A fost elevă a unui colegiu de prestigiu din Târgu-Jiu, iar pregătirea sa a avut un singur scop: acela de a ajunge să fie studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. După ce a reușit această performanță și a trecut cu brio de admitere, Luana Constantinescu, absolventă a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” mai are un obiectiv! Vrea să devină procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Tânăra se descrie o persoană extrem de ambițioasă, pasionată de literatură rusă, teatru, dar și modă. A studiat trei ani de Matematică-Informatică și unul de Filologie, iar acum este studentă în primul an la una dintre cele mai bune instituții de învățământ juridic din țară.
Reporter: De ce ai ales să urmezi Facultatea de Drept din București?
Luana Constantinescu: Facultatea de Drept a reprezentat singura facultate pentru care eu am optat la finalizarea liceului și singura căreia am știut că o să mă dedic în totalitate. Facultatea de Drept nu a reprezentat doar o facultate pentru mine, a fost, probabil, singurul vis conștient pe care eu mi l-am asumat și pentru care pot spune că am consumat emoții foarte mari. Cred că studiile universitare reprezintă cea mai importantă parte din educarea și formarea unui tânăr și din acest punct de vedere am avut siguranța că Facultatea de Drept din cadrul Universității din București mă va forma să devin un om hotărât, responsabil, dar mai ales un profesionist al meseriei pe care voi alege s-o urmez mai departe.
Rep.: Foarte mulți tineri aleg să plece în străinătate la studii, tu ce ce ai ales să rămâi în țară? Ce anume te-a motivat?
L.C.: Nu am luat niciodată în calcul ideea de a pleca în străinătate la studii, dar în același timp pot spune că mi-am încurajat colegii care au optat pentru plecare. De ce? Pentru că am considerat de maximă importanță să faci ceea ce-ți place și, mai ales, unde îți place, să îți urmezi visul. Pentru mine nu a existat niciodată varianta de a renunța la România în favoarea altei țări. Am încredere în învățământul din România. Sunt conștientă că nicio facultate din străinătate, indiferent de locul pe care se poziționează în top-ul facultăților foarte bine cotate, nu-mi va asigura realizarea profesională dacă nu va exista pregătirea mea individuală. Nimeni și nimic nu iți garantează succesul. Eu nu cred în noroc, cred în dorința fiecăruia de a se perfecționa și cred că ideea de perfecționare se poate construi și în România.
Rep.: Când ai avut revelația că vrei să urmezi Drept? Dacă nu era Drept ce crezi că ai fi ales?
L.C.: Nu cred că a fost vorba despre vreo „revelație” în ceea ce privește decizia mea de a urma această facultate. Cred cu tărie ca am fost „construită” doar pentru a urma Facultatea de Drept. Îmi place foarte mult ideea de dreptate și corectitudine, pe care sper eu că o să le instaurez în această țară. Așa cum am menționat mai sus, a fost singura facultate pentru care eu am optat și pentru care mi-am dedicat în totalitate timpul meu în ultimii doi ani. A fost, probabil, cea mai mare reușită a mea de până acum și sunt sigură că niciodată nu îmi voi regreta decizia de a urma studiile la Facultatea de Drept. Dacă nu ar fi fost Drept, nu ar fi fost nimic altceva. M-am dedicat întru totul pregătirii examenului de admitere al acestei facultăți pentru că am știut ca locul meu este doar aici.
Rep.: Ce meserie își dorești să profesezi după finalizarea studiilor? Până unde vrei să ajungi, care este țelul tău în carieră?
L.C.: Chiar dacă este devreme să vorbesc despre ce voi face după finalizarea studiilor și existând șansa unor schimbări, pot spune că sunt foarte hotărâtă și am intrat în această facultate cu o țintă bine stabilită. Îmi doresc să susțin examenul pentru admiterea în Magistratură, iar meseria pe care îmi doresc s-o îmbrătișez este cea de procuror în cadrul DIICOT.
Rep.: Ce pasiuni ai?
L.C.: Da, am câteva pasiuni de care mă bucur în timpul liber. Iubesc „frumosul” în toate modurile lui de manifestare. Îmi place foarte mult să citesc literatură rusă, să merg la piese de teatru sau la operă, dar, în același timp, aloc foarte mult timp modei.
Rep.: Ce cuvinte te descriu cel mai bine?
L.C.: Cuvintele care ma descriu cel mai bine sunt: ambițioasă, hotărâtă, optimistă, perfecționistă.
Rep.: Ai participat la olimpiade sau concursuri în timpul liceului?
L.C.: Da, am avut numeroase participări la Olimpiada de Limba și literatură română, dar și la concursurile școlare precum cel organizat de Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” în colaborare cu Biblioteca Județeană „Christian Tell” – Cartea, gata să te iubească- unde am obținut premiul I.
Rep.: Vrei să urmezi și un master? Iei în calcul posibilitatea să îl faci în străinătate?
L.C.: Nu, nu vreau să urmez vreun master și cu atât mai mult nu în străinătate. Voi susține doar Examenul de admitere în Magistratură.
Rep.: Cum te vezi peste 10 ani în plan profesional, având în vedere că ai ales să rămâi în România, unde se spune că există o lipsă acută de oportunități pentru tinerii care termină studiile?
L.C.: Faptul că am rămas în România pentru a studia nu reprezintă pentru mine un handicap. Am încredere în învățământul din România și sunt sigură ca Facultatea de Drept din cadrul Universității din București mă va pregăti, cu siguranță, pentru a deveni ceea ce îmi propun. Îmi doresc să evoluez foarte mult, încât să devin cea mai bună în meseria de procuror.