicleni. Este absolvent al Facultății de Medicină din Craiova și, mai apoi, după șase ani de rezidențiat la Timișoara, s-a specializat în chirurgie cardiovasculară la Spitalul „Saint Joseph” din Paris. Aici a lucrat cinci ani și a fost apreciat de chirurgii cu o vastă experiență, iar cel care i-a fost profesor și mentor a venit de câteva ori la „Clinicco” Brașov pentru a opera alături de excelentul său fost elev. Doctorul Narcis Filipescu a ales să se întoarcă în România, deși putea face carieră în spitalele din Occident. Din 2012, acesta salvează pacienți grav bolnavi și oferă, prin munca și priceperea sa, șansa la o viață mai bună și mai lungă cardiacilor din România! Asta și-a dorit și asta face cel mai bine!
Narcis Filipescu, medic chirurg, tată devotat și om cu înalte principii morale, este unul dintre gorjenii care trebuie dați exemplu. Doctorul chirurg cardiovascular are 39 de ani și a copilărit la Țicleni, localitate unde revine mereu cu nostalgie, când timpul îi permite.
Putea să aibă o carieră în Occident, însă nu și-a dorit să profeseze în străinătate, ci, după finalizarea studiilor de rezidențiat-la un important spital din Paris-a revenit în România. Din 2012, medicul Narcis Filipescu lucrează la Spitalul de Cardiologie „Clinicco” din Brașov, aici ocupând funcția de medic-șef al Secției de Chirurgie Cardiovasculară.
Despre meseria sa, pe care o practică cu multă dragoste de oameni, spune că este una de „finețe” și „cea mai frumoasă din lume”, putând să ofere pacienților săi cardiaci o viață mai bună, dar și mai lungă. Când a lăsat în urmă Parisul nu a avut regrete, iar când a ajuns la Spitalul privat Clinicco a realizat că și în România pot exista clinici ca în Occident.
„Este adevărat, mi-am dorit să revin în țară, să operez aici. Condițiile de la Clinicco și dotările sunt exact ca în Occident. Când am ajuns aici, în 2012, am rămas impresionat de blocul operator, de faptul că se lucrează într-adevăr în echipă, iar cazurile se discută la raport și toată lumea știe ce are de făcut de la cardiologi, chirurgi, anesteziști, toți la aceeași masă“, a spus medicul Narcis Filipescu.
Intervenții extrem de dificile
În vara anului trecut, medicii chirurgi cardiovasculari de la Spitalul de Cardiologie „Clinicco” Brașov, împreună cu o echipă de chirurgi francezi, au redat dreptul la o viață normală unui bărbat grav bolnav, aflat la a treia intervenție pe cord deschis. Nu a fost singura operație, însă aceasta a fost prezentată în mass-media din Brașov, la vremea respectivă:
„Cel mai complicat dintre acestea a fost cazul unui bărbat de 58 de ani, aflat la a treia operație pe cord deschis, a cărui viață era pusă în pericol de o boală cardiacă ce îl făcea să crească în greutate 10 kilograme pe săptămână (insuficiență tricuspidiană severă). Bărbatul trebuia să se interneze în spital la fiecare două săptămâni, unde medicii interveneau pentru a-l ajuta să elimine surplusul de apă din organism.
Medicul chirurg Narcis Filipescu, asistat de cei doi medici din Franța, Olivier Bical și Ovidiu Nuțu, l-au operat vreme de cinci ore.
„Operația a fost una complicată și de mare risc, cu atât mai mult cu cât pacientul avea nu una, ci două intervenții anterioare pe cord deschis, ceea ce a făcut-o cu atât mai dificilă. Practic a fost nevoie să îi reparăm una dintre valve, iar acum va putea duce o viață normală.
Este a treia oară când operăm la Brașov împreună cu chirurgul Narcis Filipescu, cu care am lucrat vreme de patru ani și jumătate în Franța și căruia îi punem la dispoziție, atunci când situația o cere, experiența noastră de peste 9000 de operații pe cord deschis. Avem mare încredere în Narcis Filipescu și vom veni la Brașov să îi acordăm asistență în operațiile cu risc foarte mare de câte ori ne-o va cere», a spus prof. doctor Olivier Bical din Paris”, potrivit med-farm.ro.
Colaborarea dintre echipa de chirurgi francezi și echipa de la Spitalul de Cardiologie „Clinicco” Brașov a început în 2011 și a devenit tradiție, mai ales că prof. Doctor Bical este cel care i-a fost mentor medicului Filipescu pe perioada petrecută la Spitalul „Saint Joseph” din Paris.
Dr. Bical este membru al Societăţii Franceze de Chirurgie Toracică şi Cardiovasculară, membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie Cardio-toracică, membru în consiliul de administraţie al Fundaţiei „Mécénat-Chirurgie cardiaque”, cavaler al Legiunii de Onoare şi autor al numeroase studii şi lucrări de referinţă în publicaţii de specialitate de renume internaţional.
Experiența profesională a medicului Filipescu, în Franța, este următoarea: din 2012-prezent: medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinicco Brașov; 2011 – 2012: Assistant chef de clinique in chirurgie cardiaca Hospital Saint Joseph, Paris, Pr. P. Deleuze, 2007 – 2011 Stagiu de formare chirurgie cardiacă, Spitalul Saint Joseph, Paris, France Pr. O.M. Bical, dar și activitate complementară în servicii de chirurgie cardiacă la Hopital American Paris și Parly 2 Chesney. De-a lungul anilor, doctorul Filipescu a urmat mai multe cursuri de specialitate la Barcelona, Stockholm și Paris, Lyon.
Servicii gratuite pentru pacienți, dar mulți gorjeni nu au aflat
Medicul Narcis Filipescu spune că la Spitalul de Cardiologie „Clinicco” din Brașov, cardiacii pot beneficia gratuit de o serie de servicii medicale. Informații se pot găsi http://www.clinicco.ro/:
„Din păcate, bolnavii nu își cunosc drepturile și nu sunt foarte bine informați. Aici discuția ar putea fi purtată și legat de faptul că medicii la care merg nu îi informează și îi trimit la clinici unde plătesc mult. La „Clinicco”, cardiacii care au nevoie de coronarografie, stent sau stimulatoare trebuie să știe că nu vor plăti pentru ele. Se achită o zi de spitalizare și intervenția este decontată prin Casa de Sănătate”, a declarat medicul Filipescu.
Întrebări și răspunsuri
Reporter: Domnule doctor Filipescu, sunteți unul dintre gorjenii care au ajuns departe, așa cum spune vorba românească. Departe referitor la carieră, deși se potrivește și cu orașul în care profesați. V-ați născut la Gorj. Ce amintiri vă leagă de orașul copilăriei dumneavoastră, Țicleni?
Dr. Narcis Filipescu: Mă leagă foarte multe – totul aș spune – în Țicleni trăiesc părinții mei și bunicii mei, acolo mi-am petrecut jumătate de viață! La Țicleni am bântuit cu veselie toate dealurile, mergeam cu animalele la păscut, jucam fotbal, iar iarna nu plecam de la săniuș până nu venea noaptea! (…) Cea mai puternică amintire pe care o am este aceea a unei libertăți totale!
Rep.: Când ați decis să deveniți medic?
Dr. N.F.: Școala generală și liceul le-am urmat la Țicleni, iar în clasa a XI-a am decis să dau la Medicină. (…) visam de copil să fiu căpitan de poliție criminalist, dar în liceu am realizat că materiile mele favorite erau chimia și biologia, fizica. Erau materiile care mi se păreau a avea legătură cu lumea care ne înconjoară și nu erau abstracte ca matematica. Pe vremea aceea îmi alesesem și o specialitate – neurochirurgia, deși acum sunt fericit cu ceea ce fac! Facultatea am făcut-o la Craiova, unde am intrat pe locul V, cu nota 9,90.
Rep.: Sunteți chirurg cardiovascular. De ce ați ales această specializare?
Dr. N.F.: Specialitatea mea este chirurgie cardiovasculară care, deși tratează aceleași boli ca și cardiologul, dar prin alte mijloace (chirugicale), este mai înrudită putem spune cu chirurgia generală decât cu cardiologia – formația mea este de chirurg.
Chirurgia cardiovasculară, de fapt, cuprinde două specialități – chirurgia cardiacă și chirurgia vasculară.
Chirurgia cardiacă este chirurgia care se ocupă cu inima și vasele mari de sânge – aorta și crosa aortei și chirurgia vasculară este cea care se ocupă cu aorta abdominală, vasele periferice, carotide, vene.
De ce am ales-o? Părea o chirurgie grozavă, este de fapt! Asta se întâmpla prin anul IV-V de Medicină, iar cordul mă fascina – să oprești inima, să o repornești, părea de neatins și tot timpul ce era mai greu și mai complicat, mă atrăgea ca un magnet!
Rep.: Specializarea ați făcut-o în Paris. Ne povestiți despre aceea perioadă/experiență?
Dr. N.F.: Rezidențiatul l-am început în Timișoara, unde am stat 6 ani – rezidențiatul în chirurgia cardiovasculară dura 7 ani, dar în 2007, noiembrie, am plecat în Franța. Aș fi vrut mai devreme, dar atunci s-a putut.
Când eram în Timișoara îl văzusem pe Dr. Bical, care era șeful Secției de chirurgie cardiacă de la Spitalul „St. Joseph” din Paris și care venise să opereze la noi și rămăsesem cu gura căscată la propriu! Era un pacient care avea nevoie de un by-pass, o plastie de valvă mitrală, avea un anevrism de ventricul și un defect septal ventricular postinfarct.
La noi, operația asta ar fi durat 7 ore, probabil, dar acest doctor extraordinar a făcut-o în 3 ore și ce era extraordinar, era faptul că de abia își mișca mâinile, aveai senzația că stă pur și simplu și se uită. (…) Ce era extraordinar, era că nu se grăbea deloc și făcea puține gesturi și fără timpi morți, totul avea claritate și cursivitate, precizie – pentru mine a fost un șoc efectiv și mi-am spus: asta vreau să fac, de la omul ăsta am ce învăța, trebuie să mă duc la el!
Am așteptat trei ani după, iar în noiembrie 2007, știind că îmi găsisem modelul de chirurg pe care voiam să îl urmez, să fiu ca el, am plecat la Paris, la Spitalul „St. Joseph”, pe un post de FFI pentru un stagiu de 6 luni inițial, dar care s-a prelungit până în mai 2012. În Franța lucram de la 9:00 dimineața până la 19:00 seara (la Timișoara- de la 7:00 până la 23:00, plus sâmbăta și duminica).
În Paris am învățat enorm, câștigam încrederea chirurgilor cu care lucram în fiecare zi, operație după operație, așa că am progresat într-un ritm rapid.
După doi ani de Franța, puteam să realizez o intervenție cap coada – un coronarian sau un valvular simplu, să spunem. Am trecut și la alte intervenții. În ultimul an de Franța aveam deja un alt statut –eram assistant chef de clinique, mă ocupam practic de toate urgențele, iar șefii mei aveau grijă să am pacienți de operat constant.
Rep.: Cu toate că puteați profesa în străinătate, v-ați întors în țară. Ce v-a determinat să luați această decizie?
Dr. F.N.: Eram în Franța cu soția mea, care este tot chirurg cardiovascular, dar supraspecializat în chirurgie cardiacă pediatrică, (…) ideea e că era greu să fim împreună și să întemeiem o familie, așa cum ne doream. Așa cum s-a întâmplat. (…) Ea a venit în România, la Spitalul „Marie Curie”, iar după două luni am revenit și eu în țară, în sistemul medical privat, la „Clinicco” Brașov.
Dacă pentru mine, lucrurile au mers în direcția bună, pentru ea întoarcerea în România a fost o farsă sinistră și o deziluzie totală, motiv pentru care s-a reîntors o perioadă în Franța. Îmi era greu de fiecare dată când mă întorceam din România în Franța. (…) Am plecat să învăț o meserie, nu mi-am dorit niciodată cu adevărat să rămân în străinătate. După 6 ani de facultate și 7 ani de rezidențiat nu aveam post la un spital public, de stat.
E ciudat când toată lumea spune că nu mai sunt medici în România, pentru că pleacă în străinătate – cei mai mulți pleacă pentru că nu au altă soluție, alții n-au bani, iar alții vor cu adevărat să învețe! Chirurgia cardiacă stă prost, avem puține centre, practic 50 chirurgi cardiaci în toată țara.
Spitalul „Clinicco” din Brașov a fost primul spital privat din România cu chirurgie cardiaca și asta se întâmpla în 2009, iar eu, fără cei 4 ani jumătate de Franța, cu dr. Bical, nu aș fi fost capabil să mă pot angaja într-un spital privat, unde așteptările pacienților sunt mari și profesionalismul medicilor trebuie să fie ridicat.
10 Comments