Ioan Popescu Giovani, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ (CNTV), a obținut o performanță ieșită din comun: a reușit să se califice în lotul restrâns al României la Informatică. Mai mult decât atât, liceanul este cel mai tânăr elev care a reușit să se califice în lotul restrâns de informatică din istoria competiției.
Giovani studiază informatica din clasa a II-a, iar în clasa a VI-a s-a calificat pentru prima dată la etapa națională a Olimpiadei de Informatică. „Am avut contact prima dată cu informatica din clasa a II-a, dar am început să mă pregătesc mai serios din clasa a V-a alături de profesorul meu Eugen Nodea. Am mai participat și în gimnaziu la etapa națională a Olimpiadei de Informatică. Prima participare a fost în clasa a VI-a“, a povestit Giovani.
Liceanul de la CNTV s-a calificat în lotul restrâns de Informatică al României, adică s-a clasat în cei mai buni 16 elevi din țară. „Olimpiada s-a desfășurat la Constanța. Probele au fost pentru fiecare clasă de liceu. A fost interesant. Problemele au fost foarte frumoase. După olimpiadă, am reușit să mă calific la barajul pentru accederea în lotul lărgit. Au fost trei probnleme la fel ca la olimpiadă, iar primii 20 s-au calificat în lotul lărgit, care au participat la o tabăra de pregătire ce s-a desfășurat la Tulcea. Am fost ajutați de elevi și profesori la anumite cursuri. A fost foarte interesant. La final, am susținut două baraje, după care s-au dus mai departe primii 16, care fac parte din lotul restrâns. În funcție de clasamentul ulterior stabilit în urma a două baraje se vor alege elevii care vor reprezenta România la competițiile internaționale“, a relatat Giovani.
Cel mai tânăr participant
Eugen Nodea, profesor de Informatică la CNTV și coordonator al lotului de Informatică al României la juniori, a spus că Giovani este cel mai tânăr participant care a reușit să se califice în lotul restrâns al României din toată istoria competiției: „Performanța lui Giovani este cu atât mai deosebită cu cât este cel mai tânăr elev calificat în lotul lărgit de informatică al României. A avut cea mai mică vârstă dintre toți participanții. Faptul că a rămas în lotul restrâns de unde se vor selecta pentru olimpiada internațională este o realizare extrem de grea de atins“.
Cei mai buni patru elevi se vor califica la Olimpiada Internațională de Informatică care se va desfășura la Tokyo, iar tot din lotul restrâns vor fi aleși reprezentanții României la Olimpiada centru-europeană se va desfășura în Polonia, precum și la Balcaniada de Informatică va avea loc la Timișoara.
„Giovani are un dezavantaj pentru că este în clasa a IX-a, iar cerințele sunt ridicate și nu se ține cont în ce an de studiu sunt elevii. La etapa de baraj a fost un grup de 180 de elevi din 360 de participanți la etapa națională a olimpiadei. Subiectele pentru a ajunge la lot au fost la fel și s-a bătut cu cei din clasele a XII-a, a XI-a și a X-a. Giovani, fiind în clasa a IX-a, a reușit să obțină o performanță deosebită. Este extraordinar ce a reușit la vârsta sa. Fără un material genetic, nu poți scoate performanță. Din anul 2012 sunt participant activ la lotul național și nu am mai întâlnit pe cineva care să aibă o vârstă așa de mică precum Giovani“, a precizat profesorul Eugen Nodea.
Medalie de argint la Olimpiada de Informatică
Giovani a mai obținut o performanță deosebită. Liceanul de la CNTV a reușit să se califice la și la etapa națională a Olimpiadei de Matematică, unde a obținut medalia de argint. „Am muncit foarte mult și am avut persoane care m-au susținut. Munca m-a ajutat și probabil că nu aș fi reușit să ajung aici“, a spus adolescentul.
Își dorește să lucreze în străinătate
Liceanul vrea să urmeze Politehnica din București, dar își dorește să se angajeze în străinătate: „O să particip în continuare la olimpiada de informatică și speră că și la matematică. O să merg la o facultate de informatică, bănuiesc că în România. Vreau să devin IT-ist. Îmi doresc să urmez Universitatea Politehnică București. Vreau să lucrez în domeniul IT. Cred că o să plec în străinătate, pentru că economia este mai dezvoltată, sunt mai multe firme, iar salariile sunt mai mari“.
Îi place să cânte la pian
Pianul, sportul și lectura sunt principalele pasiuni ale elevului de geniu. Giovani a luat lecții de pian chiar cu Florin Berculescu. „Îmi să citesc, iar uneori mai și când la pian. M-a învățat să cânt la pian de la domnul Florin Berculescu. Îmi place să cânt pentru că mă detașez puțin de informatică. Este foarte plăcut să știi să cânți la un instrument. Îmi place sportul. Am jucat tenis o perioadă“, a mai precizat liceanul.