Doi elevi motreni au câștigat premiul II la Concursul Național de Chimie „Coriolan Drăgulescu” de la Timișoara. Cei doi au participat la probele pentru clasa a IX-a și a X-a. Competiția a fost una grea, elevii fiind nevoiți să-și testeze gândirea logico-chimică și să-și evalueze competențele dobândite. Și elevi din Târgu-Jiu au câștigat premii la acest concurs. Felicitări tuturor!
Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Liga Studenților Chimiști din Timișoara şiInspectoratul Școlar Județean Timiș au organizat Concursul de Național Chimie „Coriolan Drăgulescu” în perioada 12-14 mai. Concursul este un omagiu adus celui ce a fost Academicianul Coriolan Drăgulescu (1907-1977), fondatorul Facultăţii de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului Timișoara şi primul decan al acesteia. Potrivit organizatorilor, concursul construiește un cadru competitiv în care participanții să-și testeze gândirea logico-chimică și să-și evalueze competențele dobândite. Din județul Gorj au participat mai mulți elevi la acest concurs național, o parte obținând mențiuni și premii. Din municipiul Motru au participat Ianis Ursu de la Colegiul Național „George Coșbuc”, clasa a IX-a și Maria Rușeț, de la Colegiul Tehnic Motru, clasa a X-a. „Maria a concurat cu elevii de la Națională, de la profilele de matematică și bio-chimie! Au fost elevi din Arad, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Timiș, Caraș-Severin. Atât ea, cât și Ianis Ursu au luat locul II. Maria a obținut locul II la o participare de 84 de elevi de clasa a X-a, fiind o competiție foarte grea, ca la admitere! Pe Gorj, din cei care au participat, a fost prima la clasa a X-a! La Ianis a fost diferența mică de punctaj între I și II, 6-7 puncte. Am văzut cât este de pasionat, deja s-a apucat de chimia de clasa a X-a cu Simona Irizoiu, a făcut aproape jumătate din materie. Sunt copii foarte buni, bine crescuți, cu o educație aleasă, modești, frumoși la suflete! Și foarte inteligenți și muncitori. Felicitări!”, a spus profesorul Ionica Popescu, dascălul care i-a însoțit.
Elevi excepționali
Maria Rușeț obținea încă din clasa a V-a premii importante la olimpiadele de chimie și limba română, dar și matematică și fizică. Maria Rușeț a obținut în anii de școală media generală 10, performanță greu de egalat. „A fost destul de greu concursul de la Timișoara, ca subiecte, însă s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele! (…) În clasa a VII-a am descoperit chimia cu ajutorul doamnei profesoare Daniela-Maria Cornescu de la Școala Gimnazială Nr.1 Motru și pe parcurs am fost îndrumată de doamna profesoara Popescu Ionica de la Colegiul Tehnic Motru. Ambelor le mulțumesc din suflet pentru sprijinul acordat”, a spus eleva olimpică Maria Rușeț.
Și Ianis Vlad Ursu are rezultate foarte bune la școală. El, ca și Maria, iubește chimia și se pregătește cât poate de des la această materie. „M-am pregătit destul de mult pentru acest concurs național, subiectele nu au fost toate foarte grele. La trei dintre probleme am întâmpinat ceva dificultăți. Am obținut locul II la clasa a IX-a. Din clasa a VII-a particip la olimpiada de chimie. A fost anul în care ni s-a predat chimia și atunci am descoperit și îndrăgit această materie. Pe viitor aș vrea să îmi axez cariera tot pe această materie, de aceea m-am gândit să urmez, poate, Facultatea de Farmacie sau ceva pe domeniul IT”, a spus olimpicul Ianis Ursu de la CNGC Motru.
Cine a fost Coriolan Drăgulescu?
Coriolan Drăgulescu s-a născut la 4 aprilie 1907 în comuna Vărădia, județul Caraș-Severin. A fost student al Universității din Cluj, Facultatea de Știinte, Secția Chimie, obținând licența în anul 1930, cu calificativul foarte bine. După război s-a stabilit la Timișoara, unde a înființat, în cadrul Institutului Politehnic din Timișoara, Facultatea de Chimie Industrială, fiind primul decan al acestei facultăți. În prezent, facultatea se numește Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Principalele obiective de cercetare ale profesorului au fost în domeniul chimiei anorganice, domeniul chimiei analitice, domeniul tehnologiilor chimice anorganice și domeniul valorificării resurselor minerale autohtone, în special a mineralelor rare și a mineralelor disperse (bismut, beriliu, uraniu ș.a.). A fost membru de onoare al Societății de Chimie Industrială din Paris, din anul 1970. Academia Româna l-a ales membru corespondent la 12 iulie 1956; a fost președinte al Secției de Științe Chimice între anii 1970 -1977. Activitatea de om de știință a fost recunoscută prin numeroase ordine și distincții, precum Ordinul Muncii (1963), Meritul Științific (1966), titlul de Om de Știință Emerit (1970). A trecut în neființă la 1 iunie 1977 la București, spun organizatorii, pe site-ul destinat competiției.