Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

 Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” din Peștișani continuă proiectele Erasmus+. Astfel, de câteva zile, un grup de elevi de la acest liceu, dar și de la unitățile liceale din Rovinari și Bustuchin, alături de profesorii coordonatori, se află în Portugalia, acolo unde se derulează activitățile din proiectul Erasmus + „Pașaport pentru viitor!”.

pestisani 5

Prin Consorțiul VET ,,GJ Consortium in Europe”, inițiat de Liceul din Peștișani, care este coordonator, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Bustuchin și Colegiul ,,Gheorghe Tătărescu” Rovinari, se derulează proiectul ,,Erasmus+ Pașaport pentru viitor!”, o continuare a proiectului ,,Erasmus + Drumul spre Succes!”.

Acest proiect Erasmus+ vizează pregătirea viitorilor absolvenți de licee tehnologice din zona rurală și nu numai a județului Gorj. Grupul țintă al proiectului este format din 35 de elevi din cele trei unități școlare, care sunt însoțiți de patru profesori. Directorul Iliescu Marinela, de la Liceul Peștișani, este coordonatorul proiectului și se află în Portugalia, alături de elevi.

,,Suntem în al V-lea an de derulare a proiectelor europene. Proiectul răspunde cerințelor pieței muncii și viitorilor angajatori prin efectuarea stagiilor de instruire practică -module din Curriculum Național- în cadrul unor centre de formare cu experiență la AFPDM – Montijo – Portugalia și CKP Wroclaw – Polonia.

Se continuă nevoia stringentă de a oferi stagii de pregătire practică eficiente, de calitate, care să contribuie, efectiv, la dezvoltarea profesională și personală a formabililor VET, tineri din județul Gorj care locuiesc în mediul rural și urban și aduce plus valoare în formare, generând inserție profesională și angajabilitate”, a spus Marinela Iliescu. Partenerii internaționali sunt: Centrum Ksztalcenia Praktycznego, Wroclaw, Polonia, SCOLA PROFISSIONAL DO MONTIJO -Associação para a Formação Profissional e Desenvolvimento do Montijo, Portugalia.

pestisani 7

Activități principale
În cadrul proiectului au loc stagii de formare profesională în străinătate, în companii/centre de formare de pe teritoriul UE, precedate de pregătire pedagogică, interculturală și lingvistică. Job-shadowing în companii/centre de formare de pe teritoriul UE, precedat de pregătire culturală, lingvistică și pedagogică, dar și încheierea unor Acorduri de Parteneriat și asigurarea reciprocității.

Pentru elevii participanți la acest proiect Erasmus + (denumiți stagiari VET), pe parcursul unui an vor fi organizate 35 de  stagii de formare la locul de muncă cu  o durată de trei săptămâni. Acum, un număr de 20 participanți se află în Portugalia-unde au mai mers și patru profesori de la liceu, urmând ca un alt flux de 15 participanți să meargă în Polonia.

pestisani 6

Ce rezultate sunt așteptate
Principalele rezultate așteptate sunt ca acei 35 de elevi, dar și profesorii, să fie pregătiți profesional într-un mediu internațional, să obțină certificate Europass și experiență în managementul de proiect, în cooperare în consorții VET. Se pune accent pe o cooperare internațională care va duce la proiecte mai bune și mobilități mai multe pe viitor, un drum deschis către succes pentru tineri cu oportunități reduse din județul Gorj, dar și pentru școala VET (Liceul Peștișani, în acest caz) din mediul rural.

Se urmărește, de asemenea, ca în urma experienței câștigate prin proiect să fie dezvoltate alte proiecte, dar se mai vrea și creșterea interesului tinerilor față de domeniile tehnice de mare viitor, domeniul IT și realizarea în procent de 100% a planului de școlarizare propus pentru anul școlar 2016/2017. Potrivit directoarei Marinela Iliescu, se dorește dezvoltarea Liceului Tehnologic Bustuchin, Liceului Peștișani și a Colegiului „Gheorghe Tătărescu” din Rovinari.

estisani jk

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.