Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Anii copilăriei sunt de neuitat, la fel și locul de unde micuții aveau norocul, uneori, ca părinții să le cumpere câte o jucărie în anii comunismului. O imagine cu magazinul de jucării de pe strada Victoriei din Târgu Jiu ne întoarce în trecut, astfel că ne putem lăsa cuprinși de nostalgie gândindu-ne câți dintre micuții care astăzi sunt părinți sau chiar bunici au vărsat măcar câteva lacrimi pentru o jucărie pe care și-au dorit-o atât de mult, însă nu au avut posibilitatea să o obțină.

Istoricul Ion Țîrlea a postat o imagine inedită cu magazinul de jucării care exista pe strada Victoriei în urmă cu mulți ani. Fotografia este însoțită de o descriere generoasă care ne face să ne întoarcem în trecut sau măcar să ne imaginăm cât de prețioase erau jucăriile în acele vremuri când nu erau așa ușor de cumpărat ca în prezent.

„Târgu Jiu, strada Victoriei, anii `80 – Magazinul de Jucării. Mulțumiri domnului Iulian Camui pentru fotografie! Cu toate că acel gărduleț din fier forjat, (de care cred că unii dintre noi ne mai amintim), era o piedică în calea «fericirii», el a intrat cu nostalgie în memoria locului și s-a împletit cu copilăria multora dintre noi. Dincolo începea magia, lucruri colorate, atrăgătoare…de fiecare dată surprinzătoare. Spre deosebire de azi, când jucăriile se găsesc mai peste tot, atunci …acel magazin însemna pentru noi, cei ce eram copii în vremurile acelea, «centrul galaxiei», a precizat Ion Tîrlea.

„Șuvoaie de lacrimi s-au vărsat în fața acelei vitrine…”

„Șuvoaie de lacrimi s-au vărsat în fața acelei vitrine și mii de mânuțe au stat agătate de celebrul gărduleț de fier forjat. Adeseori, părinții erau nevoiți să smulgă trupul contorsionat al vreunui micuț, cu obrajii în lacrimi, lipt de strașnicul gărduleț, de care se agăța cu toată puterea ce o poate da un trup fraged de copil, extaziat și fascinat de jucăriile ce-l atrăgeau ca un magnet dincolo de vitrina fermecată. Mirosul de motorină al parchetului care scârțâia, paradoxal, aduce o undă de căldură în amintirile copilăriei.” a precizat Ion Țîrlea, administratorul paginii Târgu Jiu Odinioară

„De ce cred că astăzi trăirile copiilor nu mai trezesc pentru jucării aceeași intensitate?…”

„Uneori părinții, în plimbările lor prin oraș, aveau grijă să ocolească acea zonă «fierbinte», pentru a nu fi puși în situații delicate. De ce cred că astăzi trăirile copiilor nu mai trezesc pentru jucării aceeași intensitate ? Poate pentru faptul că atunci, în multe cazuri, numărul lor putea fi numărat pe degetele de la o mână, și aici, în multe cazuri, ele veneau de la frații mai mari, uneori incomplete, rupte, sau în cel mai fericit caz, «doar» cu serioase julituri și alte urme de folosință intensă.”, a mai adăugat Ion Tîrlea.

„Pentru că atunci nu exista un miraj al calculatorului…”

„Poate pentru că atunci nu exista un miraj al calculatorului, al smarphone-ului și poate pentru că programul la televizorul alb-negru era de doar două ore pe zi, în mare parte dedicat «conducatorului iubit». Poate pentru că…poate pentru că…Ar fi greu de înțeles pentru noua generație, fascinația și magnetismul locului, prin care, așa cum am amintit anterior, Magazinul de Jucării reprezenta, pentru noi, copiii generațiilor trecute, centrul universului”, a precizat Ion Țîrlea, administratorul paginii Târgu Jiu Odinioară.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.